Macron: Kievul trebuie să poată „neutraliza” bazele militare din Rusia

29 Mai 2024
Macron: Kievul trebuie să poată „neutraliza” bazele militare din Rusia

Trebuie să le permitem să neutralizeze locurile militare din care sunt trase rachetele (…), locurile militare din care este atacată Ucraina ”, a declarat șeful statului francez în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o marți în Germania, alături de cancelarul Olaf Scholz, scrie Le Monde

„Dacă le spunem că nu aveți dreptul să ajungeți în punctul din care sunt trase rachetele, de fapt le spunem, vă dăm arme, dar nu vă puteți apăra ”, a subliniat Macron. „Dar nu trebuie să permitem ca alte ținte din Rusia și, evident, capacități civile să fie lovite”, a clarificat el.

„Este timpul să reconsiderăm unele dintre aceste restricții ”, a declarat, luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei reuniuni a Alianței Atlantice din Bulgaria, după ce a făcut deja o declarație în acest sens într-un interviu acordat The Economist în 24 mai.

„Nu vrem o escaladare ”, a repetat Macron. „Ceea ce s-a schimbat este că Rusia și-a adaptat puțin practicile” și atacă Ucraina de la bazele din Rusia. Cancelarul german a rămas mai evaziv. „Ucraina are toate posibilitățile de a face acest lucru, conform dreptului internațional”, a explicat el. „Trebuie spus clar, este atacată și se poate apăra."

Pe 21 mai, ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, a declarat că este gata să trimită trupe în Ucraina dacă Franța va prelua conducerea unei coaliții de țări similare.

„Lituania este pregătită să se alăture unei coaliții conduse de Franța, de exemplu, pentru a antrena trupe în Ucraina ”, a declarat Landsbergis, la canalul LCI.

Alte stiri din Externe

Ultima oră