Marea Britanie a interceptat doua bombardiere rusești care zburau în nordul Scoției

14 Aug 2023
Marea Britanie a interceptat doua bombardiere rusești care zburau în nordul Scoției

Marea Britanie a declarat că avioanele sale de luptă Typhoon au interceptat luni două avioane bombardiere rusești de patrulare maritimă în spațiul aerian internațional din nordul Scoției , în zona de poliție aeriană nordică a NATO, scrie SkyNews

La primele ore ale dimineții de luni, avioanele britanice Typhoon au interceptat bombardiere rusești care zburau în nordul Scoției, a anunțat guvernul britanic.

Avioanele sale de luptă Typhoon au interceptat două bombardiere rusești de patrulare maritimă cu rază lungă de acțiune în timp ce tranzitau în apropierea insulelor Shetland din zona de poliție aeriană nordică a NATO, a adăugat guvernul.

Avioanele de alertă de reacție rapidă (QRA) din Marea Britanie au fost lansate de la RAF Lossiemouth, în nord-estul Scoției, iar cele două bombardiere rusești au fost monitorizate în spațiul aerian internațional în timp ce zburau la nord de Marea Britanie.

A fost lansată și o cisterna de realimentare Voyager și a rămas în aer pe toată durata misiunii - nespecificată de Ministerul Apărării - pentru a oferi realimentare aer-aer avioanelor Typhoon dacă este nevoie.

„Echipajele RAF de la Lossiemouth mențin o supraveghere constantă asupra spațiului aerian al Marii Britanii și sunt întotdeauna gata să ia măsuri în orice moment pentru a menține țara în siguranță", a declarat Ministrul forțelor armate, James Heappey.

„Piloții au lansat avioanele  Typhoon pentru a intercepta două bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune în această dimineață, monitorizându-le în timp ce treceau la nord de Insulele Shetland, gata să contracareze orice potențială amenințare la adresa teritoriului Marii Britanii”.

"Este cu adevărat satisfăcător să știm că am reușit să facem o interceptare de succes, menținând integritatea spațiului aerian al Marii Britanii și al NATO." a spus pilotul unuia dintre avioanele Pilotul principal al britanice Typhoon.

„Când a avut loc alarma pentru o luptă la primele ore ale dimineții, adrenalina a început. Lucrând în tandem cu operatorii de control de la sol și cu realimentarea aer-aer de la un Voyager RAF, am putut să rămânem în misiune până când ea a fost finalizată, iar aeronava țintă a părăsit zona de interes a Marii Britanii”.

Piloții britanici de la RAF Lossiemouth au finalizat recent o desfășurare de patru luni pentru a conduce misiunea de poliție aeriană a NATO în Estonia, unde au interceptat 50 de avioane rusești și au zburat pentru un total de peste 500 de ore.

Nu este prima dată când avioanele cu reacție rapidă ale RAF interceptează avioane rusești în apropierea spațiului aerian al Marii Britanii - un avion spion rus a fost interceptat la nord de Scoția în luna mai la începutul acestui an, deși astfel de interceptări au avut loc de mulți ani.

Când avioanele rusești intră în spațiul aerian controlat de Marea Britanie, avioanele de luptă QRA sunt trimise imediat, deoarece pot reprezenta adesea un pericol pentru alte aeronave, deoarece nu vorbesc cu controlul traficului aerian.

În mod similar, Moscova a susținut în iunie că a fost nevoită să-și ridice propriile avioane după ce trei avioane de război britanice au fost detectate în apropierea graniței țării - dar Ministerul Apărării a descris-o ulterior drept „o operațiune de rutină în spațiul aerian internațional”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră