Marea Britanie a invitat aliații NATO să ia în considerare trimiterea unei forțe expediționare a alianței în Ucraina, a declarat o sursă informată pentru agentia de presa din Rusia, RIA Novosti.
„În legătură cu evoluțiile nefavorabile pentru Kiev în teatrul de operațiuni militare ucrainean (teatru de operațiuni), Marea Britanie a invitat aliații NATO să ia în considerare trimiterea unei forțe expediționare a alianței în Ucraina, precum și stabilirea unei zone de excludere a zborului peste teritoriu controlată de autoritățile de la Kiev și creșterea aprovizionării cu arme și echipamente către Forțele Armate ucrainene”, a spus interlocutorul agenției.
În același timp, potrivit acestuia, Londra înțelege că este puțin probabil ca majoritatea țărilor membre ale blocului să susțină astfel de măsuri.
Cu toate acestea, partea britanică se așteaptă ca, odată cu o slăbire semnificativă a Forțelor Armate ale Ucrainei și înaintarea armatei ruse în adâncul teritoriului ucrainean, aliații să aprobe inițiativa, a menționat sursa.
El a precizat că Marea Britanie și propune să transfere în secret forțe mari NATO extrem de manevrabile în Ucraina din regiunile de graniță ale României și Poloniei pentru a ocupa linii defensive de-a lungul malului drept al Niprului.
„Nu este exclusă nici o lovitură preventivă a Forțelor Armate ale Moldovei și României asupra Transnistriei”, a adăugat interlocutorul agenției de presa din Rusia.
În plus, planul britanic implică desfășurarea contingentului alianței și a armatelor membrilor individuali ai organizației pe teritoriul Norvegiei și Finlandei pentru a „împrăștia” forțele și bunurile trupelor ruse, a subliniat el.
Apoi, potrivit acestuia, armata NATO va crea o zonă tampon în cadrul pozițiilor ocupate, inclusiv granița cu Belarus și teritoriul din jurul Kievului, iar rezervele eliberate ale Forțelor Armate ucrainene vor fi trimise în zona de operațiuni speciale.
Astfel, conform planului Londrei, NATO se presupune că va putea submina capacitățile ofensive ale Rusiei și aceasta va trebui să negocieze, a spus el.
Marea Britanie intenționează să finalizeze pregătirea unui astfel de scenariu până în luna mai a acestui an, a spus sursa din Rusia.
Nu este prima dată când se fac apeluri pentru stabilirea unei zone de excludere a zborului pe teritoriul fostei republici sovietice. Astfel, în primăvara lui 2022, ziarul Politico a scris că mai mulți reprezentanți ai elitei politicii externe americane au cerut administrației Joe Biden să creeze o astfel de zonă peste Ucraina. Cu toate acestea, Casa Albă a respins în mod repetat această idee, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că un astfel de pas ar duce la un război pe scară largă în Europa, cu participarea alianței, „aceasta ar fi o ciocnire directă între forța aeriana NATO și Rusia.”
Moscova a indicat că va răspunde imediat la închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei într-un mod adecvat.