Potrivit ofițerilor ucraineni de rang înalt, imaginea militară este sumbră, iar generalii ruși ar putea avea succes oriunde decid să-și concentreze viitoarea ofensivă, scrie Politico
Ultimele declarații ale miliardarului Elon Musk cu privire la războiul din Ucraina avertizează că, deși Moscova nu are „nicio șansă” să cucerească toată Ucraina, „cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mult teritoriu va câștiga Rusia până vor ajunge la Nipru, care este greu de depășit.”
„Totuși, dacă războiul durează suficient, va cădea și Odesa”, a avertizat el.
In trecut el a cerut Ucrainei să accepte concesiuni teritoriale – și s-a opus pachetului de ajutor militar american de 60 de miliarde de dolari prin urmare Musk nu este comentatorul favorit al Ucrainei. Iar remarcile lui au primit critici previzibile.
Dar prognoza antreprenorului miliardar nu este chiar atât de diferită de avertismentele îngrozitoare pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenskii le-a făcut în ultimele zile. Potrivit lui Zelensky, cu excepția cazului în care pachetul de mai multe miliarde de dolari blocat va fi aprobat în curând, forțele sale vor trebui „să se întoarcă, să se retragă, pas cu pas, cu pași mici”. El a avertizat, de asemenea, că unele orașe mari ar putea fi expuse riscului de cădere.
Evident, avertismentele lui Zelensky fac parte dintr-un efort diplomatic amplu de a elibera ajutorul militar de care forțele sale au nevoie atât de disperat și de care au lipsit de luni de zile - totul, de la obuze de artilerie de 155 de milimetri până la sistemele de apărare aeriană Patriot și drone . Dar adevărul trist este că, chiar dacă pachetul este aprobat de Congresul SUA, o reaprovizionare masivă poate să nu fie suficientă pentru a preveni o deranjare majoră a câmpului de luptă.
Iar un astfel de eșec, mai ales în mijlocul campaniilor electorale din America și Europa, ar putea foarte bine să revigoreze presiunea occidentală pentru negocieri care ar favoriza în mod evident Rusia, lăsând Kremlinului liber să reînvie conflictul la un moment viitor pe care Rusia îl alege.
În esență, totul depinde acum de locul în care Rusia va decide să își vizeze puterea într-o ofensivă care se așteaptă să se lanseze în această vară. Într-o lovitură pre-ofensivă – care se întinde de la Harkov și Sumy în nord până la Odesa în sud – loviturile cu rachete și drone ale Rusiei au crescut pe scară largă în ultimele săptămâni, țintind infrastructura și făcând dificil de ghicit unde își va realiza forța majoră.
Și potrivit ofițerilor militari ucraineni de rang înalt care au servit sub generalul Valery Zalujni — comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei până când a fost înlocuit în februarie — tabloul militar este sumbru.
Ofițerii au spus că există un mare risc ca linia frontului să se prăbușească oriunde generalii ruși decid să-și concentreze ofensiva. Mai mult decât atât, datorită unei greutăți mult mai mari în număr și a bombelor aeriene dirijate care au spulberat pozițiile ucrainene de câteva săptămâni, Rusia va fi probabil capabilă să „penetreze linia frontului și să o prăbușească în unele părți”, au spus aceștia.
„Nu există nimic care să poată ajuta Ucraina acum, deoarece nu există tehnologii serioase capabile să compenseze Ucraina pentru masa mare de trupe pe care Rusia o va arunca probabil asupra noastră. Noi nu avem acele tehnologii, iar Occidentul nu le are la fel de bine în număr suficient”, a declarat una dintre sursele militare de top pentru POLITICO.
Potrivit lui, doar grija și rezistența ucrainene, precum și erorile comandanților ruși, pot modifica acum dinamica sumbră. Greșeli precum cea făcută sâmbătă, când Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri de tancuri asupra pozițiilor ucrainene de la începutul invaziei pe scară largă, pentru ca coloana să fie spartă de Brigada 25 a Ucrainei, care a scos o duzină de tancuri și 8 vehicule de luptă de infanterie — o treime din puterea coloanei.
Cu toate acestea, ofițerii ucraineni de rang înalt au reamintit că a se baza pe erorile rusești nu este o strategie și au fost amărâți de pașii greșiți despre care spun că au împiedicat rezistența Ucrainei încă de la început - pași greșiți făcuți atât de Occident, cât și de Ucraina. De asemenea, erau critici în privința întârzierilor occidentale, spunând că proviziile și sistemele de arme au venit prea târziu și în număr insuficient pentru a face diferența pe care altfel ar putea-o avea.
„Zalujny obișnuia să-l numească „Războiul unei singure șanse”, a spus unul dintre ofițeri. „Prin asta, el a vrut să spună că sistemele de arme devin redundante foarte repede pentru că sunt contracarate rapid de ruși. De exemplu, am folosit cu succes rachetele de croazieră Storm Shadow și SCALP [furnizate de Marea Britanie și Franța] - dar doar pentru o perioadă scurtă de timp. Rușii învață mereu. Nu ne dau a doua șansă. Și au succes în asta.”
„Nu credeți ce se spune despre ei doar că aruncă trupe în mașina de tocat carne pentru a fi sacrificați”, a adăugat el. „Ei fac asta, desigur – maximizând și mai mult impactul cifrelor lor superioare – dar învață și perfecționează.”
Ofițerii au spus că rachetele antitanc lansate de umăr furnizate de Regatul Unit și SUA în primele săptămâni de invazie au venit la timp, ajutându-i să salveze Kievul - la fel și HIMARS , sistemele de rachete ușoare cu lansare multipla care au fost folosite cu mare efect, permițându-le să împingă Rusia din Herson în noiembrie 2022.
„Dar adesea, pur și simplu nu primim sistemele de arme în momentul în care avem nevoie de ele – ele vin atunci când nu mai sunt relevante”, a spus un alt ofițer superior, citând avioanele de luptă F-16 ca exemplu. Se preconizează că aproximativ o duzină de avioane F-16 vor fi operaționale în această vară, după ce pregătirea de bază a pilotului a fost finalizată. „Fiecare armă are timpul ei potrivit. F-16 au fost necesare în 2023; nu vor fi potrivite pentru 2024”, a spus el.
Și asta pentru că, potrivit acestui ofițer, Rusia este pregătită să le contracareze: „În ultimele luni, am început să observăm că rușii din Dzhankoy din nordul Crimeei au lansat rachete, dar fără focoasele explozive. Nu am putut înțelege ce făceau și apoi ne-am dat seama: ei caută gamă”, a spus el. Ofițerul a explicat că Rusia a calculat unde să-și desfășoare cel mai bine sistemele de rachete și radar S-400 pentru a maximiza zona pe care o pot acoperi pentru a viza avioanele F-16, ținându-le departe de liniile frontului și de centrele logistice ale Rusiei.
Ofițerii au mai spus că acum au nevoie de mai multe arme tradiționale de bază, precum și drone. „Avem nevoie de obuze și obuze, sute de mii de obuze și rachete”, a spus unul dintre ei pentru POLITICO, estimând că Ucraina are nevoie de 4 milioane de obuze și 2 milioane de drone. „Le-am spus partenerilor occidentali tot timpul că avem experiență de luptă, înțelegem câmpul de luptă a acestui război. [Ei] au resursele și trebuie să ne ofere ceea ce avem nevoie”, a adăugat el.
Europa, la rândul ei, încearcă să ajute Ucraina să compenseze dezavantajul colosal al obusurilor de artilerie. Și, în acest sens, o propunere de achiziție de muniție de artilerie în vrac condusă de Cehia ar putea aduce totalul Ucrainei atât din interiorul, cât și din afara UE la aproximativ 1,5 milioane de cartușe, la un cost de 3,3 miliarde de dolari - dar este încă puțin fața de ceea ce are nevoie.
Ofițerii au subliniat că au nevoie și de mult mai mulți oameni. În prezent, țara nu are destui bărbați pe linia frontului, iar acest lucru agravează problema sprijinului defavorabil occidental.
Cu toate acestea, Ucraina trebuie să apese încă declanșatorul recrutării înainte de avântul așteptat al Rusiei, deoarece autoritățile sunt îngrijorate de consecințele politice pe care le-ar putea aduce măsurile de mobilizare pe fondul eschivării și evitării actelor de recrutare. Zalujni a cerut deja public mobilizarea a mai multor trupe în decembrie, estimând că Ucraina avea nevoie de cel puțin încă 500.000 de oameni. Problema s-a agravat de atunci.
Apoi, săptămâna trecută, generalul Oleksandr Syrsky – înlocuitorul lui Zalujni – a anunțat brusc că Ucraina ar putea să nu aibă nevoie de atâtea trupe proaspete . După o analiză a resurselor, cifra a fost „redusă semnificativ” și „ne așteptăm să avem destui oameni capabili să-și apere patria-mamă”, a spus el agenției de presă Ukrinform. „Vorbesc nu numai despre cei mobilizați, ci și despre luptători voluntari”, a spus el.
Planul este de a muta cât mai mult personal în uniformă de birou și cei care nu au roluri de luptă în primele linii, după un antrenament intens de trei până la patru luni. Dar ofițerii superiori au spus că Syrsky a greșit și „s-a conformat cu narațiunile politicienilor”. Apoi, marți, Zelensky a semnat câteva părți suplimentare la o veche lege de mobilizare care înăsprește cerințele legale pentru ca bărbații ucraineni în vârstă de recrutare să își înregistreze datele și scădea vârsta minimă pentru convocare de la 27 la 25 de ani. Dar în Ucraina, aceasta este văzut doar ca o măsura inutilă.
„Nu avem doar o criză militară, ci și una politică”, a spus unul dintre ofițeri. În timp ce Ucraina se ferește de un proiect mare, „Rusia acum strânge resurse și va fi gata să lanseze un mare atac în jurul lunii august și poate mai devreme”.
Deci, Musk s-ar putea să nu fie prea departe de adevăr până la urmă.