Marea Britanie se pregătește pentru întreruperi de curent și tăieri de gaz în ianuarie

10 Aug 2022
Marea Britanie se pregătește pentru întreruperi de curent și tăieri de gaz în ianuarie

Scenariul rezonabil din cel mai rău caz prevede un deficit de energie de 4 zile iar industria si gospodăriile s-ar putea confrunta cu întreruperi de curent planificate, scrie Bloomberg.

Mare Britanie pregătește un plan pentru câteva zile în timpul iernii, când vremea rece se poate combina cu lipsa de gaz, ceea ce poate duce la întreruperi organizate pentru industrie și chiar pentru gospodării.

Conform celui mai recent „scenariu rezonabil de caz” al guvernului, Marea Britanie s-ar putea confrunta cu un deficit de capacitate de energie electrică care să însumeze aproximativ o șesime din cererea de vârf, chiar și după ce centralele de urgență pe cărbune au fost pornite, potrivit unor persoane familiare cu planificarea guvernului.

Conform acestei perspective, temperaturile sub medie și importurile reduse de energie electrică din Norvegia și Franța ar putea expune patru zile în ianuarie când Marea Britanie ar putea avea nevoie să declanșeze măsuri de urgență pentru a economisi gazul, au spus ei. Departamentul guvernamental pentru afaceri, energie și strategie industrială nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Deși Marea Britanie nu prevede astfel de deficiențe în cazul său de bază, analiza scoate la iveală iarna dificilă care ar putea fi pregătită pentru Liz Truss sau Rishi Sunak atunci când îi vor urma lui Boris Johnson în funcția de prim-ministru luna viitoare. Dacă s-ar concretiza, întreruperea curentului ar avea loc chiar dacă britanicii se confruntă cu facturile medii anuale de energie care ar putea crește peste 4.200 de lire sterline (5.086 de dolari) în ianuarie, de la puțin sub 2.000 de lire sterline în prezent, alimentând inflația deja în creștere.

Dacă iarna este deosebit de rece, Marea Britanie ar putea fi nevoită să se bazeze din ce în ce mai mult pe transporturile de gaze prin conducte din Europa continentală -- unde livrările sunt deja slabe, deoarece Moscova limitează fluxurile. Aceasta reprezintă o dilemă pentru Regatul Unit, care are o capacitate de stocare internă foarte mică. Națiunea a transportat cantități record de gaze către continent și va dori favoarea înapoi atunci când temperaturile scad.

Norvegia

Viața ar putea deveni mai dificilă pentru Marea Britanie dacă furnizarea de energie electrică este redusă de-a lungul unor cabluri uriașe care fac legătura cu Franța, Norvegia, Belgia și Olanda. Norvegia a declarat luni că caută modalități de a limita exporturile de energie în timpul iernii pentru a preveni penuria internă.

Marea Britanie are prețuri mai mari la energie decât Norvegia și se bazează pe importuri, așa că orice limitări ar crește și mai mult costurile și ar putea forța National Grid să-și utilizeze rezerva strategică de cărbune, a spus Aurora Energy Research.

Există, de asemenea, o amenințare din cauza indisponibilității flotei nucleare a Electricite de France SA, a spus National Grid. De obicei, un exportator de energie, mai puțin de jumătate dintre reactoarele Franței funcționează acum, iar întreținerea și reparațiile durează mai mult decât se aștepta.

National Grid a avertizat cu privire la creșterea vertiginoasă a prețurilor în această iarnă, punând și mai multă presiune pe facturile consumatorilor. Există o presiune din ce în ce mai mare asupra guvernului pentru a face mai mult dincolo de reducerea de 400 de lire sterline la tarifele pentru gospodării deja anunțată la începutul acestui an de Sunak, când era Cancelar al Fiscului. Purtătorul de cuvânt al lui Johnson a declarat săptămâna aceasta că orice ajutor suplimentar pentru britanicii obișnuiți va fi decizia succesorului său.

Alte stiri din Externe

Ultima oră