Lavrov: „Nu am invadat Ucraina”

17 Iun 2022
Lavrov: „Nu am invadat Ucraina”

Serghei Lavrov a vorbit în exclusivitate BBC despre războiul din Ucraina

De când armata rusă a atacat Ucraina în urmă cu aproape patru luni, mii de civili au fost uciși și orașe întregi au fost reduse la dărâmături, în timp ce milioane de ucraineni au fugit din casele lor.

Dar joi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a privit în ochi pe reporterul BBC și i-a spus că lucrurile nu sunt așa cum păreau.

„Nu am invadat Ucraina”, a susținut el.„Am declarat o operațiune militară specială pentru că nu aveam absolut nicio altă modalitate de a explica Occidentului că tragerea Ucrainei în NATO a fost un act criminal”.

De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Lavrov a acordat doar câteva interviuri presei occidentale.

El a repetat linia oficială a Kremlinului că în Ucraina erau naziștii. Oficialii ruși susțin adesea că armata lor „de-nazifică” țara. Domnul Lavrov a stârnit scandal recent când a încercat să justifice insultele naziste la adresa președintelui Ucrainei, care este evreu, făcând afirmația ridicolă că Adolf Hitler ar avea „sânge evreu”.

I-am citat un raport oficial al Organizației Națiunilor Unite despre satul ucrainean Yahidne, din regiunea Cernihiv, care spune că „360 de locuitori, inclusiv 74 de copii și cinci persoane cu dizabilități, au fost forțați de forțele armate ruse să stea timp de 28 de zile în subsolul unei școli… Nu erau toalete, apă… 10 bătrâni au murit”.

"Asta este lupta împotriva naziștilor?" a întrebat reporterul

„Este mare păcat”, a spus dl Lavrov, „dar diplomații internaționali, inclusiv Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Secretarul General al ONU și alți reprezentanți ai ONU, sunt supuși presiunilor Occidentului. Și de foarte multe ori sunt supuși fiind folosit pentru a amplifica știrile false răspândite de Occident”.

"Rusia nu este foarte curată. Rusia este ceea ce este. Și nu ne este rușine să arătăm cine suntem."

Serghei Lavrov, în vârstă de 72 de ani, a reprezentat Rusia pe scena internațională în ultimii 18 ani, dar acum i-au fost impuse sancțiuni occidentale atât lui, cât și fiicei sale.

SUA l-au acuzat că urmărește o narațiune falsă despre Ucraina în calitate de agresor și că răspunde direct pentru invazia Rusiei ca membru al Consiliului de Securitate al acesteia.

Am apelat apoi la relațiile dintre Rusia și Marea Britanie. Este pe lista oficială a țărilor neprietenoase a Rusiei și am sugerat că a spune că relațiile sunt proaste a fost o subestimare.

„Nu cred că mai este loc de manevră”, a spus domnul Lavrov, „pentru că atât [prim-ministrul Boris] Johnson, cât și [Liz] Truss spun deschis că ar trebui să învingem Rusia, ar trebui să forțăm Rusia să îngenuncheze. Haide, atunci, fă-o!"

Luna trecută, ministrul de externe al Marii Britanii a declarat că rusul Vladimir Putin se umilește pe scena mondială și că „trebuie să ne asigurăm că se confruntă cu o înfrângere în Ucraina”.

Când l-am întrebat pe dl Lavrov cum vede Marea Britanie acum, el a spus că „își sacrifică încă o dată interesele poporului său de dragul ambițiilor politice”.

Intrebat despre cei doi britanici condamnați recent la moarte de separatiștii ruși în estul Ucrainei ocupate reporterul subliniind că, în ochii Occidentului, Rusia era responsabilă pentru soarta lor, el a răspuns: „Nu mă interesează deloc ochii Occidentului. Mă interesează doar dreptul internațional. Potrivit legiin internaționale, mercenarii nu sunt recunoscuți ca combatanți”.

Reporterul i_a raspuns că bărbații au servit în forțele armate ucrainene și nu erau mercenari, iar domnul Lavrov a spus că asta ar trebui să fie decis de o instanță.

El a acuzat apoi BBC că nu a spus adevărul cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu civilii din zonele separatiste din estul Ucrainei, „când civilii au fost bombardați de trupele Kievului timp de opt ani”.

Reporterul BBC subliniat că de-a lungul a șase ani, BBC a contactat de multe ori conducerea din zonele conduse de separatiști, cerând permisiunea de a merge să vadă ce se întâmplă dar li s-a refuzat intrarea de fiecare dată, de ce?

„Nu știu”, a spus domnul Lavrov.

Alte stiri din Externe

Ultima oră