Lech Walesa, fostul președinte al Poloniei, laureat al premiului Nobel pentru Pace și co-fondator al Centrului European de Solidaritate și-a exprimat opiniile în legătură cu valul de refugiați provenind din zona Orientului Mijlociu, care invadează Europa, în cadrul unei întâlniri cu un grup de jurnaliști israelieni.
"Înțeleg de ce Polonia și Europa se tem deopotrivă de acest influx de imigranți. Ei provin din locuri în care oamenii sunt decapitați. Ne îngrijorează faptul că același lucru ni s-ar putea întâmpla și nouă", a declarat Walesa , potrivit The Jerusalem Post.
"Este o problemă. Dacă Europa își deschide porțile, în curând vor sosi milioane de oameni care vor începe să trăiască alături de noi, cu tradițiile poporului lor, inclusiv decapitarea", a spus fostul președinte polonez.
"Noi, polonezii, avem salarii mici, apartamente mici și pensii insuficiente. Văzându-i pe refugiați al televizor, am constatat că ei arată mai bine decât noi, sunt bine hrăniți, bine îmbrăcați și poate chiar mai bogați decât noi", a constatat Walesa referitor la refugiați.
"Îi înțeleg perfect, și noi polonezii am fost imigranți și refugiați în timpul comunismului. Dar oriunde am mers am respectat legile și cultura locului. Acești imigranți sunt diferiți, chiar și la a doua sau a treia generație, de exemplu în Franța, unde au primit o educație mai bună și au reușit să prospere, tot sunt împotriva țării care îi găzduiește", a mai spus Walesa.
"Regimul comunist mi-a propus să părăsesc Polonia și să devin un azilant politic în Occident. Am refuzat. Am rămas aici pentru a lupta pentru convingerile mele. Este adevărat, o parte dintre refugiații actuali fug pentru că se tem pentru viața lor, dar mulți dintre ei au părăsit țara natală în căutarea unui nivel de trai mai bun", a declarat fostul lider al Solidarității.
"Din păcate, Europa nu este încă unită și fiecare țară membră a Uniunii Europene are încă agenda sa și propriile interese. Cred că liderii europeni ar trebui să se adune și să găsească o soluție acestei probleme. Opinia mea este că noi, europenii, dar în principal cei din țările bogate, Germania, de exemplu, trebuie să oferim un ajutor financiar țărilor din care provin acești imigranți, pentru a crea, acolo, locuri de muncă", spune Walesa.