Marea Britanie: Tinerii sacrifică credința în Dumnezeu pe altarul satanismului: "răspunde la problemele tinerilor precum sexualitatea și identitatea de gen"

16 Ian 2023
Marea Britanie: Tinerii sacrifică credința în Dumnezeu pe altarul satanismului: "răspunde la problemele tinerilor precum sexualitatea și identitatea de gen"

Liderii Ordinului Global al Satanei din Marea Britanie spun că au înregistrat o creștere cu 200% a numărului de membri în ultimii cinci ani. Este „o mișcare către autoidentificare”, mulți tineri „se îndepărtându-se de religiile considerate acum incredibil de învechite care nu sunt complet în concordanță cu vremurile moderne” – în special în ceea ce privește probleme precum sexualitatea și identitatea de gen, scrie The Telegraph

„Cu ritualurile noastre, nu există nicio crimă, nu există niciodată sacrificii, nu există niciodată rituri de sânge pentru Satana. Nu ne închinăm diavolului. Nu facem vrăji magice…”

De fapt, așa cum insistă Ordinul Global al Satanei din Marea Britanie – precum și alți lideri și membri ai grupurilor satanice din întreaga lume – ar fi dificil să vezi un satanist mergând pe stradă.

Cu toate acestea, în timp ce ritualurile oculte macabre, sacrificiile fecioarelor, potirele de sânge și credința în Diavol aparțin trecutului, satanismul atrage un număr tot mai mare de tineri dezamăgiți de religiile tradiționale „învechite” și „dogmatice” și care vor să se alăture grupului pentru că oferă o „alternativă” în fata credințelor tradiționale „demodate”.

The Sunday Telegraph a vorbit cu lideri și membri ai grupurilor satanice din întreaga lume care susțin că oportunitățile pe care satanismul le oferă oamenilor de a se angaja în activism și campanii pe probleme precum genul și sexualitatea fac parte din apelul pentru membrii mai tineri, în special pentru cei care sunt din ce în ce mai puțin probabil să se declare creștini.

Capelanul Leopold, un antreprenor de pompe funebre în vârstă de 32 de ani, cu sediul la Londra, conduce Ordinul Global al Satanei din Marea Britanie despre care a spus că a înregistrat o creștere cu 200% a numărului de membri în ultimii cinci ani.

„O mișcare către autoidentificare”

„Mi-ar plăcea să pot pretinde că am putea să bucurăm și să spunem, da, ne-am făcut munca noastră infernală aici și scădem cu succes numărul creștinilor, dar cred că este o problemă mai complexă decât atât”, a spus el.

El a spus că doi factori sunt responsabili: scăderea popularității „religiilor dogmatice tradiționale” și „o mișcare către autoidentificare și autorealizare”.

„Acest lucru se întâmplă în special în rândul tinerilor care nu doresc să fie identificați ca parte a unei religii dogmatice prescriptive și mai degrabă doresc să se identifice cu propriile convingeri de sine și cu o auto-realizare – ceea ce oferă satanismul. Așa că spunem adesea că suntem un fel de religie pentru cei cărora nu le place opresiunea religiei.”

Capelanul Leopold a adăugat că mulți tineri „se îndepărtează de religiile care acum sunt incredibil de învechite, fără ieșire și care nu sunt complet în concordanță cu vremurile moderne” – în special în ceea ce privește probleme precum sexualitatea și identitatea de gen.

Numărul creștinilor scade

Comentariile sale vin în timp ce creștinismul luptă pentru a atrage generațiile mai tinere și rămâne divizat cu privire la problema căsătoriei gay, episcopii pregătindu-se pentru un vot istoric pe această problemă luna viitoare.

Potrivit recensământului Oficiului pentru Statistică Națională din Marea Britanie (ONS), publicat în noiembrie, numărul persoanelor din Anglia și Țara Galilor care se identifică ca sataniști a înregistrat o creștere cu 167% între 2011 și 2021, de la 1.893 la 5.054.

În același timp, numărul creștinilor a scăzut atât de mult încât acum reprezintă mai puțin de jumătate din populația Angliei și Țării Galilor pentru prima dată în istoria recensământului.

Datele recensământului l-au determinat pe Arhiepiscopul de York să insiste că creștinismul nu este în „declin final” și că Isus a suferit eșecuri, așa că și creștinii o vor face. Cifrele au arătat că 46,2% din populație (27,5 milioane de oameni) s-au descris drept „creștini” în 2021, marcând o scădere cu 13,1 puncte procentuale de la 59,3% (33,3 milioane de persoane) în 2011.

Cu toate acestea, recensământul a relevat și o creștere a altor religii mai puțin tradiționale, numărul păgânilor crescând de la 56.620 la 73.733 - precum și o creștere a numărului animiștilor - care cred că toate lucrurile naturale au un suflet. Au crescut de la 541 în 2011 la 802 în 2021.

Academicienii susțin că acest lucru indică o tendință mai largă.

„Atractia multor religii noi, inclusiv satanismul, este că oferă o formă de religie care abordează direct problemele sociale care contează mai mult pentru tineri, în special disponibilitatea lor de a fi activiști"  a declarat Dr David Robertson, lector superior în studii religioase la Universitatea Deschisă.

„Și nu numai că oferă o oportunitate pentru astfel de lucruri de a contesta în mod activ legile, ci și de a face apel la activiștii din rândul tinerilor.”

Satanismul este „religia unui tânăr”

Profesorul Linda Woodhead, șeful departamentului de teologie și studii religioase la King’s College din Londra, a adăugat că satanismul „este religia unui tânăr”, dar că „fenomenul mai mare pe care îl vedem este diversificarea incredibilă a peisajului religios și spiritual."

„Acum există o mulțime de explorări solitare, în special cu internetul, și poți găsi orice care să se potrivească identității, intereselor, valorilor sau credințelor tale specifice.”

Cu toate acestea, Rev. Diarmaid MacCulloch, profesor emerit de Istoria Bisericii la Universitatea din Oxford, a spus: „Aș spune că toate acestea sunt simptome ale unor oameni care au fost dezamăgiți de alte religii sau care s-ar putea să le cunoască doar superficial și care caută un sistem de credință pe care să-l facă al lor, deoarece societatea noastră încurajează alegerea și cercetarea individuală a consumatorilor.”

Contrar stereotipurilor, doar o minoritate marginală a sataniştilor se închină efectiv diavolului. În schimb, fascinația religiei față de Satan este mai metaforică, identificându-se cu figura rebelului, așa cum este personificată în protagonistul poemului epic al lui John Milton din secolul al XVII-lea, Paradisul pierdut.

Sataniștii, în general, nu cred într-o putere superioară, și în schimb se învârt în jurul unei religii „a sinelui”, crezând că este la latitudinea indivizilor să-și definească propriul cod moral și să se dezvolte ca propriii lor "Dumnezei".

Ritualurile folosite ca formă de legătură cu comunitatea

Totuși, acest lucru nu îi împiedică pe sataniști să „se distreze reunindu-se și făcând ritualuri în pădure” la lumina lumânărilor, în cerc și îmbrăcați în costume specifice.

Capelanul Leopold a spus că ritualul este folosit ca o formă de legătură cu comunitatea și meditație pentru a le oferi oamenilor timp să-și dezvolte „propria viziune personală despre sine ca Satan”.

„N-ai recunoaște un satanist de cele mai multe ori dacă ai trece pe lângă ei în stradă”, a spus el. „Dar apoi ne place să avem spațiul ritual, care este atunci când îmbrăcăm hainele și aprindem lumânările și îl salutăm pe Satana și tot ce ne dorim să facem.

„Pentru că îmbrățișăm acest aspect – este aproape ca o formă de conștientizare, o formă de auto-actualizare – și în timp ce religiile cred că fac vrăji magice atunci când își îndeplinesc ritualurile,  noi doar ne adunăm cu toții afirmând legăturile noastre ca oameni."

„Nu ar trebui să simți niciodată că este o corvoadă să intri într-un ritual satanic”, a adăugat el. „Nu ar trebui să fie de genul: „O, Doamne, este duminică, trebuie să mergem la biserică”. Ar trebui să fie ceva în care doriți să vă implicați, de care să vă bucurați și de care să beneficiați.”

În ciuda acestui fapt, capelanul Leopold a spus că din cauza „stigmatului” asociat cu satanismul, mulți oameni s-ar putea să nu se simtă confortabil să se declare afiliați religiei.

Malcolm Jarry, co-fondatorul The Satanic Temple, cu sediul în Salem, Massachusetts, a sugerat că cifrele ONS sunt o subestimare drastică. El a spus că organizația sa, fondată în 2012, are 21.996 de membri înregistrați din Marea Britanie și aproximativ un milion de adepți în întreaga lume.

„Demografia apartenenței la satanism este destul de largă, dar cu siguranță, tinerii tind să fie mai implicați în activism, așa că sunt mai vizibili”, a adăugat el. „Cred că creșterea noastră în popularitate se bazează pe faptul că avem un set de principii și valori care rezonează cu mulți oameni și pe respingerea noastră a ipocriziei și a corupției.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră