Marie Le Pen nu scapă. Parlamentul European a început procedura de ridicare a imunităţii

27 Apr 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Marie Le Pen nu scapă. Parlamentul European a început procedura de ridicare a imunităţii

Parlamentul European (PE) a început miercuri o procedură care ar putea duce la ridicarea imunității eurodeputatei franceze Marine Le Pen, lidera Frontului Național și candidată în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța prevăzut pentru 7 mai, pentru presupusa utilizare defectuoasă a fondurilor publice ale Uniunii Europene, a declarat președintele legislativului european, Antonio Tajani.

Magistraţii francezi au cerut la finele lui martie parlamentarilor europeni să îi ridice imunitatea candidatei la alegerile prezidenţiale din Franţa, pentru a o putea investiga în ancheta privind suspiciunea de angajări fictive de asistenţi parlamentari ai Frontului Naţional (FN), plătiţi cu fonduri publice ale Uniunii Europene, scrie Le Monde.

Cererea a fost înaintată comisiei de afaceri juridice a Parlamentului European, care se ocupă de aceste chestiuni, a explicat Tajani.

Acest pas marchează începerea oficială a procedurii de ridicare a imunității europarlamentare.

''În urma concluziilor unei anchete desfășurate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), administrația Parlamentului European a fost informată că o sumă de 340.000 de euro a fost încasată în mod necuvenit de doi asistenți parlamentari ai deputatei europene Marine Le Pen. După ce acesteia i s-a oferit posibilitatea de a aduce orice observație utilă, Parlamentul a decis, respectând reglementările financiare europene în vigoare, să recupereze suma'', a indicat PE într-un comunicat, la începutul lunii februarie.

Raportul final al OLAF în acest caz a fost transmis în iulie 2016 președintelui de la acea vreme al Parlamentului European, Martin Schulz, reaminteşte agerpres.ro.

Regulamentul Parlamentului European prevede că asistenții europarlamentari cu normă întreagă nu au voie să desfășoare o activitate plătită pentru un partid politic național și că asistenții part-time trebuie să aibă și un al doilea loc de muncă. Fiecare dintre cei 751 de membri ai Parlamentului European are dreptul la suma de 23.400 euro lunar pentru remunerarea personalului angajat la biroul din Bruxelles și în țara de origine, la care se adaugă 4.342 euro lunar cheltuieli de birou.

Dar dacă procedura de ridicare a imunităţii se declanşează, examinarea dosarului candidatei extremei drepte la alegerile prezidenţiale nu ar urma să înceapă înainte de iunie, iar o decizie în acest sens ar fi aşteptată pentru toamnă, în orice caz după alegerile legislative din 11 şi 18 iunie. Le Monde scrie că analizarea cererilor de ridicare a imunităţii ia de obicei între trei şi şase luni. Sunt rare cazurile în care acestea sunt respinse, principiul fiind mai ales acela de a nu pune în pericol viaţa deputaţilor în ţările lor de origine.

 


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră