Mama unui membru al echipajului de pe Moskva spune că 40 de marinari au murit pe navă

18 Apr 2022
Mama unui membru al echipajului de pe Moskva spune că 40 de marinari au murit pe navă

Pe crucișătorul rusesc Moskva, care s-a scufundat joia trecută în apele Mării Negre, ar fi murit 40 de marinari ruși iar mulți alții au fost răniți, majoritatea cu membre mutilate spune mama unui membru supraviețuitor al echipajului pentru Novaya Gazeta Europe, versiunea internațională a istoricului ziar independent rus pentru care a lucrat Anna Politovskaya, scrie agentia italiană ANSA.

Sursele oficiale rusești încă nu divulgă date despre pierderi. Ucraina susține că a lovit nava cu rachete, în timp ce, potrivit Rusiei, o explozie accidentală la bord a provocat naufragiul.

Marinarul supraviețuitor și-a contactat mama pe 15 aprilie, a doua zi după scufundarea crucișătorului, spunând că nava a fost lovită de o rachetă ucraineană lansată de la sol. „M-a sunat și a plâns pentru ceea ce a văzut - a spus femeia pentru Novaya Gazeta cerând să nu dezvăluie detalii care l-ar putea face de recunoscut - I-a fost frică. Este clar că nu toți au supraviețuit. Au încercat să stingă singuri incendiul după ce crucișătorul a fost lovit de trei rachete Neptun.” 

Potrivit mărturiei sale, aproximativ patruzeci de oameni au murit, alții erau dispăruți și au fost mulți răniți cu membre tăiate în explozii. În ultimele ore, Radio Liberty a publicat mărturii ale membrilor familiei marinarilor, soția lui Ivan Vahrushev, care ar fi murit pe navă, tatăl lui Yegor Dmitrievich Shkrebets, dat dispărut, un recrut care - se plânge tatăl său - studia să devină bucătar în Ialta și, spune el, „nu ar fi trebuit să fie acolo”. 

Într-un videoclip difuzat duminică de Ministerul rus al Apărării, în jur de 100-150 de marinari sunt văzuți aliniându-se în fața amiralului Evmenov, șeful marinei ruse din Crimeea. 

„Nu se știe câți dintre ei făceau de fapt parte din echipajul Moscovei – observă Gazeta – care în ultimii ani ar fi avut 400-500 de oameni la bord”. Aproximativ 100-150 de marinari sunt văzuți aliniați în fața amiralului Evmenov, șeful marinei ruse din Crimeea.

Vineri, la Sevastopol a avut loc o ceremonie de rămas bun pentru crucișătorul Moskva, unde au adus o coroană de doliu cu inscripția „navă și marinari ”, au atras atenția jurnaliștii BBC.

Alte stiri din Externe

Ultima oră