Malaezia anulează un festival de muzică după ce cântărețul grupului The 1975 a sărutat un coleg de trupă pe scenă

23 Iul 2023
Malaezia anulează un festival de muzică după ce cântărețul grupului The 1975 a sărutat un coleg de trupă pe scenă

Trupa britanică de rock indie și-a încheiat spectacolul mai devreme, după ce solistul a criticat legile stricte anti-LGBT, scrie The Telegraph

Autoritățile malaeziene au anulat sâmbătă un festival de muzică care trebuia să țina tot weekendul, după ce liderul trupei indie rock The 1975 a sărutat un coleg de trupă în urma după ce a rostit un discurs împotriva legilor anti-LGBT ale țării.

Trupa britanică și-a întrerupt spectacolul de vineri la festivalul de muzică Good Vibes, la scurt timp după ce solistul Matty Healy a țintit legile anti-gay din Malaezia într-un discurs plin de critici, înainte de a-l săruta pe scenă pe basistul Ross MacDonald.

Homosexualitatea este ilegală în Malaezia, iar legile care incriminează sodomia sunt pedepsite cu închisoarea. Persoanele LGBT din țară se confruntă, de asemenea, cu discriminarea de către autorități.

Healy le-a spus fanilor că trupa s-a gândit să se retragă de la eveniment, spunând: „Nu văd rostul să-i invit pe The 1975 într-o țară și apoi să ne spună cu cine putem face sex”.

Mai târziu, a încheiat brusc, spunând: „Bine, trebuie să plecăm. Tocmai am fost excluși din Kuala Lumpur.”

Protestul de pe scenă nu a fost o premieră pentru Healy, care a sărutat un fan masculin la un concert din 2019 în Emiratele Arabe Unite, care are, de asemenea, legi dure anti-LGBT.

Ministrul malaezian al Comunicațiilor și Digital, Fahmi Fadzil, a postat un raport de știri despre sărut și l-a numit „un act foarte nepoliticos”.

Ulterior, el a ordonat „anularea imediată” a festivalului de trei zile după întâlnirea cu organizatorii.

„Nu atingeți niciodată sensibilitățile comunității, în special cele care sunt împotriva manierelor și valorilor culturii locale”, a spus el pe Twitter.

Într-o declarație, festivalul a confirmat că anularea a fost facută la cererea Ministerului Comunicațiilor „în urma comportamentului și a observațiilor controversate făcute de artistul britanic Matty Healy”.

„Ministerul și-a subliniat poziția neclintită împotriva oricăror părți care contestă, ridiculizează sau contravin legilor malaeziene”, adaugă declarația.

Festivalul Good Vibes a fost programat să se desfășoare în weekend, trupa americană The Strokes fiind afișată duminică.

Alte stiri din Externe

Ultima oră