Liderii europeni reacționează la victoria extremei drepte din Franța

01 Iul 2024
Liderii europeni reacționează la victoria extremei drepte din Franța

Convocarea alegerilor anticipate „a contribuit probabil la întărirea extremei drepte”, a spus copreședintele Verzilor germani, scie Politico

Reacțiile politicienilor europeni la primul tur al alegerilor legislative din Franța au variat de la jubilație la consternare, deoarece rezultatele au arătat o creștere a extremei dreapte.

Partidul de extremă-dreapta Rassemblement National al lui Marine Le Pen a urcat pe primul loc cu o treime din voturi, potrivit rezultatelor publicate de Ministerul de Interne francez. O alianță de partide de stânga a avut un rol puternic și s-a clasat pe locul al doilea, în timp ce partidul președintelui francez Emmanuel Macron a ocupat un treilea la mare distanta.

„Totul acesta chiar începe să miroase a un mare pericol ”, a spus premierul polonez Donald Tusk despre victoria extremei drepte, vorbind luni dimineață la o conferință de presă în orașul Rzeszow.

„Ei îl iubesc pe [președintele rus Vladimir] Putin, banii și puterea fără control”, a postat separat Tusk pe X , părând să se refere la partidele de extremă dreaptă de pe continent. „Și ei sunt deja la putere sau o caută în estul sau vestul Europei”.

„Ei se alătură în rândurile Parlamentului European. În Polonia, am inversat acest val fatal în ultimul moment”, a adăugat Tusk. „Să nu-l irosim.”

„FÉLICITARI”, a postat luni pe X liderul olandez de extremă dreaptă, Geert Wilders cu o inimă și un emoji cu bicepși îndoit.

Copreședintele Partidului Verzilor din Germania, Ricarda Lang, a declarat că decizia lui Macron de a convoca alegeri anticipate în Franța a fost o judecată greșită. „Mișcarea lui Macron de a convoca noi alegeri a fost o greșeală de calcul și probabil a contribuit acum la întărirea extremei drepte”, a declarat Lang.

Între timp, la Moscova, rezultatele franceze au fost urmărite „ foarte îndeaproape ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a adăugat că alegătorii francezi au vorbit. „Probabil vom aștepta turul doi, deși preferințele francezilor... ne sunt mai mult sau mai puțin clare”, a spus el.

Partidul lui Marine le Pen a fost criticat pentru agenda prietenoasă cu Moscova și pentru un împrumut de 9 milioane de euro pe care l-a contractat de la o bancă rusă pentru a-și finanța campania în 2014, pe care a terminat-o abia anul trecut.

Alte stiri din Externe

Ultima oră