Lingușiri, profituri, pace: argumentele cu care Ucraina vrea să-l atragă pe Donald Trump

12 Noi 2024
Lingușiri, profituri, pace: argumentele cu care Ucraina vrea să-l atragă pe Donald Trump

Două idei incluse în „planul de victorie” al lui Volodymyr Zelensky au fost concepute având în vedere președinția republicană a SUA:  desfășurarea trupelor ucrainene în Europa si împărțirea resurselor naturale ale Ucrainei cu țările Occidentale, scrie Financial Times

Ucraina și-a bazat „planul de victorie” pentru viitoarea administrație Trump, evidențiind potențialele acorduri de afaceri, accesul la materii prime și desfășurarea de trupe într-un efort de a influența celebrul președinte ales al SUA cu tranzacții.

Aliații Ucrainei în Europa și SUA, inclusiv înalți republicani, au oferit sfaturi despre cum să încadreze cel mai bine propuneri care să încurajeze cooperarea strânsă cu Kievul, mai degrabă decât să întrerupă ajutorul critic pentru țară, potrivit oficialilor ucraineni și europeni.

Propunerile provin din îngrijorarea oficialilor ucraineni și europeni că Donald Trump ar putea acționa rapid pentru a semna un acord de pace cu Rusia, torpilând de fapt sprijinul occidental pentru Ucraina.

Două dintre idei au fost prezentate în „planul de victorie” al lui Volodymyr Zelensky, avându-l în vedere în mod special pe Donald Trump, potrivit persoanelor implicate în elaborarea acestuia. Propunerile i-au fost prezentate ulterior lui Trump, când președintele ucrainean s-a întâlnit cu acesta la New York, în septembrie.

O idee ar fi înlocuirea unor trupe americane staționate în Europa cu forțe ucrainene după război.

Celălalt – expus pentru prima dată de senatorul republican Lindsey Graham, un aliat al lui Trump, potrivit persoanelor implicate în conceperea „planului de victorie” al lui Zelensky – sugerează împărțirea resurselor naturale critice ale Ucrainei cu partenerii occidentali.

Biroul lui Graham nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Trump a fost „interesat” de ambele puncte, potrivit unei persoane informate despre întâlnire.

Separat, liderii de afaceri din Ucraina discută, de asemenea, cu guvernul să îi ofere lui Trump puteri de „urmarire a investițiilor”, permițându-i, în esență, să aleagă cine poate face afaceri în țară.

O persoană implicată în planificare a descris ideea drept „ABC – oricine în afară de China”, care ar putea avea succes în fata lui Trump. Industriile ucrainene depind de tehnologia și materialele chineze, cum ar fi telecomunicațiile, potrivit persoanei implicate, ar putea trece la furnizori americani și ar putea atrage mai multe investiții occidentale. Ideea este în stadii incipiente, dar unii lideri de afaceri apropiați de biroul președintelui cred că ar putea avea succes cu Trump.

Zelensky a spus săptămâna trecută că a avut un telefon inițial „superb” cu Trump după realegerea sa. Dar Kievul și aliații săi se tem că SUA ar putea în continuare să își înceteze sprijinul militar după ce republicanul preia mandatul în ianuarie, au spus oficialii.

Ucraina și aliații săi sunt îngrijorați că președintele rus Vladimir Putin, susținut de avantajul Rusiei pe câmpul de luptă, ar putea face un acord dur și ar putea determina SUA să accepte un acord de pace care pune capăt războiului în condiții favorabile Moscovei, au adăugat oficialii.

„Primul care clipește pierde acest joc”, a spus o persoană implicată în formarea pitch-ului Ucrainei către Trump. „Putin crede că este pe un drum bun în acest moment și că poate obține tot ceea ce își dorește.”

Între timp, oficialii europeni sunt îngrijorați că nu vor fi excluși din discuțiile conduse de Trump, fără a le oferi nicio pârghie asupra unei posibile reglementări care ar putea defini securitatea pe termen mediu a continentului.

Aliații occidentali au răspuns până acum destul de repede la „planul de victorie”, în special la apelul de a invita oficial Kievul să se alăture NATO și să-i furnizeze arme mai avansate.

Ucraina a început să-și elaboreze propunerile în cursul verii, „pentru a ne impune narațiunea înainte ca Trump să o poată impune pe a lui”, a spus o persoană implicată în planificare.

Kievul, frustrat de mult de ezitarea președintelui american Joe Biden în creșterea sprijinului militar, speră că Trump va fi influențat de punctele concepute special pentru el.

„Nivelul de nemulțumire față de administrația Biden a fost la un asemenea nivel încât au simțit că este timpul pentru o schimbare și că această schimbare a [Trump] poate fi bună”, a spus persoana.

Oleksandr Merezhko, președintele comisiei de afaceri externe din parlamentul ucrainean, a descris prezentarea către viitorul președinte al SUA drept o „mișcare înțeleaptă de a arăta că Ucraina nu este o povară pentru Occident”.

„Trump vrea să fie un câștigător, nu un învins. Pentru a deveni un câștigător, trebuie să-i arate lui Putin locul său”, a adăugat Merezhko.

Dar Zelensky ar trebui să-și arate și disponibilitatea de a participa la discuțiile de pace cu Rusia, a declarat Alyona Getmanchuk, directorul grupului de reflecție New Europe Center din Kiev. Ea a spus că liderul ucrainean a fost „limitat” de interesele naționale ale țării sale și de „așteptările societății ucrainene”.

Zelenskyy, a adăugat ea, „ar putea oferi lui Trump șansa de a fi cel mai mare menținere a păcii din toate timpurile”.

Kievul caută, de asemenea, să liniștească tabăra lui Trump prin înlocuirea ambasadorului său la Washington, Oksana Markarova, potrivit unor persoane care cunosc situația.

Președintele Republicii Camerei Republicii, Mike Johnson, a cerut demiterea lui Makarova după ce aceasta a organizat o vizită pentru Zelensky la o fabrică de muniție din SUA în septembrie, la care au participat doar democrați. Dmytro Kuleba, fostul ministru de externe, i s-a oferit postul, dar a refuzat, au spus oamenii. Kuleba, ambasada de la Washington și ministerul de externe de la Kiev nu au comentat.

Putin a lăudat săptămâna trecută ideile lui Trump pentru un posibil acord de pace și a deschis ușa discuțiilor cu președintele ales al SUA înainte ca acesta să preia mandatul în ianuarie.

Dar oficialii occidentali au spus că Rusia ar putea începe orice negocieri asupra Ucrainei dintr-o poziție maximalistă similară cu cea pe care a adoptat-o ​​în perioada premergătoare războiului în urmă cu trei ani, când a cerut NATO retragerea trupelor și a armelor din Europa de Est.

Dmitri Trenin, profesor de cercetare la Școala Superioară de Economie din Moscova, a spus că Rusia ar fi „deschisă pentru dialog” dacă Trump ar veni cu „ceva care să se potrivească cu ideea rusă de a elimina rădăcinile problemei Ucrainei pentru Rusia”.

SUA și aliații săi europeni au refuzat propunerile în 2021. De data aceasta, însă, Rusia s-ar putea baza pe forța de muncă superioară și pe puterea sa de foc din Ucraina pentru a extrage mai multe concesii de la Trump, potrivit oficialilor occidentali și a unui fost oficial înalt de la Kremlin.

„Totul funcționează în favoarea lui Putin chiar acum. S-ar putea să decidă să continue dacă nu obține ceea ce își dorește, pentru că își poate profita”, a spus un fost oficial înalt de la Kremlin. „Putin va dori să discute toate aceste probleme ale NATO dincolo de Ucraina”.

Rusia este încurajată cu prudență de dorința lui Trump de a încheia un acord, dar este precaută că ar putea continua să adopte politici dure împotriva Moscovei, a spus fostul oficial de la Kremlin.

„Depinde de oamenii pe care îi sprijină pentru a face o afacere. Ultima dată, Trump și Putin au vrut un acord, nu aveau oamenii potriviți la conducere”, a spus fostul oficial. „Este cu totul posibil ca totul să meargă în jos.”

Kirill Dmitriev, un director al fondului suveran de avere a Kremlinului, care a fost anterior implicat în discuții pe canalul din spate cu oamenii de pe orbita lui Trump, a declarat că președintele ales al SUA are mandatul de a repara relatiile cu Moscova. „Acest lucru poate – și cuvântul cheie este "poate"– deschide oportunități de dialog între Rusia și SUA, pentru că noi credem că Trump și echipa sa au reputația de a fi pragmatici”, a spus Dmitriev. „Orice dialog este mai bun decât niciun dialog.”

Dar apropierea percepută a lui Trump de Rusia s-ar putea întoarce și pe plan intern.

„Ceea ce am primit de la Trump în primul său mandat a fost de la cineva care încerca să scape de acuzații. . . de a fi o marionetă a Rusiei. El nu a rezistat acestor acuzații”, a spus persoana implicată în prezentarea lui Zelensky pentru Trump. „Acum, dacă el este rezistent la asta, atunci avem mari probleme.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră