Manifestație la Berlin împotriva inflației și a guvernului Scholz: "Vrem gaz și petrol rusesc "

09 Oct 2022
Manifestație la Berlin împotriva inflației și a guvernului Scholz: "Vrem gaz și petrol rusesc "

Câteva mii de oameni au manifestat sâmbătă în centrul Berlinului, ca răspuns la apelul partidului de extremă dreapta AfD împotriva politicii energetice a guvernului lui Olaf Scholz și a inflației, scrie L'Express.

Sub sloganul „Securitatea energetică și protecția împotriva inflației – țara noastră în primul rând”, în jur de 8.000 de manifestanți, conform poliției, au mărșăluit în apropierea Bundestagului și Poarta Brandenburg, în centrul capitalei. 

Partidul de extremă-dreapta intenționează astfel să profite de nepopularitatea tot mai mare a guvernului lui Olaf Scholz, confruntat cu creșterea prețurilor la energie și amenințările de penurie odată cu încetarea livrărilor rusești de gaz și petrol. 

O forță de poliție impunătoare a încadrat procesiunea, care a defilat în apropierea mai multor contra-demonstrații care au reunit aproximativ 1.400 de activiști anti-rasisti, potrivit poliției. 

Protestatarii au avut pancarte cu ”Nu armelor și războiului” pentru a protesta împotriva livrărilor de arme din Vest către Ucraina sau „Vrem gaz și petrol rusesc ”. 

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a urcat în sondaje în ultimele săptămâni, la aproximativ 15%, după ce a suferit între 2020 și jumătatea anului 2022 din cauza diviziunilor sale interne și a opoziției față de măsurile anti-Covid. 

Mișcarea extremistă de dreapta, activă în special în regiunile fostei RDG, se face și ea auzită, în special, cu demonstrații în fiecare luni seară în mai multe orașe ale țării. Ea încearcă astfel să reproducă succesul marșurilor organizate din 2014 de mișcarea islamofobă Pegida. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră