Justiția britanică a respins un apel de ultimă oră din partea asociațiilor de apărare a refugiaților și a unui sindicat, care doreau să blocheze proiectul lui Boris Johnson, scrie LeFigaro
Obiceiul dictează că monarhia nu se riscă în politică. Prin urmare, într-un mod foarte neobișnuit, prințul Charles a ieșit indirect din rezerva sa pe tema sensibilă a imigrației. Acest lucru arată că planul guvernului de a returna în Ruanda migranții sosiți ilegal în Marea Britanie stârnește puternice controverse. În particular, potrivit presei, moștenitorul Coroanei ar fi spus că este „îngrozit” de această abordare „îngrozitoare”.
În ajunul primului zbor planificat, justiția britanică a respins un apel de ultimă oră din partea asociațiilor de apărare a refugiaților și a unui sindicat, care doreau să blocheze proiectul lui Boris Johnson. Curtea de Apel din Londra a urmat Înalta Curte, care a decis vineri că această primă plecare ar putea avea loc. Înalta Curte a respins luni seară și un alt recurs, introdus de asociația Asylum Aid. Audierea finală asupra întregului plan guvernamental va avea loc în iulie.
Din cauza provocărilor legale, numărul de pasageri care ar trebui să se îmbarce pe primul zbor a scăzut constant, de la 37 la 11, sau chiar 8 sau 9 persoane. Printre aceștia, patru iranieni, doi irakieni, doi albanezi și un sirian.
Deocamdată, aproximativ 130 de migranți au fost notificați cu privire la o potențială plecare în Rwanda. Ministrul de Interne Priti Patel a declarat că „majoritatea mare” a celor care sosesc pe rute ilegale – bărci sau camioane – vor fi probabil returnați în Rwanda. Totuși, programul va viza în principal adulții, iar familiile care sosesc în Marea Britanie nu vor fi separate.
Un precedent periculos
Londra a ajuns la un acord cu Rwanda pentru a trimite acolo solicitanți de azil, la 6.000 de kilometri de Marea Britanie, contra unei plăți inițiale de 140 de milioane de euro, cu alte plăți ulterior în funcție de numărul de migranți primiți de țara africană. Guvernul britanic explică că este vorba de descurajarea sosirilor clandestine, mereu mai numeroase, cu deja peste 10.000 de traversări ale Canalului Mânecii de la începutul anului. Potrivit lui Boris Johnson, această strategie – amintește cea condusă de Australia – va contribui „la spargerea modelului de afaceri al acestor criminali nemilos”.
În Rwanda, migranții vor putea solicita azil. Dacă sunt acceptați, ei vor putea rămâne acolo, cu până la cinci ani de acces la educație și sprijin. Dacă este refuzat, ei vor putea aplica pentru alte rute de imigrare, dar riscă să fie deportați. Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, ICNUR, este alarmat că aceștia ar putea fi trimiși înapoi în țara lor cu amenințări de persecuție. Șeful UNHCR, Filippo Grandi, a spus că planul „are totul greșit” și creează un precedent periculos.