Manifestație masivă la Praga împotriva inflației, a UE și a NATO

04 Sep 2022
Manifestație masivă la Praga împotriva inflației, a UE și a NATO

Câteva zeci de mii de oameni au manifestat sâmbătă în centrul Praguei pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor la energie, dar și împotriva Uniunii Europene și a NATO, scrie Reuters.

Câteva zeci de mii de oameni au manifestat sâmbătă în centrul Praguei pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor la energie, dar și împotriva Uniunii Europene și a NATO.

Manifestația a fost organizată la chemarea unei coaliții eterogene, de la extrema dreaptă până la Partidul Comunist, cu sloganurile unei cereri de neutralitate militară pentru Cehia și încheierea de contracte de furnizare directă cu țările furnizoare de gaze, inclusiv Rusia.

Poliția a estimat numărul protestatarilor la aproximativ 70.000 până la mijlocul după-amiezii.

„Obiectivul demonstrației noastre este să facem apel la schimbare, în esență pentru a rezolva problema prețului energiei, în special electricității și gazelor, care ne vor distruge economia în această toamnă”, a spus unul dintre organizatorii acestei întâlniri, Jiri Havel, citat de site-ul de informare iDNES.cz.

Această manifestație din Piața Wenceslas din Praga a fost organizată a doua zi după eșecul unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului, acuzată de opoziție că este pasivă în fața creșterii prețurilor.

Premierul Petr Fiala, care conduce o coaliție de centru-dreapta formată din cinci partide, i-a acuzat sâmbătă pe protestatari că acționează împotriva intereselor Republicii Cehe.

„Demonstrația de pe Piața Wenceslas a fost organizată de forțe pro-ruse, apropiate de poziții extremiste și ostile intereselor Republicii Cehe”, a spus el, citat de agenția CTK.

Alte stiri din Externe

Ultima oră