Marea Britanie: autoritațile au discutat despre "când să desfășoare” noua variantă Covid pentru asigura respectarea măsurilor de izolare

06 Mar 2023
Marea Britanie: autoritațile au discutat despre "când să desfășoare” noua variantă Covid pentru asigura respectarea măsurilor de izolare Galerie foto (3)

Ziarul britanic The Telegraph a obținut peste 100.000 de mesaje WhatsApp trimise între Matt Hancock, secretar de sănătate și alți miniștri și oficiali în apogeul pandemiei de Covid-19. Jurnaliștii au analizat mesaje care conțin 2,3 milioane de cuvinte iar conversațiile aruncă o lumină nouă asupra unor probleme, inclusiv: izolare, blocari, teste, închideri de școli si măști. 

Planul lui Matt Hancock de a „înspăimânta” publicul pentru a asigura respectarea măsurilor de izolare arată că autoritațile au discutat despre când să „desfășoare” noua variantă Covid, au dezvăluit mesajele mesajele WhatsApp difuzate de The Telegraph.

Cele peste 100.000 de mesaje WhatsApp trimise între miniștri, oficiali și alții – arată modul în care guvernul britanic a folosit tactici de "înspăimântare" pentru a forța conformarea și pentru a se asigura că se respectă blocarea.

Într-un mesaj, Simon Case, secretarul de Cabinet, a spus că „factorul frică/vinovăție” a fost „vital” în „intensificarea mesajelor” în timpul celui de-al treilea blocaj național din ianuarie 2021 . 

Luna precedentă, Matt Hancock, secretarul pentru sănătate de atunci, părea să sugereze într-un mesaj că o nouă tulpină de Covid care a apărut recent ar fi utilă în pregătirea terenului pentru blocarea care se profilează, speriind oamenii să se conformeze .

Într-o conversație pe WhatsApp din 13 decembrie, obținută de The Telegraph, Damon Poole - unul dintre consilierii de presă ai domnului Hancock - și-a informat șeful că parlamentarii conservatori sunt „deja furioși de perspectiva” unor măsuri mai stricte de Covid și a sugerat „putem să desfășurăm o tulpină nouă”.

Comentariul a sugerat că ei credeau că tulpina ar putea fi utilă în pregătirea terenului pentru o viitoare izolare și restricții mai dure în perioada premergătoare Crăciunului 2020.

Hancock a răspuns apoi: „Îi speriem pe toți cu noua tulpină, o sa le tremure pantalonii”.

Poole a fost de acord, spunând: „Da, asta este ceea ce va obține o schimbare adecvată a comportamentului.”

Discuția a avut loc la două zile după ce Hancock a fost informat despre apariția unei noi variante – cunoscută sub numele de alfa sau varianta Kent, în decembrie 2020. O creștere a cazurilor a dus ulterior la anularea efectivă a Crăciunului pe 19 decembrie .

Hancock și-a exprimat îngrijorarea că discuțiile despre Brexit vor domina titlurile și vor reduce impactul noii tulpini de virus și l-a întrebat pe Poole: „Când vom implementa noua variantă?"

În timpul pandemiei, guvernul a fost acuzat de înspăimântarea populației, dar a negat, departamentul lui Hancock afirmând că astfel de acuzații sunt „înșelătoare”.

Printre cele mai recente dezvăluiri ale mesajelor din The Telegraph sugerează că Boris Johnson oscila între sceptic și fanatic al blocării, premierul de atunci întrebându-se cu voce tare la două zile după introducerea celui de-al doilea blocaj național în noiembrie 2020: „Care sunt datele ca astazi? Conservatorii spun că am intrat în panică prea devreme etc.”

Mesajele arată, de asemenea, animozitatea din culise manifestată față de Lord Stevens din Birmingham , directorul executiv de atunci al NHS Anglia. Domnul Hancock a declarat într-un mesaj către un consilier: „Trebuie să știe că este terminat”. 

În altul, a spus că „Înlăturarea SS [Simon Stevens] va fi o îmbunătățire masivă”. 

Până la începutul lunii decembrie, Marea Britanie a ieșit din a doua blocare națională și a intrat într-un sistem de restricții pe niveluri care însemna că diferite zone ale țării erau supuse unor măsuri diferite.

Psihologii au avertizat deja că unele mesaje guvernamentale în timpul Covid, inclusiv utilizarea presupuselor „tactici ale fricii” în campanii de afișe și de sănătate, au fost „foarte lipsite de etică” și că nivelurile ridicate ale fricii au contribuit la excesul de decese non-Covid și la creșterea tulburărilor de anxietate.

Schimbul nu a fost singurul moment în care fostul secretar al sănătăţii şi alţi înalţi oficiali au discutat despre tactici de a speria publicul pentru a se conforma.

Cu șase luni mai devreme, în iunie 2020 – când Marea Britanie ieșea din prima sa blocare Covid – domnul Hancock și Sir Patrick Vallance, consilierul științific șef al guvernului, păreau încântați că un studiu privind răspândirea virusului care arăta că acesta merge într-o „direcție pozitivă” nu avusese acoperire media în timp ce un sondaj „sumbru” fusese preluat de mass-media.

„Dacă vrem ca oamenii să se comporte singuri, poate că nu este un lucru rău”, a spus domnul Hancock într-un mesaj WhatsApp. 

Un sondaj – studiul de evaluare în timp real a transmiterii comunitare (React) de la Imperial College London – a arătat că R – rata de reproducere a virusului – a scăzut la 0,57. Între timp, un studiu al Universității Cambridge în colaborare cu Public Health England a arătat o rată ridicată de transmitere în unele părți ale țării, stârnind temeri de blocaje locale.

Patru luni mai târziu, în octombrie 2020, Poole a sugerat într-un chat de grup că decizia de a opri publicarea unei așa-numite liste de supraveghere a zonelor cu cea mai mare prevalență a virusului ar fi utilă pentru guvern, deoarece ar face ca fiecare zonă să fie preocupată de răspândirea Covid într-un al doilea val. 

„Ajută narațiunea că lucrurile stau foarte prost”, a transmis domnul Poole.

În ianuarie 2021, Case a sugerat că „factorul frică” ar fi „vital” în combaterea celui mai recent val de Covid în timpul celui de-al treilea blocaj. 

Case și Hancock au discutat despre măsurile suplimentare care ar fi eficiente, inclusiv „purtarea mai multor măști” care va fi obligatorie, inclusiv „în toate locurile din afara casei”.

Case a spus apoi: „Practic, trebuie să creștem conformitatea”, dar a spus că unele măsuri – cum ar fi interzicerea pescuitului – „vor fi parodiate din plin dacă se pare că am decis brusc că pescuitul este primul pas către nivelul 5!”

Hancock a răspuns: „Sincer, nu m-aș mișca la lucruri mărunte decât dacă vom merge mai departe. Singurele lucruri mari rămase [sic] sunt creșele și locurile de muncă.”

Case a răspuns: „Sunt de acord. Lucrurile mici par ridicole. Creșterea mesajelor - factorul frică/vinovăție este vital.”

Secretarul de Cabinet a sugerat apoi că redeschiderea unui spital Nightingale din Londra – folosit ca un centru de preaplin pentru pacienții non-Covid – ar fi un „mare moment public”. În realitate, doar o mână de pacienți au fost internați vreodată acolo.

Alte stiri din Externe

Ultima oră