Într-un interviu la emisiunea "Face the Nation with CBS", pe 27 aprilie 2025, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a a reamintit că, potrivit constituției ucrainene, există garantii clare pentru protecția limbii și culturii minorităților naționale, inclusiv a celor de origine rusă. În opinia sa, în contextul conflictului actual, este surprinzător și îngrijorător faptul că aceste drepturi sunt adesea trecute cu vederea în dezbaterea publică internațională, în timp ce Ucraina este sprijinită ferm de Occident în lupta sa împotriva Rusiei.
CBS: Acum mergem la ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov. Bună dimineața, domnule ministru Lavrov. Aș dori să vă întreb despre ce s-a întâmplat la Kiev. A fost un atac masiv rus asupra capitalei în jurul orei 1 dimineața. Președintele Trump a spus public că loviturile ruse nu sunt necesare și au un moment foarte prost. "Vladimir, OPRIRE!" a fost citatul său. Ce a făcut să fie justificată uciderea civililor, când Ucraina spune că este pregătită pentru un armistițiu?
MINISTRUL DE EXTERNE SERGEY LAVROV: Noi vizăm doar obiective militare sau locații civile folosite de armată. Președintele Putin a exprimat acest lucru de foarte multe ori, iar acest lucru nu este diferit acum. Noi nu vizăm în mod conștient locații civile, spre deosebire de regimul Zelensky.
CBS: Deci, a fost un atac intenționat, nu o greșeală?
LAVROV: Dacă acesta a fost un obiectiv folosit de armata ucraineană, ministrul apărării și comandanții de pe teren au dreptul să le atace.
CBS: Deci, doar pentru a fi clar, atunci când președintele Statelor Unite spune „Vladimir, OPRIRE!” Este o respingere a acelei cereri? A fost evaluarea că, datorită a ceea ce spuneți despre preocupările legate de pierderea de vieți civile, a meritat?
LAVROV: Ei bine, pot să vă asigur că obiectivul atacat nu a fost ceva complet civil, cum a fost centrul TV din Belgrad în 1999 – acesta a fost un atac intenționat asupra unui obiectiv civil. În cazul nostru, noi vizăm doar acele locații care sunt folosite de armată. Și, în ceea ce privește armistițiul și apelul de a opri, președintele Putin a susținut imediat propunerea președintelui Trump din urmă cu câteva săptămâni pentru a stabili un armistițiu de 30 de zile, cu condiția ca să nu repetăm greșelile din ultimii 10 ani, când au fost semnate acorduri și apoi Ucraina le-a încălcat cu sprijinul și încurajarea administrației Biden și a țărilor europene. Aceasta a fost soarta acordului din februarie 2014, apoi aceasta a fost soarta acordurilor de la Minsk și aceasta a fost soarta acordului ajuns pe baza propunerilor Ucrainei la Istanbul în aprilie 2022. Deci, președintele Putin a spus, da, armistițiu, dar vrem garanții că armistițiul nu va fi folosit din nou pentru a întări armata ucraineană și că sprijinul pentru arme trebuie să se oprească.
CBS: Ucraina a acceptat pe 11 martie ideea unui armistițiu mediat de SUA, fără condiții prealabile. Spuneți că precondițiile sunt o negociere pentru a încheia altceva?
LAVROV: Nu, nu este o precondiție. Este lecția învățată după cel puțin trei acorduri similare cu cel de care discutăm acum...
CBS: Dar Rusia nu a acceptat acel apel pentru un armistițiu...
LAVROV: ...dar regimul ucrainean are un sprijin puternic din capitalele europene și din administrația Biden. Dacă vrei un armistițiu doar pentru a continua să furnizezi arme Ucrainei, atunci care este scopul tău? Știți ce au spus Kaja Kallas și... cum îl cheamă... Mark Rutte despre armistițiu...
CBS: ...Secretarul General al NATO și Uniunea Europeană...
LAVROV: Ei au spus direct că pot susține doar un acord care, la final, va face Ucraina mai puternică, va face Ucraina un câștigător. Deci, dacă acesta este scopul armistițiului, nu cred că acesta este ceea ce își dorește președintele Trump. Acesta este ceea ce europenii, împreună cu Zelensky, vor să facă din inițiativa președintelui Trump.
CBS: Va continua Rusia să vizuzeze Kievul, în ciuda faptului că președintele Trump spune „Vladimir, STOP!”?
LAVROV: Nu mă ascultați. Vom continua să vizăm locațiile folosite de armata Ucrainei, de mercenarii din țări străine și de instructorii pe care europenii i-au trimis oficial pentru a ajuta la vizarea obiectivelor civile ruse. Dacă vă uitați la situația din regiunea Kursk din Rusia, de exemplu, nu există niciun obiectiv militar în ultimele șase luni pe care ucrainenii să-l fi atacat. Și a existat, de asemenea, o propunere din partea președintelui Trump care a susținut imediat propunerea președintelui Putin de a avea o moratoriu de o lună pe infrastructura energetică...
CBS: Aha, acel termen a expirat.
LAVROV: Noi nu am încălcat niciodată acest angajament al președintelui Putin. Iar ucrainenii au încălcat ceea ce Zelensky părea să susțină de sute de ori și am trimis lui Marco Rubio și Națiunilor Unite lista acestor atacuri. Este cu adevărat foarte- foarte elocvent și grăitor.
CBS: Iar Ucraina contestă acest lucru. Dar lăsând asta deoparte, vreau să vă întreb despre ceea ce a spus președintele Trump miercuri. Președintele Statelor Unite a spus că crede că SUA și Rusia au ajuns la un acord, haideți să-l încheiem. Este de acord președintele Putin?
LAVROV: Ei bine, președintele Statelor Unite crede, și cred că pe bună dreptate, că ne îndreptăm în direcția corectă. Declarația președintelui menționează un acord, iar noi suntem pregătiți să ajungem la un acord, dar mai sunt câteva puncte specifice – elemente ale acestui acord care trebuie detaliate. Și suntem ocupați cu acest proces exact, iar președintele Statelor Unite nu a explicat elementele acordului, așa că nu este potrivit pentru mine să o fac.
CBS: Dar a spus că există un acord și că-l trimite pe emisarul său, Steve Witkoff, să se întâlnească cu Vladimir Putin vineri în Rusia. Va avea loc acea întâlnire? Și trebuie să ne așteptăm la un acord săptămâna aceasta?
LAVROV: Ei bine, nu aveți încredere în cuvântul președintelui Statelor Unite?
CBS: Întrebam despre cuvântul președintelui vostru. Ce le va spune el emisarului american?
LAVROV: Noi continuăm contactele cu partea americană în privința situației din Ucraina, există câteva semne că ne îndreptăm în direcția corectă. În primul rând, pentru că președintele Trump este probabil singurul lider de pe planetă care a recunoscut necesitatea de a aborda cauzele fundamentale ale acestei situații, când a spus că a fost o mare greșeală să tragă Ucraina în NATO și că aceasta a fost o greșeală a administrației Biden, iar el vrea să o corecteze. Și—
CBS: — Ucraina nu este parte din NATO—
LAVROV: — Marco Rubio a exprimat ieri, cred, și evaluarea că echipa americană începe să înțeleagă mai bine poziția Rusiei și cauzele fundamentale ale acestei situații. Una dintre aceste cauze fundamentale, pe lângă NATO și crearea de amenințări militare directe la adresa Rusiei chiar pe granițele noastre, este drepturile minorităților naționale din Ucraina. Tot ce este rus – media, educație, cultură, orice – a fost interzis prin lege în Ucraina. Și pentru a ieși din această criză, nu poți pur și simplu să ignori drepturile omului. Când— ori de câte ori discutăm—
CBS: — Nu este ilegal să vorbești rusă—
LAVROV: — Iranul, Coreea de Nord, orice negociatori americani pun pe primul loc drepturile omului. Au revendicări în acest sens față de China, față de noi, față de oricine. Dar ori de câte ori europenii și alte națiuni occidentale vorbesc despre Ucraina, nimeni nu poate rosti cuvintele „drepturile omului”. Nimeni. Dimpotrivă, ceea ce Ursula von der Leyen și alți oficiali de la Bruxelles și din Europa spun este că Ucraina apără valorile europene. Așadar, una dintre aceste valori este anularea limbii ruse. Imaginează-ți, dacă—
CBS: — Nu este ilegal, ministru Lavrov, să vorbești rusă. Președintele Ucrainei vorbește rusă—
LAVROV: — Dacă Israelul ar anula limba arabă în Palestina. Imaginează-ți.
CBS: Da. Ați menționat că SUA și Rusia trebuie să lucreze la unele dintre detaliile fine ale unui acord. Ați—
LAVROV: — Da, vrei să fie detaliat acest lucru?
CBS: Ei bine, desigur, mi-ar plăcea asta. Dar întrebarea mea era—
LAVROV: Aceasta nu este abordarea noastră—
CBS: — Surse europene spun că propunerea SUA este, de fapt, o listă de puncte principale. Rusia are detalii, detaliile de care are nevoie în acest moment, în ceea ce privește o propunere formală?
LAVROV: Suntem oameni foarte politicoși și, spre deosebire de alții, nu discutăm niciodată în public ceea ce se discută în negocieri. Altfel, negocierile nu sunt serioase. Dacă vrei părerea cuiva cu privire la fondul problemei, mergi la Zelensky. El este fericit să vorbească cu oricine prin media, chiar și cu președintele Trump. El își prezintă revendicările. Noi—
CBS: — Ei bine, el a spus că nu a primit o propunere formală, așa că mă întrebam dacă aveți—
LAVROV: — Noi suntem oameni serioși și considerăm propunerile serioase. Facem propuneri serioase, iar acesta este un proces care nu ar trebui să fie public până la finalul său.
CBS: Ok, deci niciun acord nu este iminent?
LAVROV: Nu am spus asta. Acum— acum înțeleg, apropo, de ce doreați răspunsuri scurte la întrebările voastre. Voi vreți niște slogane care să fie—
CBS: — Nu, președintele Statelor Unite a spus că există un acord cu Rusia. Așa că am vrut să întreb Rusia dacă există un acord cu Statele Unite. Vreau doar să fiu clar.
LAVROV: Deci, am făcut comentariile noastre pe marginea acestei declarații. Negocierile continuă și până la finalul negocierilor nu putem dezvălui despre ce este vorba.
CBS: Ok. Consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, a spus luna trecută că președintele Trump cere acum eliberarea a mii de copii ucraineni care au fost luați în Rusia, ca parte a ceea ce el a numit măsuri de consolidare a încrederii. Ce măsuri a luat Rusia pentru a răspunde cererii domnului Trump?
LAVROV: Uite, mult înainte de cererea venită de la Washington, am abordat problema soartei copiilor care, în timpul conflictului, s-au găsit în afacerea lor, în afacerea familiilor lor. Majoritatea dintre acești copii frecventau— frecventau— ce numiți voi, locul unde sunt oamenii fără părinți—
CBS: Orfelinat.
LAVROV: Orfelinat. Orfelinat. Și de îndată ce anunțăm orice detalii pe care le avem despre acești copii, și de îndată ce părinții sau alți membri relevanți ai familiei se fac disponibili, copiii vor fi returnați. Acesta a fost procesul în ultimii aproape trei ani, între ombudsmanul Rusiei și Ucraina.
CBS: Deci nu există o nouă eliberare a mii de copii ucraineni la cererea președintelui Trump?
LAVROV: Nu, nu știe nimeni de ce... de ce unii experți sfătuiesc președintele în legătură cu mii de copii ucraineni. Din când în când, la fiecare două-trei luni, organizăm schimburi cu ucraineni cu ajutorul Qatarului, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, care nu fac zgomot despre ceea ce fac. Ei doar fac ceva la care participăm într-un mod foarte constructiv. Întoarcerea copiilor la părinți sau rude.
CBS: Dar ce măsuri de consolidare a încrederii poate oferi Rusia acum, în special după acest atac din Kyiv, unde președintele Statelor Unite spune: „Vladimir, Oprește-te!” Cum convinge Rusia Statele Unite că este cu adevărat serioasă în ceea ce privește pacea?
LAVROV: Ei bine, măsurile de consolidare a încrederii au fost numeroase în ultimii 10 ani. Am menționat...
CBS: — Atacul a fost peste noapte.
LAVROV: Vrei un răspuns scurt, nu-i așa? După cum înțeleg din cuvintele tale inițiale, sau vrei un răspuns care explică situația. Propunerea președintelui Trump privind o moratoriu de 30 de zile asupra atacurilor împotriva infrastructurii energetice a fost susținută de președintele Putin și respectată strict. Aceasta a fost o măsură de consolidare a încrederii împotriva politicii și acțiunilor luate de regimul Zelensky. După cum am spus de mai multe ori, infrastructura energetică civilă a fost capturată. O altă măsură de consolidare a încrederii a fost propunerea președintelui Trump și a echipei sale de a relua acordul privind Marea Neagră și delegațiile s-au întâlnit la Istanbul, la Riad, delegațiile au schimbat opinii despre cum poate fi implementată în termeni practici, iar propunerile făcute de Rusia sunt luate în considerare de Statele Unite. Există multe alte exemple de măsuri de consolidare a încrederii. Dar dacă... dacă crezi că doar Ucraina este interesată de consolidarea încrederii, cred că un răspuns scurt ar fi că aceasta este o iluzie.
CBS: Credeți cuvântul președintelui Trump când spune că, dacă Rusia nu va ajunge la un acord pentru a pune capăt vărsării de sânge în Ucraina, va impune tarife secundare, cred că se referă la sancțiuni, asupra petrolului care iese din Rusia? Sau credeți că, în acest moment, relația dintre Rusia și America a fost reconstruită și că acest lucru nu se va întâmpla?
LAVROV: Ei bine, nu pot comenta ce crezi că a vrut să spună președintele Trump când a spus ceva.
CBS: Ce credeți că a vrut să spună când a vorbit despre tarife secundare pe petrolul care iese din Rusia?
LAVROV: Ei bine, auzim multe lucruri venind din partea președintelui Trump. Președintele Trump a spus că este sătul de situația din această soluționare, în special ieri când a comentat declarațiile lui Zelensky. Și președintele Trump are propriile sale propuneri și propriul său stil de a le menționa în discursurile sale publice. Noi ne concentrăm, așa cum am spus, pe negocierile reale pe care președintele Trump le susține și le-a instruit pe oamenii săi să continue să se implice în aceste negocieri. Îmi pare rău că răspunsul a fost un pic mai lung, dar este greu să explic altfel.
CBS: Așa că întreb despre amenințarea cu sancțiunile, sau tarife secundare, pentru că ați spus recent într-un interviu că, dacă ar trebui să alegeți personal o parte, ați păstra sancțiunile existente asupra Rusiei. Ați spus că ați restructurat economia pentru a fi autosuficientă și există o teamă tot mai mare că, cităm, „americanii vicleani vor ridica sancțiunile dintr-o dată pentru a inunda piața noastră cu servicii și tehnologii”. Așa că, dacă aceasta este situația, de ce ar trebui Statele Unite să ia în considerare ridicarea sancțiunilor?
LAVROV: Orfelinat. Orfelinat. Și de îndată ce anunțăm orice detalii pe care le avem despre acești copii, și de îndată ce părinții sau alți membri relevanți ai familiei se fac disponibili, copiii vor fi returnați. Acesta a fost procesul în ultimii aproape trei ani, între ombudsmanul Rusiei și Ucraina.
CBS: Deci nu există o nouă eliberare a mii de copii ucraineni la cererea președintelui Trump?
LAVROV: Nu, nu știe nimeni de ce... de ce unii experți sfătuiesc președintele în legătură cu mii de copii ucraineni. Din când în când, la fiecare două-trei luni, organizăm schimburi cu ucraineni cu ajutorul Qatarului, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, care nu fac zgomot despre ceea ce fac. Ei doar fac ceva la care participăm într-un mod foarte constructiv. Întoarcerea copiilor la părinți sau rude.
CBS: Dar ce măsuri de consolidare a încrederii poate oferi Rusia acum, în special după acest atac din Kyiv, unde președintele Statelor Unite spune: „Vladimir, Oprește-te!” Cum convinge Rusia Statele Unite că este cu adevărat serioasă în ceea ce privește pacea?
LAVROV: Ei bine, măsurile de consolidare a încrederii au fost numeroase în ultimii 10 ani. Am menționat...
CBS: — Atacul a fost peste noapte.
LAVROV: Vrei un răspuns scurt, nu-i așa? După cum înțeleg din cuvintele tale inițiale, sau vrei un răspuns care explică situația. Propunerea președintelui Trump privind o moratoriu de 30 de zile asupra atacurilor împotriva infrastructurii energetice a fost susținută de președintele Putin și respectată strict. Aceasta a fost o măsură de consolidare a încrederii împotriva politicii și acțiunilor luate de regimul Zelensky. După cum am spus de mai multe ori, infrastructura energetică civilă a fost capturată. O altă măsură de consolidare a încrederii a fost propunerea președintelui Trump și a echipei sale de a relua acordul privind Marea Neagră și delegațiile s-au întâlnit la Istanbul, la Riad, delegațiile au schimbat opinii despre cum poate fi implementată în termeni practici, iar propunerile făcute de Rusia sunt luate în considerare de Statele Unite. Există multe alte exemple de măsuri de consolidare a încrederii. Dar dacă... dacă crezi că doar Ucraina este interesată de consolidarea încrederii, cred că un răspuns scurt ar fi că aceasta este o iluzie.
CBS: Credeți cuvântul președintelui Trump când spune că, dacă Rusia nu va ajunge la un acord pentru a pune capăt vărsării de sânge în Ucraina, va impune tarife secundare, cred că se referă la sancțiuni, asupra petrolului care iese din Rusia? Sau credeți că, în acest moment, relația dintre Rusia și America a fost reconstruită și că acest lucru nu se va întâmpla?
LAVROV: Ei bine, nu pot comenta ce crezi că a vrut să spună președintele Trump când a spus ceva.
CBS: Ce credeți că a vrut să spună când a vorbit despre tarife secundare pe petrolul care iese din Rusia?
LAVROV: Ei bine, auzim multe lucruri venind din partea președintelui Trump. Președintele Trump a spus că este sătul de situația din această soluționare, în special ieri când a comentat declarațiile lui Zelensky. Și președintele Trump are propriile sale propuneri și propriul său stil de a le menționa în discursurile sale publice. Noi ne concentrăm, așa cum am spus, pe negocierile reale pe care președintele Trump le susține și le-a instruit pe oamenii săi să continue să se implice în aceste negocieri. Îmi pare rău că răspunsul a fost un pic mai lung, dar este greu să explic altfel.
CBS: Așa că întreb despre amenințarea cu sancțiunile, sau tarife secundare, pentru că ați spus recent într-un interviu că, dacă ar trebui să alegeți personal o parte, ați păstra sancțiunile existente asupra Rusiei. Ați spus că ați restructurat economia pentru a fi autosuficientă și există o teamă tot mai mare că, cităm, „americanii vicleani vor ridica sancțiunile dintr-o dată pentru a inunda piața noastră cu servicii și tehnologii”. Așa că, dacă aceasta este situația, de ce ar trebui Statele Unite să ia în considerare ridicarea sancțiunilor?
LAVROV: De ce mă întrebi pe mine? Tocmai ai citat declarația mea, iar această declarație este clară pentru mine și clară pentru toți cei care au citit-o. Dacă ai întrebări pentru partea americană, cum tratează situația, nu este adresă corectă să ridici această întrebare la mine.
CBS: Deci vrei să păstrezi sancțiunile în vigoare. Este aceasta cu adevărat poziția Rusiei?
LAVROV: Nu vreau să re-explic ce am explicat deja, cred că am făcut-o destul de clar. Și ai citat, cred...
CBS: — Am citat...
LAVROV: — destul de aproape de conținutul real. Da. A fost un pic mai lung decât preferi de obicei. Știu, știu.
CBS: Totuși, în februarie, unul dintre colegii dumneavoastră, Kirill Dmitriev, care conduce fondul suveran de investiții și a fost activ în diplomația cu Statele Unite, a spus ceva puțin diferit. De aceea întreb pentru clarificare. A spus că există așteptarea ca firmele americane să revină pe piața rusă în a doua jumătate a anului 2025.
LAVROV: Ei bine, președintele Rusiei a comentat această situație. A spus că nu avem nimic împotriva companiilor americane, dar acele companii care au decis să-și părăsească afacerea din Rusia ar putea constata că locul lor a fost deja ocupat de investitori ruși sau străini, iar în acest caz, nu vom lua decizii care ar discrimina pe cei care au venit să investească în Rusia în locul americanilor. Dacă firmele americane doresc să vină într-un loc care nu a fost încă ocupat, dacă vor să propună un proiect nou, pe lângă legăturile comerciale anterioare, bineînțeles, vom analiza acest lucru. Și dacă vom găsi un echilibru între interesele noastre, cred că va fi doar natural să începem să facem afaceri împreună.
CBS: Ei bine, în ce domenii SUA au oferit ridicarea sancțiunilor, pentru că nu ar fi posibil pentru multe companii americane să intre pe piața rusă în acest moment, având în vedere sancțiunile existente?
LAVROV: Depinde de ei să decidă.
CBS: Deci nu a fost făcută vreo ofertă?
LAVROV: Nu, cum am putea oferi ceva?
CBS: Statele Unite către Rusia?
LAVROV: Ei bine, Statele Unite ne spun clar că sunt interesate să facă afaceri împreună. Noi nu respingem propunerile de afaceri, cu condiția ca acestea să fie bazate pe oportunități egale și pe tratarea reciprocă și să ducă la un echilibru de interese. Proiectele specifice menționate în media nu pot fi comentate. Nu este serios. Noi nu acționăm ca oamenii din Kyiv care vorbesc cu lumea prin media, inclusiv vorbind cu președinții țărilor mari.
CBS: Deci, dacă înțeleg corect, nu vă este frică de sancțiuni și nici nu doriți să fie ridicate.
LAVROV: Uite, ai citat declarația mea.
CBS: Da.
LAVROV: Și ai citat-o corect. Aceasta este poziția mea.
CBS: Ok, deci atunci când președintele Trump amenință cu sancțiuni noi, acest lucru nu reprezintă o preocupare?
LAVROV: Mă întrebi a treia oară acest lucru.
CBS: Da, doar încerc să obțin...
LAVROV: A fost un răspuns scurt. A fost un răspuns scurt.
CBS: Sunteți scurt și direct pe acest subiect. Am întrebat despre sancțiuni pentru claritate și directitudine. În linii mari, când te uiți la ceea ce se întâmplă în prezent pe câmpul de luptă din Ucraina, analiștii spun că aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei este sub controlul forțelor rusești. Informațiile de la serviciile de informații ale SUA spun că tendințele pe câmpul de luptă sunt în favoarea Rusiei. Deci, dacă acesta este cazul, de ce ar trebui Statele Unite să creadă că Rusia este serioasă în ceea ce privește încetarea războiului, dacă totul este în favoarea voastră?
LAVROV: Uite, noi judecăm după reacția colegilor noștri americani la ceea ce le spunem, și acest lucru se întâmplă în timpul negocierilor. Ele sunt confidențiale, ca orice negociere serioasă, și ei cunosc poziția noastră. Și ei, așa cum am citat-o pe Marco Rubio, au spus public că acum, în sfârșit, înțeleg mai bine poziția Rusiei și motivele pentru ce se întâmplă. Și a spus că nimeni din Washington nu a mișcat un deget pentru a înțelege Rusia în timpul administrației Biden, iar asta implică faptul că dialogul continuă, că dialogul este susținut de Statele Unite, și repet, că este susținut și de Federația Rusă, iar acest dialog continuă.
CBS: Deci președintele Trump a spus că se așteaptă să se întâlnească curând cu Vladimir Putin. Care este un timp și un loc acceptabil? De ce ar trebui să se întâlnească?
LAVROV: Uite, președinții sunt stăpânii propriilor destine și ai propriilor programe. Am auzit pe președintele Trump spunând că plănuiește să fie undeva la mijlocul lunii mai și că după aceea ar sugera câteva zile. Nu am nimic de adăugat în plus.
CBS: Da, el a fost întrebat despre o întâlnire cu Vladimir Putin, în mod special în Arabia Saudită, și a spus că cel mai probabil nu, dar că asta s-ar putea întâmpla după mijlocul lunii mai.
LAVROV: Ai spus același lucru ca mine.
CBS: Da, dar ce planuri aveți?
LAVROV: Deci, citim aceleași ziare și urmărim aceleași canale TV.
CBS: Da, dar nu pot să ridic telefonul și să-l sun pe Marco Rubio, secretarul de stat, așa cum o puteți face voi. Ce planuri aveți pentru ca cei doi să se întâlnească?
LAVROV: Uite, sper că ascultătorii tăi înțeleg foarte bine că nu este etic pentru un ministru de externe să prezică sau să presupună ce ar putea sau nu ar putea discuta președinții.
CBS: Dar crezi că ar fi bine ca cei doi lideri să se întâlnească curând? Crezi că asta este ceea ce negociază trimisul Witkoff?
LAVROV: Suntem întotdeauna în favoarea întâlnirii cu persoanele care sunt pregătite pentru un dialog. Președintele Putin a repetat asta de mii de ori, iar când ne-am întâlnit la Riyadh împreună cu consilierul în politică externă al președintelui Putin, Ushakov, cu Marco Rubio și Mike Waltz, colegii americani au spus clar că politica SUA se bazează ferm pe interesele naționale ale SUA. Ei înțeleg că politica Rusiei, condusă de președintele Putin, se bazează de asemenea pe interesele naționale ale Rusiei, și că este responsabilitatea marilor puteri să se asigure că, atunci când interesele naționale ale celor două țări nu coincid, iar acest lucru se întâmplă în majoritatea cazurilor, această diferență nu trebuie să degenereze într-o confruntare, și pentru asta este dialogul. Dar, de asemenea, au adăugat că atunci când interesele naționale ale două țări sau mai multe țări coincid, ar fi stupid să ratăm oportunitatea de a traduce această coincidență în proiecte materiale, reciproc avantajoase. Și aceasta este absolut poziția noastră.
CBS: Știi că președintele Trump se apropie de 100 de zile la putere și a clarificat că răbdarea lui este aproape de sfârșit cu diplomația de aici. Crezi că SUA și Rusia vor continua să discute după ce aceste posibile negocieri de pace vor eșua? Adică, reconstrucția relației este atât de semnificativă acum încât crezi că ar putea rezista chiar și dacă negocierile de pace în Ucraina se vor destrăma?
LAVROV: Rusia...
CBS: — în Ucraina se destrămă.
LAVROV: În primul rând, Rusia este întotdeauna disponibilă pentru un dialog, așa că trebuie să adresezi această întrebare părții americane. În al doilea rând, tu prezici procesul actual spunând că negocierile vor colapsa. Ne concentrăm pe a face afaceri, nu pe a gândi despre eșecuri sau victorii în legătură cu orice. Dacă nu te concentrezi pe fapte, așa cum facem noi, nu poți fi serios cu ceea ce faci.
CBS: Ei bine, președintele Trump și secretarul Rubio au spus că fereastra se închide, că timpul se scurge. Nu este opinia mea, asta au spus ei. Vreau să te întreb puțin... Mergi mai departe, scuze.
LAVROV: Așteaptă un moment, am citat-o pe Marco Rubio, care ieri a spus despre o mai bună înțelegere a poziției Rusiei, deci poate ai ratat asta.
CBS: Ei bine, el a spus și că o decizie trebuie luată în câteva zile, și că SUA au și alte lucruri pe care trebuie să se concentreze.
LAVROV: Înțelegem, înțelegem nerăbdarea, pentru că în cultura americană creezi așteptări și aprinzi tensiuni în jurul acelor așteptări. Acest lucru nu ajută la a face realpolitik. Dar în cazul nostru, așa cum am spus, suntem întotdeauna pregătiți pentru dialog, pregătiți pentru negocieri, și nu am începe prin a miza pe un eșec. Acesta ar fi caracteristic pentru niște negociatori slabi, negociatori neexperimentați.
CBS: Alții din guvernul rus au propus că SUA și Rusia ar putea colabora în Arctica. Există domenii specifice de discuție pentru cooperare în acest moment?
LAVROV: Întotdeauna vrei să îți dezvălui secretele...
CBS: Ei bine, aceasta este o declarație publică.
LAVROV: ...lucruri care ar putea fi discutate de oficialii respectivi ai Rusiei și Statelor Unite, de cei responsabili cu comerțul, cooperarea economică, investițiile și așa mai departe. Cum te aștepți ca un participant la negocieri, care urmează să ajungă la un anumit tip de înțelegere specifică, să dezvăluie detalii în public? Nu este serios.
CBS: Îți cer doar părerea despre potențialul unei astfel de colaborări.
LAVROV: Am citit cartea președintelui Trump, Arta de a încheia afaceri, și el nu recomandă să dezvălui informații înainte de a fi momentul.
CBS: Cu tot respectul, președintele Trump vorbește destul de mult despre lucrurile pe care ar dori să le facă cu Rusia și oportunitățile de a colabora. Înțeleg că nu vrei să răspunzi, dar pe anumite subiecte specifice despre care președintele Trump a vorbit public – unul dintre ele a fost că SUA ar putea lucra cu Ucraina pentru a opera cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află într-o zonă pe care o cunoști, Zaporizhzhia. Rușii controlează acea zonă în acest moment. Ești de acord cu afirmațiile publice ale președintelui Trump că cea mai bună securitate ar fi ca SUA și Ucraina să opereze împreună această centrală?
LAVROV: Nu, noi... nu am primit niciodată o astfel de propunere și, dacă o vom primi, vom explica că centrala nucleară de la Zaporizhzhia este administrată de corporația de stat rusă Rosatom. Aceasta este sub monitorizarea permanentă a personalului AIEA aflat pe teren. Și dacă nu ar fi încercările regulate ale Ucrainei de a ataca centrala și de a crea o catastrofă nucleară pentru Europa și pentru Ucraina, cerințele de siguranță sunt complet respectate și centrala se află în mâini foarte bune.
CBS: Deci, asta e un „nu”?
LAVROV: Nu, nu cred că orice schimbare este posibilă.
CBS: Ok, pentru că asta a fost o declarație publică a Casei Albe către mass-media.
LAVROV: Noi, cum am spus, nu am primit vreo propunere specifică. Înțeleg că jurnaliștii trebuie să speculeze. Noi nu putem specula pe ceva care nu a fost menționat în cadrul negocierilor.
CBS: Zaporizhzhia nu este discutată acum?
LAVROV: Vrei să o spun a treia oară?
CBS: Ei bine, încerc să reconcilez declarațiile publice, dar... te-am auzit, dar vreau doar să fiu extrem de clar, pentru că este raportat pe larg că aceasta este parte a propunerii SUA care este în prezent pe masă.
LAVROV: De ce nu mă întrebi despre poziția președintelui Trump referitor la Crimeea?
CBS: Ți-a plăcut ce a spus președintele Trump despre Crimeea ieri, când a spus că a fost sub controlul Rusiei din 2014?
LAVROV: Nu este vorba despre a îmi plăcea sau nu îmi plăcea. Este vorba despre faptul că el a spus adevărul și când...
CBS: Deci, ai apreciat ceva specific ce a spus?
LAVROV: Și când Zelensky a spus că acest lucru este absolut exclus, pentru că Crimeea face parte din Ucraina conform Constituției, nimeni din Europa sau din Statele Unite, de altfel, nu i-a amintit că, în afară de problemele teritoriale, Constituția Ucrainei garantează, citez, dezvoltarea liberă, utilizarea și protecția limbii ruse și a altor limbi ale minorităților naționale din Ucraina și garantează dezvoltarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a tuturor popoarelor și minorităților naționale din Ucraina. Acestea sunt, de asemenea, stipulate în constituție, dar, după cum am menționat deja, și ai decis să nu aprofundezi acest subiect, nimeni din Vest nu menționează drepturile omului atunci când cer ca Ucraina să înfrângă Rusia pe câmpul de luptă.
CBS: Președintele Trump a spus că Crimeea nu este discutată acum.
LAVROV: Da, pentru că este un acord încheiat.
CBS: Înseamnă că Rusia ocupă și controlează și nu va negocia viitorul Crimeei? Asta spui?
LAVROV: Rusia... Rusia nu negociază propriul teritoriu.
CBS: Deci, acesta este un lucru specific pe care vrei să-l pui în spațiul public. Ai spus că orice altceva la care m-am referit în propunerea SUA este prea sensibil pentru a fi discutat. Există vreo altă parte a propunerii SUA pe care o apreciezi?
LAVROV: Nu, nu, nu. Am comentat doar ceea ce s-a spus public și am spus și că negociatorii normali, subliniez încă o dată, negociatorii normali nu negociază printr-un microfon. Se întâlnesc și discută, se ascultă unii pe alții, încearcă să înțeleagă, încearcă să vadă unde se pot obține interese comune, iar așa sunt organizate contactele noastre cu reprezentanții americani.
CBS: Cu tot respectul, ești în vârful diplomației ruse de 30 de ani.
LAVROV: Cât de mulți?
CBS: De cel puțin 30 de ani. Ai avut roluri foarte importante în cadrul sistemului diplomatic rus pentru o perioadă foarte, foarte lungă de timp. Nu cred că niciuna dintre aceste părți ale discuției este tipică sau normală, folosind cuvântul pe care l-ai folosit. Steve Witkoff este trimisul. Kirill Dmitriev este trimisul lui Vladimir Putin aici. Crezi că este regretabil că sistemul internațional de diplomație nu este folosit mai mult și că există acest tip de structură de trimis personal?
LAVROV: Nu ai exprimat dezamăgirea că sistemul internațional de diplomație nu a fost folosit pe durata întregii administrații Biden.
CBS: Nu, te întrebam părerea ta despre... dacă ești dezamăgit...
LAVROV: Nu ai menționat că europenii sunt foarte nervoși pentru că sunt marginalizați. Dar pot cita multe din ce au spus europenii. Am menționat deja-o pe Kaja Kallas și pe Von der Leyen, care au spus că orice acord trebuie să asigure că Ucraina va fi mai puternică și că Ucraina va fi deasupra Rusiei. Uite, ai nevoie de negociatori care cred în acest tip de logică și care nu vor să caute un echilibru onest al intereselor? Administrația Trump este interesată să caute un echilibru al intereselor. Ei vor să înțeleagă sincer mai bine poziția Rusiei, iar ei înțeleg din ce în ce mai mult această poziție, iar noi înțelegem mai bine poziția americană prin negocieri, întâlniri și discuții pe care le avem cu ei.
CBS: În ianuarie, Rusia a semnat un acord cu Iranul pentru a deveni un partener strategic. Ar fi Rusia dispusă să întrerupă această relație la cererea SUA dacă asta ar însemna relații mai bune cu America?
LAVROV: Nu a existat niciodată o astfel de cerere, iar noi salutăm procesul care a fost inițiat între Statele Unite și Iran. Suntem gata să fim de ajutor dacă părțile consideră că poate fi cazul și ei știu acest lucru.
CBS: Ai fost negociatorul în 2015 din partea Rusiei pentru acordul internațional de referință, JCPOA. Iar o parte din ajutorul pe care Rusia l-a oferit a fost distrugerea materialului nuclear îmbogățit al Iranului. Ar face Rusia această ofertă din nou?
LAVROV: Noi nu am fost implicați în distrugerea materialului nuclear al Iranului...
CBS: În depozitarea lui...
LAVROV: Partea acordului era să mutăm o cantitate din acest material în Rusia pentru păstrare.
CBS: Ok, deci nu distrugere, dar depozitare. Ai păstra materialul nuclear îmbogățit al Iranului pe care l-au produs în ultimii ani? Este asta o ofertă pentru SUA?
LAVROV: Nu ne băgăm nasul în negocierile dintre două țări, dintre care una nu este Rusia. Și am spus foarte clar, cred, dar ați dorit un răspuns scurt, așa că voi trebui să fiu mai lung, din moment ce probabil nu înțelegeți. Salutăm dialogul dintre Statele Unite și Iran. Suntem cu siguranță gata să ajutăm, dacă ambele părți consideră că acest lucru va fi util, și știu că suntem pregătiți.
CBS: Ei bine, atunci erau sancțiuni și presiuni la ONU. Dinamică foarte diferită acum. Vreau să vă întreb rapid despre armele nucleare, pentru că Rusia este o putere nucleară. Potrivit informațiilor de la serviciile de informații ale SUA, Rusia dezvoltă un satelit nou destinat să transporte o armă nucleară care ar putea distruge alte sateliți și ar devastat SUA, dacă este folosit. Asta este în materialele publicate public. Intenționează Rusia să încalce tratatele anterioare și să pună o armă nucleară în spațiu?
LAVROV: Ei bine, înainte de a pune această întrebare, trebuie să verificați dacă acest lucru este adevărat sau nu.
CBS: Asta spun informațiile din partea serviciilor de informații ale SUA.
LAVROV: Informațiile din partea serviciilor de informații ale SUA. Ascultam ce spunea președintele Trump despre realizările serviciilor de informații ale SUA și am propriile mele fapte pe care mă bazez. Am promovat de mulți ani la Națiunile Unite o rezoluție care interzice plasarea armelor nucleare în spațiu. Țara care se opune categoric este Statele Unite. În același timp, Statele Unite promovează o abordare conform căreia vor să interzică plasarea armelor convenționale în spațiu. Și nu pot răspunde la întrebarea: "Înseamnă asta că ar plănui să plaseze arme nucleare pe orbită?" Așa că răspunsul meu este foarte clar: am susținut la Națiunile Unite o interdicție legală de a plasa arme nucleare în spațiu. Iar Statele Unite, cel puțin în timpul administrației Biden, s-au opus categoric acestui lucru.
CBS: Comunitatea de informații a administrației Trump a publicat aceste concluzii acum câteva săptămâni. Spuneți că concluziile comunității de informații a administrației Trump sunt incorecte în ceea ce privește dezvoltarea unui nou satelit de către Rusia destinat să transporte o armă nucleară?
LAVROV: Noi am negat aceste acuzații. Repet, nu putem să nu spunem din nou, am promovat de ani de zile la Națiunile Unite un tratat, nu o declarație, un tratat care interzice plasarea armelor în spațiu. Și Statele Unite sunt împotriva acestui tratat. Nu pot comenta despre validitatea rapoartelor de informații. După cum v-am spus, nu am primit niciun fel de dovezi care să confirme acuzațiile.
CBS: Aveți vreun interes pentru negocieri privind controlul armelor cu Statele Unite, cu administrația Trump?
LAVROV: A fost Statele Unite care au rupt procesul de întărire a stabilității strategice. Și dacă Statele Unite sunt dispuse să revină pe acest drum, vom vedea care sunt condițiile în care acest lucru ar putea fi posibil. Atâta timp cât în documentele doctrinare ale SUA suntem descriși ca "adversari", când oficialii de la Washington ne numeau, acum ceva timp, "dușmani". Așadar, vrem să înțelegem ce crede Washingtonul despre relația noastră și dacă Washingtonul este gata pentru, aș sublinia din nou, un dialog echitabil, bazat pe respect reciproc, care să ducă la găsirea unui echilibru de interese. Dacă aceasta este abordarea, atunci totul este posibil.
CBS: Domnule ministru, ne apropiem de sfârșitul timpului. Dar înainte să vă las să plecați, din tot ce ați expus, nu am auzit că Rusia este dispusă să facă vreo concesie până acum.
LAVROV: Nu, răspunsul meu scurt este că greșiți.
CBS: Ce concesii a oferit Rusia?
LAVROV: Așteptați un moment. Așteptați un moment, vă rog. Am subliniat în mod repetat, în ceea ce privește Ucraina, în ceea ce privește relațiile strategice cu Statele Unite, am subliniat disponibilitatea noastră de a căuta un echilibru de interese. Dacă aceasta nu este ceea ce considerați voi ca fiind disponibilitate pentru negocieri, atunci nu știu cum să fiu mai puțin elocvent încercând să fiu mai concis în răspunsurile mele.
CBS: Ei bine, au fost spuse lucruri foarte clare și specifice de către administrația Trump, cum ar fi faptul că vicepreședintele a spus că liniile actuale de contact din Ucraina s-ar congela și ar ajunge destul de aproape de locul unde se află trupele acum. Considerați acest lucru o concesie?
LAVROV: Nu discut în public detaliile celor ce fac obiectul negocierilor. Înțeleg că vă plac zvonurile, pentru că zvonurile...
CBS: Vicepreședintele Statelor Unite a spus acest lucru în fața camerei.
LAVROV: A fost o întrebare?
CBS: Ei bine, zvonuri - zvonuri. Ați spus că era un zvon. Vicepreședintele a spus acest lucru. Poate că l-ați ratat.
LAVROV: Nu, am spus că noi nu discutăm lucruri care fac obiectul negocierilor.