Liderul francez comite, de asemenea, greșeli diplomatice la conferința de presă de la Beijing, scrie Politico.
Președintele chinez Xi Jinping nu a arătat niciun semn că își va schimba poziția față de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, după discuțiile de joi cu omologul francez Emmanuel Macron.
În cea de-a doua zi a vizitei de stat a lui Macron în China, Xi și-a exprimat aceeași poziție dintotdeauna cu privire la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia – spunând că „toate părțile” au „preocupări rezonabile de securitate” – și nu a dat niciun indiciu că își va folosi influența pentru a ajuta la terminarea conflictului.
„China este dispusă să facă apel împreună cu Franța la comunitatea internațională să rămână rațională și calmă”, a spus liderul chinez în timpul unei conferințe de presă la Sala Mare a Poporului din Beijing.
„Convorbirile de pace ar trebui reluate cât mai curând posibil, ținând cont de preocupările rezonabile de securitate ale tuturor părților cu referire la Carta ONU… căutarea unei rezoluții politice și construirea unui cadru de securitate european echilibrat, eficient și durabil”, a adăugat el, stând alături de Macron.
Președintele francez a sosit miercuri în China în speranța de a împinge China să-și folosească pârghia față de Rusia pentru a pune capăt conflictului și pentru a determina Beijingul să se pronunțe împotriva amenințării Kremlinului de a găzdui rachete nucleare în Belarus.
În timpul întâlnirii sale private cu Xi, Macron și-a exprimat îngrijorarea occidentală că Beijingul va livra arme Chinei, potrivit unui diplomat francez care cunoaște discuțiile. Dar liderul francez nu pare să ajungă prea departe.
„Președintele l-a îndemnat pe Xi să nu facă livrări către Rusia care să-i ajute războiul împotriva Ucrainei. Xi a spus că acest război nu este al lui”, a spus diplomatul, vorbind anonim pentru a descrie sesiunea privată.
Discuțiile – pe care un oficial al Palatului Elysée le-a descris totuși drept „sincere și constructive” – au durat în cele din urmă o oră și jumătate.
Ulterior, acțiunea s-a mutat la o ceremonie de semnare, în care oficialii și liderii de afaceri au încheiat mai multe tranzacții, inclusiv vânzarea a 160 de avioane Airbus. Potrivit Elysée, guvernul chinez a aprobat achiziționarea a 150 de avioane A320 Neo și 10 A350 - o livrare care a făcut parte dintr-un acord de 36 de miliarde de euro anunțat de Airbus anul trecut. Informația a contrazis informațiile anterioare ale unui oficial Elysée, care a spus că se negociază o nouă vânzare.
În timpul ceremoniei de semnare a acordului, fiecare ministru și director de afaceri chinez s-a închinat profund în fața lui Xi înainte de a semna contractele cu omologii lor francezi.
Xi și Macron au intervenit apoi pentru apariția lor comună, catalogată drept o „conferință de presă cu caracteristici comuniste” – adică în esență, nu sunt permise întrebări de presă.
Stilurile contrastante ale celor doi lideri au fost imediat evidente. Xi și-a citit cu atenție remarcile scrise în timp ce se uita drept înainte înainte de a ceda cuvântul lui Macron. Liderul francez a continuat apoi să vorbească aproximativ de două ori mai mult decât gazda lui - un protocol greșit pe care membrii anturajului chinez al lui Xi l-au observat.
Xi însuși arăta uneori nerăbdător și enervat în timp ce Macron continua să vorbească. Liderul chinez a oftat adânc și a părut inconfortabil, în timp ce Macron i s-a adresat direct, în timp ce, aparent, a criticat războiul din Ucraina și responsabilitatea lor comună de a menține pacea.
Macron a făcut, de asemenea, apel la Xi să condamne în mod explicit agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
„A vorbi despre pace și stabilitate înseamnă a vorbi despre războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Ați făcut câteva comentarii importante”, a spus liderul francez. „Acesta este un război care ne implică pe toți, deoarece un membru al Consiliului de Securitate a decis să încalce Carta ONU. Nu putem accepta asta.”
Parlamentarul francez Anne Genetet, care a purtat și joi discuții cu oficiali chinezi, a recunoscut că „nu există surprize” în poziția chineză cu privire la Ucraina, dar a susținut că este încă util să se pună bazele pe această problemă.
„Este începutul”, a spus Genetet. „Vor fi mai multe discuții și câteva momente private [între Xi și Macron]. Poate vom primi și alte mesaje.”
Xi și Macron se vor îndrepta vineri în orașul chinez Guangzhou, unde vor ține mai multe discuții și o cină privată.
Cu toate acestea, în ceea ce va fi citit ca o concesie către francez, Xi a vorbit despre necesitatea ca părțile în conflict să „protejeze victimele, inclusiv femeile și copiii”, ceea ce vine după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin pentru rolul său în transferul ilegal de copii ucraineni în Rusia.
Cu toate acestea, Xi nu a menționat în mod explicit Rusia în declarațiile sale. Și într-o mișcare care ar putea să enerveze oficialii americani, Xi a mai spus că China și Franța ar trebui să „reia schimburile între organele legislative și armate”. Apoi a inclus Franța într-un refren comun pe care oficialii chinezi îl folosesc pentru a critica SUA
„China și Franța vor continua să se opună mentalității Războiului Rece și confruntării blocurilor, unindu-și mâinile pentru a aborda toate tipurile de provocări globale”, a spus Xi.
Joi, Xi a purtat discuții și cu Macron și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a fost invitată de Macron să prezinte unitatea europeană, dar care nu va lua parte la multe dintre evenimentele dintre liderii chinezi și francezi.
Într-adevăr, Ursula von der Leyen a ținut propria ei conferință de presă solo în timp ce se lasă noaptea, joi, la Beijing. Lipsită de formalitățile unei vizite de stat, liderul UE a răspuns la întrebările reporterilor și a trimis mai multe mesaje la Beijing.
Ea a avertizat împotriva sprijinirii efortului de război al Moscovei în Ucraina: „Înarmarea agresorului este o încălcare clară a dreptului internațional – el nu ar trebui să fie niciodată înarmat”, a spus ea. „Acest lucru ar dăuna într-adevăr în mod semnificativ relației dintre Uniunea Europeană și China.”
Și a atins o a treia șină diplomatică: Taiwan.
„Nimeni nu ar trebui să schimbe unilateral status quo-ul prin forță în această regiune”, a spus ea, făcând aluzie la amenințările Chinei la adresa insulei autonome. „Amenințarea cu utilizarea forței pentru a schimba status quo-ul este inacceptabilă”.
Von der Leyen a repetat mesajul lui Macron, totuși, potrivit căruia China ar putea juca un rol important în Ucraina, considerând că poziția Beijingului este „esențială”.
Ea a adăugat: „Ne aşteptăm ca China să-şi joace rolul şi să promoveze o pace justă, una care să respecte suveranitatea teritorială a Ucrainei”.
???? E. Macron / Xi Jinping sur #La26
— LCI (@LCI) April 6, 2023
????️ "Nous avons eu un entretien amical et très approfondi. Nous devons continuer à soutenir la multipolarisation du monde." Xi Jinping
▶️ EN DIRECT >> https://t.co/lwZPgBqIWA pic.twitter.com/XmNYgU8mnI
???? E. Macron / Xi Jinping sur #La26
— LCI (@LCI) April 6, 2023
????️ "Je souhaite que nous puissions poursuivre sur la lutte contre le dérèglement climatique, la biodiversité, la sécurité alimentaire et un nouveau partenariat financier." @EmmanuelMacron à Pékin pic.twitter.com/a0kM6fbtRd
Après la table de 3 kilomètres en Russie, l’ovale géant en Chine ! ????
— Florian Philippot (@f_philippot) April 6, 2023
Macron humilié absolument partout !
S’en rend-il seulement compte ?!
Allez oust dehors ! pic.twitter.com/7shyY0M0Cf