Macron criticat pentru că a spus că Franța nu ar răspunde la fel dacă Rusia ar lansa un atac nuclear asupra Ucrainei

13 Oct 2022
Macron criticat pentru că a spus că Franța nu ar răspunde la fel dacă Rusia ar lansa un atac nuclear asupra Ucrainei

Președintele francez spune că Parisul nu ar declanșa un răspuns nuclear dacă Rusia ar lansa o astfel de lovitură „în Ucraina sau în regiune”, scrie Politico.

Comentariile recente ale lui Emmanuel Macron cu privire la răspunsul francez în cazul unui atac nuclear rusesc asupra Ucrainei au atras criticile observatorilor și oponenților politici de acasă.

În timpul unui interviu acordat postului de televiziune francez France 2, președintele francez a declarat miercuri că e „evident” că Parisul nu va folosi arme nucleare ca răspuns la un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei.

„Franța are o doctrină nucleară, care se bazează pe interesele vitale ale țării și care sunt clar definite. Acestea nu ar fi în joc dacă ar exista un atac balistic nuclear în Ucraina sau în regiune”, a spus președintele francez.

De atunci, președintele francez a fost criticat pentru că a încălcat uzul de a rămâne vag pe tema disuasiunii nucleare, într-un moment în care liderul rus Vladimir Putin a făcut amenințări nucleare.

„Credibilitatea disuasiunii [nucleare] se bazează pe a nu spune nimic despre ceea ce ar trebui să facem”, a declarat fostul președinte francez François Hollande la radio FranceInfo, adăugând că trebuie „să spună cât mai puțin posibil și să fie pregătit să facă cât mai mult posibil. 

În calitate de lider al singurei puteri nucleare a UE, comentariile lui Macron că nu ar răspunde unui atac nuclear în Ucraina „sau în regiune” sunt puțin probabil să liniștească statele membre UE aparținând NATO precum Polonia, România sau Slovacia. Articolul 5 din tratatul NATO prevede că membrii ar trebui să vină în apărarea altor membri în caz de atac.

Putin a ridicat luna trecută spectrul unui război nuclear într-o escaladare majoră, amenințând că va folosi „toate resursele de arme” pe care le are la dispoziție pentru a câștiga.

În timp ce SUA au rămas neclare cu privire la modul în care ar răspunde la un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei, au precizat totuși că Rusia s-ar confrunta cu un răspuns al forțelor convenționale la scară masivă.

Bruno Tertrais, director adjunct al think tank-ului Fundația pentru Cercetare Strategică, a pus sub semnul întrebării decizia „curioasă” a lui Macron de a preciza limitele doctrinei nucleare Franței și momentul în care a fost formulată declarația.

„După părerea mea, răspunsul corect ar fi trebuit să fie: nu voi juca acest joc... și oricum domnul Putin trebuie să fie conștient că va pierde”, a scris el pe Twitter.

În timpul interviului de miercuri, președintele francez a spus că, cu cât se discută mai puțină descurajare „cu atât mai bine”, dar a continuat să clarifice ce s-ar întâmpla în cazul unui atac împotriva Ucrainei. Întrebat de jurnalistul France 2 dacă Franța s-ar abține de la desfășurarea de bombe nucleare ca răspuns la un atac nuclear rusesc pe pământul ucrainean, Macron a spus „în mod evident”.

„Când l-am auzit vorbind, aproape că am căzut de pe scaun”, a spus deputatul conservator Jean-Louis Thiériot, vicepreședinte al comisiei armatei din Adunarea Națională.

„Este o greșeală politică. Unul dintre principiile disuasiunii nucleare este că există o incertitudine cu privire la ceea ce este considerat un interes vital”, a spus el.

Thiériot crede că mesajul lui Macron ar fi fost destinat alegătorilor de acasă, care sunt îngrijorați de sprijinul militar al Franței pentru Ucraina și de posibilitatea unui război nuclear.

Președintele francez nu a făcut nicio declarație cu privire la care ar putea fi răspunsul convențional al Franței dacă Rusia ar folosi arme nucleare. Luni, țările G7 au lansat o declarație în care a avertizat că Rusia s-ar confrunta cu „consecințe grave” dacă o va face.

Comentariile riscă să submineze și mai mult impulsul Franței pentru autonomie strategică și o Europă care se apără și nu se bazează doar pe SUA pentru protecție.

Alte stiri din Externe

Ultima oră