Legenda rockului, chitaristul Jeff Beck, a decedat. Mesajele trasmise de Mick Jagger, Rod Steward, Ozzy Osbourne

12 Ian 2023
Legenda rockului, chitaristul Jeff Beck, a decedat. Mesajele trasmise de Mick Jagger, Rod Steward, Ozzy Osbourne

Jeff Beck, celebrul chitarist care a cântat cu Yardbirds și a condus Jeff Beck Group, a murit la vârsta de 78 de ani, a confirmat reprezentantul său.Beck a murit marți după ce „a contractat brusc meningită bacteriană”, a confirmat reprezentantul. „Familia lui cere intimitate în timp ce procesează această pierdere extraordinară”, au adăugat ei, conform The Guardian.

Descris adesea drept unul dintre cei mai mari chitariști ai tuturor timpurilor, Beck – ale cărui degete și degete mari erau asigurate pentru 7 milioane de lire sterline – era cunoscut ca un inovator pasionat. El a fost pionierul jazz-rock-ului, a experimentat cu efecte fuzz și distorsiuni și a deschis calea pentru subgenuri mai grele, cum ar fi psych rock și heavy metal de-a lungul carierei sale. A fost câștigător de opt ori Grammy, câștigător al Ivor Novello pentru contribuția remarcabilă la muzica britanică și a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame atât ca artist solo, cât și ca membru al Yardbirds.

Muzicienii și prietenii de multă vreme au început să aducă un omagiu la câteva minute după ce a apărut vestea. Pe Twitter, Jimmy Page a scris: „Războinicul cu șase coarde nu mai este aici ca să admirăm vraja pe care a putut-o țese în jurul emoțiilor noastre muritoare. Jeff putea canaliza muzica din eteric. Tehnica lui unică. Imaginația lui aparent nelimitată. Jeff, îmi va fi dor de tine alături de milioanele tale de fani.”

„Odată cu moartea lui Jeff Beck, am pierdut un om minunat și unul dintre cei mai mari chitariști din lume”, a scris Mick Jagger. „Tuturor ne va lipsi atât de mult.”

 

 

Rod Stewart, care a făcut un turneu cu Jeff Beck Group la sfârșitul anilor ’60, l-a numit „unul dintre puținii chitariști care atunci când cântau live chiar mă asculta cântând și răspunzând... ai fost cel mai bun, omule. Multumesc pentru tot."

 

Ozzy Osbourne a scris pe Twitter: „Nu pot să exprim cât de întristat sunt să aud de moartea lui Jeff Beck. Ce pierdere teribilă pentru familia lui, prietenii și numeroșii săi fani. A fost o mare onoare să-l cunosc pe Jeff și o onoare incredibilă să-l fi făcut să cânte pe cel mai recent album al meu.”

 

Beck s-a născut Geoffrey Beck în 1944, în Wallington, sudul Londrei. În copilărie, a cântat într-un cor al bisericii și a început să cânte la chitară în adolescență, obținând primul său instrument după ce a încercat să păcălească un magazin de muzică printr-o schemă de închiriere. „A existat acest tip, nu era suficient de mare pentru a fi tatăl meu, dar s-a oferit să fie garantul meu. El a spus: „Le voi spune că sunt tatăl tău vitreg”, a spus el pentru New Statesman în 2016. „Într-o lună, au dat seama că nu are nicio legătură cu mine și au smuls chitara înapoi. Tatăl meu a mers și mi-a explicat că nu ne putem permite – așa că au renunțat la restul plăților și am luat chitara.”

După ce a urmat pentru scurt timp școala de artă din Londra, Beck a început să se joace cu Screaming Lord Sutch până când, după ce Eric Clapton a părăsit Yardbirds, Jimmy Page l-a recomandat pe Beck ca înlocuitor. Deși deja de succes la acel moment, Yardbirds au avut multe dintre cele mai mari hituri ale lor în timpul scurtului mandat al lui Beck în trupă, inclusiv albumul din 1966 Yardbirds și single-ul nr. 3, Shapes of Things. Beck a fost doar 20 de luni în Yardbirds, părăsind grupul în 1966 din cauza tensiunilor între trupe care au apărut în timpul unui turneu din SUA. (Mai târziu, el va spune că „în fiecare zi a fost un uragan în Yardbirds”.)

În 1968, Beck a lansat Truth, albumul său solo de debut, care s-a bazat pe blues și hard rock pentru a forma o versiune prototipică a heavy metalului. Un an mai târziu, el a lansat un album cu grupul Jeff Beck, Beck-Ola, dar cariera sa solo a deraiat după ce a suferit o rănire la cap într-un accident de mașină.

În 1970, după ce și-a revenit după fractura craniului, Beck a format o nouă încarnare a grupului Jeff Beck și a lansat două discuri – Rough and Ready din 1971 și Jeff Beck Group din 1972 – care au prezentat primele sale incursiuni în sunetul jazz-fusion pe care avea să devină cunoscut. pentru.

La mijlocul anilor '70, Beck a susținut în turneu grupul jazz-rock al lui John McLaughlin, Mahavishnu Orchestra, o experiență care a schimbat radical modul în care vedea muzica. „Urmând-o pe [McLaughlin] și saxofonul făcând solo-uri, m-am gândit: „Acesta sunt eu”, a spus el în 2016.

Inspirat, Beck a îmbrățișat pe deplin jazz-fusion pe Blow By Blow, produs de George Martin. Un hit vândut de platină în SUA, care a ajuns pe locul 4, a fost albumul cu cel mai mare succes comercial al lui Beck, dar mai târziu și-a exprimat regretul. „Nu ar fi trebuit să fac Blow By Blow”, a spus el pentru Guitar Player în 1990. „Mi-aș fi dorit să fi rămas cu rock’n’roll pământesc. Când ești înconjurat de oameni foarte muzicieni precum Max Middleton și Clive Chaman, ești într-o închisoare și trebuie să cânți împreună cu asta.”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră