Emmanuel Macron a susținut că dorește „înfrângerea” Moscovei în Ucraina, avertizând în același timp pe cei care vor „mai presus de toate să zdrobească Rusia” că aceasta nu va fi „niciodată poziția Franței”, scrie Le Figaro
„Sunt convins că până la urmă nu se va încheia militar”, a spus el într-un interviu pentru Journal du Dimanche , Le Figaro și France Inter, publicat sâmbătă seară.
„Vreau ca Rusia să fie învinsă în Ucraina și vreau ca Ucraina să își poată apăra poziția, dar sunt convins că până la urmă nu se va încheia militar”, a explicat șeful statului francez. „Nu cred că Rusia ar trebui să fie total învinsă, atacată pe pământul său așa cum zic unii. Acești observatori doresc mai presus de toate să zdrobească Rusia. Aceasta nu a fost niciodată poziția Franței și nu va fi niciodată”, a adăugat el.
Promovați negocierile
Acești observatori par a fi cei care, în special în Europa de Est, sunt mai duri și au criticat ferm în mai 2022 remarcile sale conform cărora Rusia nu trebuie „umilită” . În acest interviu susținut vineri seară în avionul care l-a adus înapoi din Germania, unde a participat la conferința anuală de securitate de la München, președintele francez își reafirmă dorința de a promova negocieri.
În discursul său din orașul bavarez, el considerase deja că Rusia ar trebui să „eșueze” în Ucraina, dar unii observatori l-au criticat că nu a mers atât de departe încât să evoce o „înfrângere” necesară a Moscovei. El a explicat, de asemenea, că este necesar să se „intensifice” sprijinul pentru Kiev pentru a se îndrepta către „negocieri credibile”.
Putin, cea mai bună soluție în actualul sistem rusesc?
"Ceea ce este nevoie astăzi este ca Ucraina să conducă o ofensivă militară care perturbă frontul rus pentru a declanșa o revenire la negocieri ", a insistat el. Potrivit acestuia „nici o parte nu poate învinge pe deplin”, „nici Ucraina și nici Rusia, pentru că efectele mobilizării nu sunt atât de mari pe cât se aștepta și ea însăși are limite de capacitate”.
De asemenea, Emmanuel Macron mai crede că „toate opțiunile, altele decât Vladimir Putin din cadrul actualului sistem” „i se par mai proaste” decât președintele rus, într-o aluzie la peronajele dure precum șeful Consiliului de Securitate rus Nikolai Patrushev sau șeful grup paramilitar Wagner Evgheni Prigojin.
„Credem sincer că din societatea civilă rusă prezentă la fața locului va apărea o soluție democratică după acești ani de întărire și în plin conflict? Îmi doresc foarte mult, dar nu prea cred în asta”, a avertizat el.