Lovitura de stat și adevăratul lider al Wagner

26 Iun 2023
Lovitura de stat și adevăratul lider al Wagner

Larry C. Johnson, veteran al Biroului de luptă împotriva terorismului CIA și al Departamentului de Stat explică pe platforma Substack de ce se îndoiește că Prigojin a lansat de unul singur revolta de vineri fără să aibă un plan coerent.

Mi se pare fascinant faptul că narațiunea occidentală care îl înconjoară pe Evgheny Prigojin subliniază astăzi ura sa virulentă față de Ministerul rus al Apărării și îl înfățișează drept comandantul și „mintea” din spatele creării Companiei militare private Wagner, alias Wagner PMC. Cu toate acestea, Prigojin datorează o mare parte din succesul său financiar contractelor cu Ministerul Apărării. Ai văzut legătura?

Aș dori să detaliez de ce mă îndoiesc de povestea conform căreia Prigojin, din proprie inițiativă, a lansat revolta de vineri fără un plan coerent de a-l răsturna pe ministrul Apărării Shoigu sau pe șeful armatei Gherasimov. El nu a urmat scenariul obișnuit de lovitură de stat de a prelua controlul asupra centrelor militare și de comunicații cheie. Nu, Prigojin a intrat în Rostov-pe-Don, la aproximativ 700 de mile sud de Moscova, cu un grup mic de susținători și a început să faca amenințări care nu aveau șanse să fie îndeplinite.

Ah da, aproape că am uitat: a trimis trei mii de soldați într-un lung convoi de camioane (cel puțin 60) pe drumul spre Moscova. A calculat cineva cât durează pentru a alimenta o astfel de flotă de camioane la jumătatea drumului? Bănuiesc că durează cel puțin două ore. Dacă camioanele sunt capabile să circule cu 100 km/h sau mai mult, realitatea unui convoi face mai probabil ca viteza medie să fie în jur de 60 km/h. Acesta este motivul pentru care grupului i-ar fi luat cel puțin 20 de ore pentru a ajunge la Moscova. După 20 de ore într-un camion înghesuit, fără locuri de lux, crezi că oamenii lui Wagner ar fi fost capabili să înfrunte gărzile de la Kremlin? Toată chestia asta este ridicolă.

Dar data revoltei? A coincis cu sfârșitul unui exercițiu militar masiv NATO. Pun pariu că mai mulți lideri occidentali au scos șampania - visul lor de a-l învinge pe Putin se împlinea. Chiar în ziua încheierii exercițiului, Prigojin decide că este generalul Pinochet și Shoigu e Salvador Allende. Este o coincidență?

Și apoi mai este realitate contradictorie despre Putin. Știați că Vladimir Putin este un ucigaș nemilos al adversarilor săi politici și al celor care îl trădează? Cu excepția lui Prigojin. Business Insider oferă o listă care reprezintă doar o fracțiune din numărul deceselor atribuite oponenților lui Clinton. Să-i acordam lui Putin meritul de a fi încercat să-i urmeze pe Bill și Hillary:

Pavel Antov - decembrie 2022

Ravil Maganov - septembrie 2022

Dan Rapoport – august 2022

Mihail Lesin - noiembrie 2016

Boris Nemtsov - februarie 2015

Boris Berezovsky - martie 2013

Natalia Estemirova - iulie 2009

Stanislav Markelov și Anastasia Baburova - ianuarie 2009

Alexander Litvinenko - noiembrie 2006

Anna Politkovskaya - octombrie 2006

Paul Klebnikov - iulie 2004

Serghei Yushenkov - aprilie 2003

De ce Evgheni Prigojin încă merge liber? O pensionare confortabilă în Belarus nu se potrivește cu imaginea occidentală a lui Putin ca lider nemilos care ar ordona în mod obișnuit un sfârșit tragic adversarilor săi. Având în vedere emoția din jurul lui Prigojin, am decis să revin la evoluția personajului în mass-media.

În 2012-2013, a fost descris ca un „șef” și lider al trolilor de pe internet:

În 2012-2013, presa rusă a început să se intereseze de un alt „prieten”: „șeful personal al lui Putin”, Evgheny Prigojin. Președintele Concordcatering, Prigojin are și alte responsabilități: el a fost cel care a înființat un „birou de trolling” (cunoscut și sub numele de Agenția de Cercetare pe Internet) chiar în afara Sankt-Petersburgului, unde studenții sunt plătiți să scrie comentarii online care defăimează Occidentul și îl glorifica pe Putin. .

Acest „birou de trolling” este condus de oameni din rândurile celei mai mari mișcări de tineret pro-Kremlin din istoria Rusiei, Nashi. Vladimir Putin, Dmitri Medvedev și alți câțiva înalți oficiali au participat în mod repetat la forumul anual al organizației de la Seliger.

Apoi, ca o versiune rusă a lui George Jefferson, a urcat într-o poziție superioară. A obținut un contract cu Ministerul rus al Apărării:

El este responsabil de aprovizionarea tuturor orașelor cu unități militare din țară. Sunt sute de astfel de orașe, poate o mie. Am locuit într-unul dintre ele mulți ani.

Prigojin este responsabil și de locuințele, reparațiile și întreținerea acestor orașe, precum și de construcția de noi facilități, în special la granița cu Ucraina.

Detaliu important: în aceeași perioadă a devenit și trolul lui Putin.

Este proprietarul a două fabrici de troli celebre din Sankt Petersburg, situate pe străzile Olgino și Savuskina.

Toate aceste numeroase comentarii pro-Putin sunt organizate de societatea lui Prigojin.

Pe 20 decembrie 2016, avem unul dintre primele rapoarte care leagă Prigojin de Grupul Wagner:

Anunțul Trezoreriei spune că Prigojin a oferit sprijin financiar, material și tehnologic înalților oficiali ruși ai apărării și a avut relații comerciale extinse cu Ministerul Apărării. Aceasta include o companie legată de el, care are un contract pentru construirea unei baze militare lângă granița Rusiei cu Ucraina, a spus departamentul.

„Rusia a construit alte baze militare în apropierea graniței cu Ucraina și a folosit aceste baze ca puncte de antrenament pentru desfășurarea soldaților în Ucraina”, se arată în comunicat.

Rapoartele de presă au legat, de asemenea, angajații Prigojin de un contractant militar privat din umbră numit ChVK Vagner.

Primul raport pe care l-am găsit care descrie natura obscura a PMC Wagner a apărut în iunie 2016 pe site-ul rusesc Fontanka:

FSB l-a ajutat pe Fontanka să afle că cei implicați în serviciul de securitate al miliardarului Evgheni Prigojin au fost văzuți înconjurați de comandantul unui batalion privat, Dmitri Utkin-Wagner.

În dimineața zilei de 25 mai, autocarul lui Evgheny Prigojin a fost oprit la barajul Universitetskaya. Și, pentru prima dată, a fost filmat Evgueni Gumilev, cel care deține monopolul de facto al pieței pentru comenzile armatei de stat pentru alimente militare, curățare, construcții și energie. Potrivit lui Fontanka, foștii colegi ai lui Gulieev, acum angajați ai serviciului de securitate Concorde, ar putea fi asociați cu un grup armat care operează în Ucraina și Siria, cunoscut sub numele de PMC Wagner.

Prigojin, în ciuda presupusei sale bogății, nu are experiență ca operator militar sau comandant. Știe să dea borș și pâine soldaților ruși, dar nu este nici von Clausewitz, nici Jukov. Aparent, serviciile de informații militare ruse, GRU, sunt creierul și forța din spatele creării PMC Wagner. Aș dori ca cineva să-mi explice de ce GRU ar fi cedat controlul deplin al PMC Wagner lui Prigojin și l-a lăsat să-și conducă propria armată privată. Cred că e absurd.

De asemenea, observ că legăturile lui Prigojin cu afacerea cu trolii este o activitate de informații. Trebuie luată în considerare posibilitatea ca rolul lui Prigojin în Wagner PMC să fie cel de troll șef și că publicul țintă să fie Occidentul, inclusiv serviciile de informații, armata SUA și mass-media. Obsesia guvernului și a mass-media pentru Prigojin și activitățile Wagner PMC, deși aproape că nu acordă spațiu real armatei ruse și industriei de apărare ruse, este mai mult decât ciudată. Este posibil ca Prigojin, ca un mega troll, să distragă atenția Occidentului în timp ce adevărații luptători ruși sunt ocupați să demonteze forța ucraineană furnizată de NATO? Merită să ne gândim. Occidentul vrea să creadă că Putin este slab și nepopular - aș dori să observ că niciun critic respectat al lui Putin nu a susținut revolta Prigojin și toți liderii politici ai Rusiei au fost de partea lui Putin atunci când restul lumii a sărbătorit (prematur) căderea lui liderului rus. Îmi aduce aminte de una dintre regulile pescuitului: odată ce știi ce le place peștilor sa mănânce, știi ce momeală să pui în cârlig. Nu-i așa ? Sunt destul de sigur că oficialii ruși de informații înțeleg acest concept.

Alte stiri din Externe

Ultima oră