Întrebat într-un interviu acordat postului Fox News, secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că pozițiile Ucrainei și Rusiei rămân „foarte îndepărtate”, ceea ce complică posibilitatea de a ajunge la un eventual acord de pace, scrie Le Monde.
„Sunt mai aproape decât înainte, dar tot foarte departe”, a spus Rubio, adăugând că va fi nevoie de „un progres real în curând pentru ca tot acest proces să fie posibil”. De asemenea, el a afirmat că Donald Trump va trebui „să ia o decizie în curând privind cât timp mai dorim să dedicăm acestui efort”
Declarațiile lui Rubio sunt în acord cu cele ale purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, care a subliniat că „întreaga lume are nevoie de atenție”. „Suntem în continuare implicați în acest proces [de pace] și vom ajuta și vom face tot ce putem, dar nu vom cutreiera lumea în grabă pentru a media reuniuni. Trebuie spus clar că acum este rândul celor două părți să vină cu idei concrete privind modul în care acest conflict se va încheia. Decizia le aparține.”, a mai spus Rubio conform transcrierii interviului publicata pe siteul guvernului american
RUBIO: Ei bine, să ne amintim tuturor că acesta nu este războiul nostru. Este un război care a început sub administrația Joe Biden. Timp de trei ani a continuat, fără ca cineva să încerce cu adevărat să-l aducă la o încheiere. Și este un conflict fără o soluție militară: în esență, Putin nu poate cuceri toată Ucraina, iar Ucraina nu poate împinge forțele ruse complet înapoi la granițele din 2014.
Așadar, întrebarea este: cine este singurul lider din lume care poate vorbi cu ambele părți și care le-ar putea aduce la un acord? Răspunsul este președintele Trump. Și exact asta a încercat să facă. De o sută de zile face eforturi pentru a obține pacea, pentru a pune capăt vărsării de sânge, suferinței și distrugerii. Reconstrucția Ucrainei va costa sute de miliarde de dolari.
Președintele a încercat. Ne-am apropiat mai mult ca niciodată. Pentru prima dată – ceea ce n-am reușit timp de trei ani – începem să înțelegem ce ar trebui să se întâmple pentru ca Ucraina să accepte un acord. Începem să vedem și ce ar duce la o oprire din partea Rusiei. Problema este că aceste poziții încă sunt destul de îndepărtate.
Și nu vom renunța, în sensul că vom fi pregătiți să ajutăm dacă putem. Dar vine un moment când președintele trebuie să decidă cât timp la cel mai înalt nivel guvernamental mai merită alocat acestui proces, mai ales dacă una dintre părți – sau chiar ambele – nu sunt suficient de apropiate, în timp ce în lume avem și alte probleme – poate chiar mai importante. Nu spun că războiul din Ucraina nu este important, dar, privind pe termen lung, ceea ce se întâmplă cu China este mai grav pentru viitorul lumii. Avem, bineînțeles, și amenințarea nucleară a Iranului, plus multe alte crize.
Deci, la un moment dat, fie devine posibil un acord, fie trebuie să mergem mai departe. Aceasta va fi o decizie pe care președintele va trebui să o ia.
ÎNTREBARE: Consecințele sunt extrem de grave în toate aceste situații despre care vorbiți. Aș vrea să revin pentru o clipă la Putin. Acordul privind mineralele – nu cred că putem subestima cât de important va fi acesta pentru securitatea Ucrainei și pentru relația ei viitoare cu Statele Unite. Este o piesă esențială din acest puzzle.
Cred că este important ca lumea să înțeleagă că în cei patru ani în care Donald Trump a fost președinte, între 2017 și 2021, nu am avut nicio problemă cu Vladimir Putin. Dar în 2014, cu 11 ani în urmă, Crimeea a fost anexată. Iar când Joe Biden era președinte și Putin aduna trupe și echipament militar la graniță, a fost întrebat ce se va întâmpla dacă va invada. Răspunsul lui a fost: „Depinde dacă e o incursiune minoră”.
Și te întrebi – oare nimeni nu a ridicat telefonul să încerce măcar să prevină acest lucru? Mi se pare de neconceput.
SECRETARUL RUBIO: Da.
ÎNTREBARE: În inima dvs., simțiți că suntem aproape de un acord? Sunteți în centrul acestor negocieri.
SECRETARUL RUBIO: Da. Și mă bucur că ați făcut acest rezumat, pentru că într-adevăr anexarea Crimeei a avut loc în 2014, sub administrația Obama. Și atunci, guvernul Obama a refuzat să le ofere ucrainenilor armament. Le-au trimis pături, cearșafuri, prosoape – dar nu și arme.
Donald Trump, când a fost președinte, le-a furnizat armele care au ajutat la oprirea tancurilor rusești, chiar și după ce el nu mai era la Casa Albă. Această invazie nu ar fi avut loc dacă Donald Trump ar fi fost în funcție. Dar a avut loc, sub Joe Biden, la câteva luni după dezastrul din Afganistan. Și toată lumea a înțeles că Putin a văzut acel moment drept o oportunitate: „Am în față un președinte slab, e momentul meu să acționez.” Și a acționat. Iar războiul a continuat timp de trei ani.
Întrebarea dvs. a fost cât de aproape suntem. Cred că acum știm unde se situează Ucraina, știm și unde se află Rusia, știm ce vrea Putin. Pozițiile sunt încă îndepărtate, dar mai apropiate decât înainte. Și va fi nevoie de un adevărat progres în curând pentru ca un acord să fie posibil. În caz contrar, președintele va trebui să decidă cât timp mai continuăm să investim în acest proces.
Și aveți dreptate în legătură cu acordul privind mineralele. Este bun pentru America, pentru că am investit foarte mulți bani în acest război. Este bun și pentru Ucraina, pentru că o va ajuta să-și dezvolte economia și să se reconstruiască după război.
ÎNTREBARE: Vor avea nevoie de foarte mulți bani pentru reconstrucție.
SECRETARUL RUBIO: Așa este.