Lege în Spania: companiile de tutun vor fi forțate să plătească pentru strângerea mucurile de țigară de pe străzi

03 Ian 2023
Lege în Spania: companiile de tutun vor fi forțate să plătească pentru strângerea mucurile de țigară de pe străzi

Companiile de tutun trebuie să fie forțate să plătească factura pentru curățarea milioanelor de mucuri de țigară pe care fumătorii le aruncă în fiecare an în temeiul noilor reglementări de mediu din Spania, anunță The Guardian.

Hotărârea, care intră în vigoare vineri, face parte dintr-un pachet de măsuri menite să reducă deșeurile și să crească reciclarea. Include interzicerea tacâmurilor și a farfuriilor din plastic de unică folosință, a paharelor din polistiren expandat și a paielor din plastic, precum și reducerea ambalajelor din plastic pentru alimente.

Legea este conformă cu o directivă a Uniunii Europene care limitează utilizarea materialelor plastice de unică folosință și care urmărește să oblige poluatorii să curețe mizeria pe care o creează.

Producătorii de țigări vor fi, de asemenea, responsabili pentru educarea publicului să nu-și arunce mucurile în spațiul public, dar rămâne neclar cum va fi implementată curățarea sau cât va costa. Un studiu catalan a estimat costul între 12 și 21 de euro per cetățean pe an, un total de până la 1 miliard de euro (882.000 de lire sterline).

La începutul acestui an, guvernul catalan a propus introducerea unei scheme prin care mucurile de țigară ar putea fi răscumpărate cu 0,20 EUR fiecare, ceea ce ar adăuga 4 EUR la prețul mediu actual de 5 EUR pentru un pachet de 20. Schema nu a fost încă introdusă.

Se presupune că toate companiile de tutun vor transfera costul consumatorului, oferind încă un stimulent pentru a renunța la obicei. Conform statisticilor guvernamentale de anul trecut, aproximativ 22% dintre spanioli fumează (16,4% dintre femei și 23,3% dintre bărbați), comparativ cu media UE de 18,4%.

Cu toate acestea, în ciuda numărului mare de fumători, în special în rândul tinerilor, opinia populară favorizează restricții sporite privind fumatul în locurile publice. Un sondaj realizat de asociația de medicină de familie a constatat că 85% sunt în favoarea unor restricții suplimentare, iar 72% susțin interzicerea fumatului pe terasele barurilor și restaurantelor.

Mucurile de țigară sunt una dintre cele mai răspândite forme de gunoi și durează aproximativ 10 ani pentru a se descompune, emițând în acest proces substanțe toxice precum arsenul și plumbul. Potrivit ONG-ului Ocean Conservancy, mucurile de țigară sunt cea mai comună formă de poluare marine, mai mult decât pungile și sticlele de plastic, cu aproximativ 5 miliarde aruncate în ocean.

În interesul sănătății publice și pentru a reduce numărul de mucuri care își găsesc drumul în mare, aproximativ 500 de plaje spaniole au fost declarate fără fumat. Anul trecut, Barcelona a interzis fumatul pe toate cele 10 plaje ale orașului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră