Sărbătorile se apropie și adulții simt o anumită melancolie. Între stres și tristețe, acest eveniment de familie se poate transforma într-un coșmar, scrie Le Point
Străzi luminate, un brad împodobit, cursa pentru cadouri, perioada Crăciunului încântă pe toată lumea. Ei bine aproape pe toată. În fiecare an, unii oameni se tem de luna decembrie și așteaptă cu nerăbdare să sosească ianuarie. Pe măsură ce sărbătorile se apropie, mulți adulți simt o anumită melancolie.
Tristețe, presiune, nefericire generală, plâns anormal, aceste semne reflectă o adevărată melancolie de Crăciun. „O depresie care se instalează la sfârșitul anului evidențiază afecțiunile sufletești”, descrie Valérie Sengler, psihanalist la Paris. „În această perioadă, suntem mai mult pe muchie. Crăciunul reactivează durerea sau absențele. Dorința de a avea un copil care întârzie să sosească sau un doliu greu de acceptat sunt toate suferințe exacerbate în această perioadă în care familia este în centrul atenției. »
„Mitul familiei fericite”
Oamenii izolați trăiesc această perioadă deosebit de greu pentru că au senzația că toată lumea petrece în timp ce ei rămân singuri. Pentru că Crăciunul reprezintă înainte de toate mitul familiei fericite. „Este o poruncă din partea societății, trebuie să fii fericit, trebuie să te întâlnești ca o familie, trebuie să faci cadouri frumoase, trebuie să te bucuri de toate acestea. Atâtea obligații care strică repede petrecerea. Pentru unii adulți, această căutare a cadoului perfect provoacă și un stres real. Găsirea ideii ideale pentru adulți, satisfacerea dorințelor celor mici, atâtea obiective chinuitoare pentru cei care se tem să nu fie la înălțime.
De Crăciun, de multe ori ne forțăm să petrecem timp cu oameni care nu ne plac neapărat”, subliniază Valérie Sengler. Aceste reuniuni forțate sunt adesea însoțite de o presiune enormă. „În societatea noastră de consum, sărbătorile de sfârșit de an sunt un eveniment de mare importanță. O presiune imensă înconjoară această masă care trebuie să fie perfectă din toate punctele de vedere”, explică specialistul. Certuri în familie, rivalități între frați, lucruri rămase nespuse, masa se poate transforma și într-o reglare de conturi.
De asemenea, reflectă o nostalgie pentru copilărie
Pentru a face față cu calm acestei perioade, Valérie Sengler sfătuiește pe toată lumea să se gândească la ceea ce își dorește cu adevărat și să facă ceea ce este bine pentru ei. „Crăciunul ar trebui privit ca un joc impus de societate. Daca petrecerea este minunata pentru copii, reprezinta o obligatie pentru adulti. Deci, nu te lăsa copleșit de dictate și fă ceea ce te face cu adevărat fericit." „Unii pacienţi se trezesc, de asemenea, rupţi între familia lor şi cea a partenerului lor. Unde să faci Crăciunul? Cu cine ? Acest sentiment de vinovăție și presiune îi stresează și mai mult pe adulți"
Melancolia de Crăciun reflectă, de asemenea, o nostalgie pentru copilărie. Ca adult, această seară și-a pierdut adesea magia și nu mai seamănă cu cea pe care și-o amintea toată lumea. La câteva zile după această sărbătoare în familie, vine Revelionul. Din fericire, nu există cadouri sau obligații familiale pentru a sărbători Anul Nou.