Luptătorii britanici capturați în Ucraina apar la televiziunea de stat rusă și îi cer ajutor lui Boris Johnson

18 Apr 2022
Luptătorii britanici capturați în Ucraina apar la televiziunea de stat rusă și îi cer ajutor lui Boris Johnson

Doi luptători britanici au apărut la televiziunea de stat rusă cerând să fie schimbați cu un politician pro-rus deținut de autoritățile ucrainene, scrie Reuters

Nu a fost clar cât de liberi puteau vorbi cei doi bărbați - Shaun Pinner și Aiden Aslin. Ambii au vorbit separat după ce au fost îndemnați de un bărbat neidentificat. Filmările au fost difuzate pe postul de televiziune de stat Rossiya 24.

Cei doi bărbați i-au cerut premierului britanic Boris Johnson să-i ajute să vină acasă în schimbul eliberării de către Ucraina a politicianului pro-rus Viktor Medvedchuk, care a fost arătat într-un videoclip difuzat cam la aceeași oră luni de serviciul de informații SBU al Ucrainei în care cere să fie schimbat.

Medvedchuk, în apelul adresat președintelui rus Vladimir Putin și președintelui ucrainean Volodymr Zelenskiy, a cerut să fie schimbat cu apărătorii orașului ucrainean Mariupol sau orice civili care pot să plece. Atât Pinner, cât și Aslin au luptat de partea ucraineană la Mariupol, care acum este aproape în întregime sub controlul Rusiei.

Bărbatul neidentificat afișat la televiziunea de stat rusă a fost văzut arătându-le celor doi britanici un videoclip pe telefonul său mobil cu soția lui Medvedchuk, Oksana, făcând un apel în weekend pentru ca soțul ei să fie schimbat cu cei doi cetățeni britanici.

La trei zile după ce Rusia și-a mutat forțele în Ucraina pe 24 februarie, Ucraina a declarat că Medvedchuk a evadat din arestul la domiciliu. El fusese plasat în arest la domiciliu în mai 2021 și acuzat de înaltă trădare și, ulterior, de sprijinire a terorismului.

Personajul pro-rus, care spune că Putin este nașul fiicei sale, a negat faptele. „Înțeleg situația”, a spus Pinner, care părea obosit și nervos, după ce i s-a arătat videoclipul. 

„Aș dori să fac apel la guvern să mă trimită înapoi acasă, aș vrea să-mi revăd soția”, a spus el.

Pinner a făcut un apel direct către Johnson în numele său și în numele lui Aslin.

"Căutăm să ne schime pe mine și pe Aiden Aslin cu domnul Medvedchuk. Evident că aș aprecia foarte mult ajutorul dumneavoastră în această chestiune", a spus el, spunând că vorbea puțin rusă și că a fost tratat bine.

Bărbatul neidentificat a fost apoi arătat vorbind cu Aslin, care stătea pe un scaun, purtând un tricou cu emblema batalionului de extremă dreapta Azov al Ucrainei.

„Cred că Boris trebuie să asculte ce a spus Oksana (soția lui Medvedchuk)”, a spus Aslin, care părea și el nervos. „Dacă lui Boris Johnson îi pasă cu adevărat de cetățenii britanici așa cum spune el, atunci el va ajuta.”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră