Lumea, în zodia Donald Trump, cel de al 45-lea președinte al SUA (VIDEO)

20 Ian 2017 | scris de Istvan Deak Marina Constantinoiu
Lumea, în zodia Donald Trump, cel de al 45-lea președinte al SUA (VIDEO) Galerie foto (3)

UPDATE
La două luni după alegerea sa-surpriză, Donald J. Trump a devenit oficial, vineri, al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, după ce a depus jurământul, cu mâna pe Biblie. El îi urmează în funcţie lui Barack Obama, care a fost preşedinte între 2008 şi 2016.

Citiţi şi:

Noul şef al Americii a depus jurământul

UPDATE

Ceremonia de învestire a lui Donald Trump ca președinte al SUA a început la Washington odată cu sosirea la Capitoliu a protagoniștilor, președintele ales și președintele care își încheie mandatul, Barack Obama, împreună cu familiile lor, relatează agențiile internaţionale de presă.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, devine la 20 ianuarie președinte în exercițiu, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc în fața Capitoliului și care este așteptată cu interes în întreaga lume.

 

Ceremonia de învestire a preşedintelui american, Donald Trump, nu poate ascunde semnele rupturii din societate. America va continua să rămână divizată, cred mulţi americani, scrie Deutsche Welle.

Potrivit The New York Times, ziua de vineri, 20 ianuarie, începe cu un mic dejun la casa de oaspeți a președintelui, unde familia Trump își invită câțiva apropiați. La 15:30, ora României, Trump ia parte la un serviciu religios privat la biserica episcopală St. John, aflată în apropierea casei de oaspeți.

O oră mai târziu, președintele ales și președintele în exercițiu, împreună cu soțiile lor, se întâlnesc la Casa Albă, de unde vor parcurge împreună traseul către Capitoliu.

 

 

Ceremonia de învestire începe la 19:00, ora României. Vor lua cuvântul lideri religioși apropiați de Trump și senatorul de Missouri, Roy Blunt, care este și președintele comitetului pentru învestire. Discursurile vor fi urmate de recitaluri muzicale.

Din imensul dispozitiv de 30 000 de poliţişti fac parte şi agenţi aduşi din alte părţi ale ţării. Hotelurile şi platformele de rezervări online au înregistrat un număr record de clienţi. Sute de mii de oameni din întreaga ţară au venit la Washington pentru a asista pe viu la ceremonia de învestire a noului preşedinte.

Depunerea jurământului și discursul inaugural au loc după aproximativ jumătate de oră. Trump va fi învestit de președintele Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite, John G. Roberts. La ceremonie vor fi folosite două Biblii: cea a lui Abraham Lincoln și cea pe care Trump o are încă din copilărie. 

Odată ce Trump devine președinte în exercițiu, Barack și Michelle Obama își iau rămas bun și părăsesc locul unde a avut loc învestirea. Pentru noul președinte urmează un prânz la care sunt invitați membrii administrației sale, precum și prieteni apropiați, apoi trecerea în revistă a forțelor armate, care va avea loc la Capitoliu.

Donald Trump și Mike Pence vor lua parte apoi la parada inaugurală de pe celebra Pennsylvania Avenue. Festivitățile din ziua învestirii se încheie cu balul inaugural, programat să înceapă la 04:00, ora României.

Potrivit New York Times, vor fi, de fapt, două baluri inaugurale ce vor avea loc la etaje diferite ale centrului Walter E. Washington. În paralel se va desfășura un bal dedicat membrilor forțelor armate. Trump va veni la fiecare dintre cele trei petreceri și va susține, de fiecare dată, un discurs. 

"Declaraţiile preşedintelui ales al SUA anunţă o schimbare politică şi economică globală şi de proporţii. Ele nu privesc doar ce ne doare mai tare, în speţă NATO şi relaţia cu Rusia. Şi ele nu sunt izolate. Le însoţesc şi alte aserţiuni, nu mult mai puţin îngrijorătoare. De pildă cele referitoare la proxime demersuri protecţioniste, menite să-i apere de relocaţii în fabrici de automobile din Mexic, bunăoară, pe muncitorii albi din nordul SUA, cărora Trump le datorează în bună măsură victoria sa electorală", comentează Deutsche Welle.

În ce priveşte viitoarea politică externă a Americii, accesul la putere al preşedintelui ales ar putea antrena schimbări paradigmatice în varii regiuni cheie ale globului. De pildă în raporturile dintre Washington şi Beijing, prin abandonarea antantei sino-americane bazate pe acceptarea unilaterală, de către America, a politicii unei singure Chine, scrie sursa citată.

În Orientul Mijlociu, administraţia Trump ar putea modifica regulile jocului prin mutarea capitalei americane din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, în conformitate cu o decizie a Congresului, suspendată de decenii, din raţiuni de convenienţă, la fiecare șase luni, de mai mulţi preşedinţi americani. Măsura ar fi luată în răspăr cu avertismentele, posibil alarmiste, din lumea arabă, din Europa şi din partea stângii israeliene, potrivit cărora adoptarea ei ar genera ample tulburări, virtual sângeroase, în lumea arabă şi islamică.

"Net mai problematică se anunţă posibila schimbare a atitudinii SUA faţă de Rusia. Resetarea raporturilor dintre Washington şi Moscova e o veche iluzie, nutrită, spre paguba lor, de toţi preşedinţii americani de la Kennedy încoace. Toţi s-au înşelat şi toţi au pierdut, mizând fără temei pe cartea acestei sperate schimbări ruseşti. Mai mult decât oricine a pierdut chiar Barack Obama. Care, fireşte, ar fi apreciat ca fiind de mare ajutor pentru preconizata sa politică izolaţionistă ca Moscova să se arate înţelegătoare şi să onoreze prin bună purtare externă retragerea trupelor americane din Irak şi Afganistan. Putin însă nu s-a grăbit să-l îndatoreze pe omologul său de la Casa Albă.

Deşi populist de dreapta, nu de stânga, ca Obama, Trump se pregăteşte să repete această teribilă eroare. Căci republicanul pare şi el să confunde realităţile cu propriile dorinţe. Potrivit cărora, dacă America s-ar putea bizui pe cooperarea Moscovei, administraţia de la Washington ar avea spaţiul de manevră necesar să abordeze prioritar chestiuni domestice şi să se ocupe de intimidarea unor rivali agresivi de genul Chinei comuniste", mai comentează Deutsche Welle.

Alte stiri din Externe

Ultima oră