Le Pen către Meloni: "Să facem echipă și să formăm grupul nr. 2 al Parlamentului UE"

26 Mai 2024
Le Pen către Meloni: "Să facem echipă și să formăm grupul nr. 2 al Parlamentului UE"

În ajunul alegerilor UE de săptămâna viitoare, liderul francez de extremă dreapta, Marine Le Pen, a invitat-o pe premierul italian Giorgia Meloni să facă echipă și să formeze o super-grupare de dreapta care ar fi al doilea bloc de partid ca mărime din Parlamentul European, scrie Politico

Se preconizează că extrema dreaptă va avea rezultate bune la alegerile din 6-9 iunie, dar există încă îndoieli intense cu privire la ce partide ar putea lucra împreună ca grupuri politice transfrontaliere - deoarece multe dintre partidele naționale sunt puternic divizate - în special în privința invaziei Ucrainei.

Prezentul lui Le Pen către Meloni este simplu și s-ar putea dovedi semnificativ. 

„Acesta este momentul să ne unim, ar fi cu adevărat util. Dacă ne descurcăm, vom deveni al doilea grup al Parlamentului European. Cred că nu ar trebui să lăsăm o oportunitate ca aceasta să treacă pe lângă noi.” a spus ea duminică pentru ziarul italian Corriere della Sera 

Meloni, care este curtată și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a-și uni forțele cu Partidul Popular European de centru-dreapta, a răspuns că este deschisă cooperării cu orice partide de dreapta.

Partidul Rassemblement National al lui Le Pen face parte în prezent de grupul Identitate și Democrație (ID), în timp ce partidul Frații Italiei a lui Meloni face parte din Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR).

Apelul lui Le Pen vine la doar câteva zile după ce gruparea ID a expulzat extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în urma unei serii de scandaluri care au făcut din partidul german un paria. Grupul include și Liga anti-imigranți, un partid care este în coaliție cu Meloni în guvernul italian.

Partidele de extremă dreapta sunt în prezent împărțite în patru grupări brute și una dintre cele mai mari întrebări în jurul alegerilor este cum s-ar putea configura ulterior. Dacă toți ar lucra împreună – ceea ce pare încă puțin probabil – ar putea fi forța nr. 2 în Parlament.

Cele mai recente prognoze sugerează 68 de locuri pentru ID și 71 pentru ECR, ceea ce face 139 de parlamentari în camera de 720 de locuri. AfD ar obtine 17 locuri, iar partidul maghiar neafiliat Fidesz are în prezent 12 europarlamentari. Toate împreună, ceva peste 165 de locuri ar părea să fie în joc pentru extrema dreaptă (în prezent dezunită).

Sondajul POLITICO pune grupul PPE pe drumul cel bun pentru a câștiga 174 de locuri, socialiștii și democrații îndreptându-se spre 144 de locuri.

Fostul prim-ministru polonez Mateusz Morawiecki de la partidul conservator PiS din ECR a lăsat, de asemenea, ușa deschisă pentru o mare legătură în partea dreaptă și există multe speculații că Viktor Orbán din Ungaria își va afilia partidul Fidesz după alegeri.

Toate aceste fuziuni și reconfigurari sunt complexe și vulnerabile la acordurile și dezacordurile post-electorale. Cehii și românii din ECR nu vor să facă echipă cu maghiarii naționaliști care simpatizeaza cu Kremlinul, de exemplu. Ar fi necesare gimnastică politică majoră și resetări pentru a aduce AfD înapoi în cort.

În timp ce pierderea AfD a stricat cifrele ID, aceasta i-a deschis porțile lui Le Pen. AfD și partidul Rassemblement National al lui Le Pen au fost mult timp considerate ca fiind prea extremiste pentru cooperare – în afara așa-numitului cordon sanitar creat de mainstreamul pro-european.

Cooperarea cu Meloni ar putea fi, prin urmare, o dublă victorie pentru Le Pen. Ei ar putea construi un bloc de vot puternic din care să influențeze agenda Europei și să aducă mai mult Partidul Rassemblement National în mainstream chiar în ochii publicului, lucru pe care Le Pen îl doreste înainte de alegerile din Franța din 2027.

În interviu, Le Pen a negat că ruperea legăturilor cu AfD a fost o mișcare cinică menită să faciliteze noi alianțe în Europa.

Despre Meloni, ea a spus: „Cred că ea și cu mine suntem de acord cu privire la problemele esențiale, inclusiv reluarea controlului asupra țărilor noastre”.

Ulterior, duminică, Meloni nu a exclus să accepte oferta lui Le Pen.

Într-un interviu la Rai TV, Meloni a spus că nu a avut linii roșii în ceea ce privește potențialele alianțe cu alte forțe politice din noua adunare europeană, fiind ea însăși catalogată drept „neprezentabilă”, „pe viață”.

„Obiectivul meu principal este să construiesc o majoritate alternativă la cea care a guvernat în ultimii ani. O majoritate de centru-dreapta – cu alte cuvinte – care va trimite stânga în opoziție în Europa.”

Meloni a spus că nu este dispusă să facă parte dintr-o majoritate de stânga.

„Pentru orice altceva, vom vedea.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră