Liderii UE nu au reușit să cadă de acord asupra celui de-al doilea mandat al lui von der Leyen

18 Iun 2024
Liderii UE nu au reușit să cadă de acord asupra celui de-al doilea mandat al lui von der Leyen

Speranțele de a ajunge la un acord cu privire la functiile de top s-au năruit pe măsură ce șefii de stat și de guvern se ceartă cu privire la numiri, scrie Politico

Liderii UE nu au reușit să o susțină pe Ursula von der Leyen pentru un alt mandat de președinte al Comisiei Europene luni seară, în ciuda asigurărilor din ultimele zile din partea francezului Emmanuel Macron și a germanului Olaf Scholz că se apropie de un acord, au declarat trei diplomați UE pentru POLITICO.

„Nu există un acord în această seară”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, reporterilor, luni seara, după cina liderilor.

Așteptările au fost mari deoarece cei 27 de șefi de stat și de guvern s-au întâlnit la Bruxelles în speranța de a împărți cele patru locuri de muncă de top ale blocului între actuala coaliție a Partidului Popular European de centru-dreapta, socialiști și liberali.

În urma alegerilor europene, a apărut un consens timpuriu în jurul germanului von der Leyen pentru un al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene, al portughezului António Costa ca președinte al Consiliului European, al maltei Roberta Metsola ca șef al Parlamentului European și al Estoniei Kaja Kallas ca şef de politică externă. . 

După ce partidul lui Macron a fost doborât de extrema dreaptă în alegeri, decizia sa de a dizolva parlamentul francez și de a convoca alegeri anticipate a grăbit aparent discuțiile cu privire la functiile de top. De obicei, aceste discuții durează săptămâni.

În ultimele săptămâni, alți lideri europeni au subliniat și necesitatea continuității, având în vedere războiul Rusiei în Ucraina și potențiala întoarcere a fostului președinte american Donald Trump. 

Dar speranțele unei înțelegeri rapide s-au evaporat luni seară, când Partidul Popular European, câștigătorul alegerilor pentru Parlamentul European, a cerut mai multe concesii și mai multă putere printre funcțiile de top. După cum era de așteptat, PPE a vrut să-i renumească pe von der Leyen și Metsola, ambii aparținând familiei lor politice. În plus, ei le-au propus socialiștilor ca mandatul președintelui Consiliului European să fie împărțit în două bucăți de 2,5 ani – iar PPE să obțină una dintre ele.

Acest lucru, la rândul său, i-a enervat pe socialiști, care sperau să obțină postul pentru Costa. Și la scurt timp după ce discuția s-a oprit, a început jocul de a da vina unii pe alții.

„EPP a creat o problemă uriașă de percepție cu S&D. Acest lucru va fi dificil de rezolvat”, a spus un oficial al UE.

Vorbind la G7 la sfârșitul săptămânii trecute, președintele francez, care este unul dintre brokerii cheie în acordul de locuri de muncă de top, a spus că crede că discuțiile de luni ar putea duce la o decizie de principiu.  

„Este o discuție care are loc între cei 27; ne-am sunat unul pe altul; [o înțelegere] pare posibilă în zilele care vin, în săptămâna care vine”, a spus Macron.

Scholz a repetat aceste comentarii mai târziu, spunând că el crede că o decizie cu privire la locurile de muncă de top de la Bruxelles va veni rapid. „Deciziile vor fi luate acum foarte repede cu privire la cele mai importante posturi care trebuie ocupate în Europa pentru ca Uniunea Europeană să poată acționa”, a spus Scholz într-un interviu de pe marginea G7. 

Liderii UE se vor reuni acum la Bruxelles în perioada 27-28 iunie, în speranța că vor găsi un acord cu privire la liderii blocului, înainte de votul viitorului președinte al Comisiei de către Parlamentul European, programat pentru mijlocul lunii iulie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră