Manifestație la Praga împotriva creșterii prețurilor, a guvernului și a ajutorului acordat Ucrainei

29 Oct 2022
Manifestație la Praga împotriva creșterii prețurilor, a guvernului și a ajutorului acordat Ucrainei

Manifestanții au criticat în special ajutorul semnificativ acordat Ucrainei în detrimentul, potrivit acestora, unei politici locale eficace împotriva inflației, care a ajuns la 18%, scrie Le Matin.

Mii de oameni au manifestat vineri la Praga la apelul unei mișcări legate de extrema dreaptă, denunțând politicile guvernului de centru-dreapta și creșterea prețurilor. Manifestanții, în număr de „câteva zeci de mii” conform poliției, au cerut demisia guvernului, ai cărui membri au fost descriși pe pancarte drept „diletanți”.

Mitingul a fost organizat în Piața Wenceslas din centrul Praga, la inițiativa mișcării „Republica Cehă în primul rând”, legată de extrema dreaptă.

18% inflație

Data de 28 octombrie a fost aleasă pentru a coincide cu aniversarea independenței Cehoslovaciei în 1918. „Guvernul nostru este cel mai prost din istoria Republicii Cehe”, a spus protestatarul Eva Frantova. Ea l-a criticat pe premierul Petr Fiala pentru că a permis creșterea prețurilor la energie și pentru că acordă mai multă atenție Ucrainei decât propriei sale țări. Republica Cehă, care deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene, a oferit un ajutor umanitar și militar substanțial Ucrainei de când țara a fost atacată de Rusia în februarie anul trecut.

Țara cu 10,5 milioane de locuitori este afectată de inflație, care a ajuns la 18% în septembrie. O demonstrație la inițiativa aceleiași mișcări politice reunise deja în septembrie aproximativ 70.000 de oameni.

Pe rețelele de socializare, organizatorii au atacat sprijinul guvernului pentru aproximativ 400.000 de refugiați ucraineni din țară și au cerut autorităților să îi împiedice să se stabilească definitiv în Republica Cehă, scrie Bloomberg.

Ministerul de Interne a descris un protest similar care a atras 70.000 de persoane în septembrie ca promovând „narațiuni propagandiste pro-Kremlin”. Guvernul lui Fiala a fost unul dintre cei mai înfocați susținători ai Kievului ai UE, furnizându-i totul, de la tancuri și muniții până la sprijin politic. Inițial, refuzând să ofere subvenții generale, cabinetul Fiala a răspuns la frustrarea tot mai mare cu plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale pentru gospodării și întreprinderile mici.

Alte stiri din Externe

Ultima oră