În plină campanie pentru turul decisiv al alegerilor prezidențiale din România, liderii dreptei italiene — Giorgia Meloni și Matteo Salvini — își unesc forțele pentru a sprijini candidatura lui George Simion, văzut ca o piesă-cheie în reconfigurarea echilibrului politic european. Întâlnirile recente ale acestuia cu cei doi lideri italieni marchează o implicare deschisă a conservatorilor europeni în jocul electoral românesc, cu scopul declarat de a întări grupul ECR și de a determina Partidul Popular European să rupă alianța cu socialiștii. Sprijinul acordat de Meloni și Salvini candidaturii lui Simion reflectă o strategie amplă: construirea unei majorități suveraniste în viitorul Consiliu European, scrie La Stampa
Candidatul la președinție George Simion se întâlnește cu Salvini, apoi are un dialog cu Georgia Meloni. Un apel adresat comunității românești din Italia, cea mai mare din UE, pentru a-l sprijini.
De la Palatul Chigi se transmite următorul răspuns: „Adresați-vă Fraților Italiei”.
Întâlnirea are loc la sediul FdI, acolo unde o așteaptă pe Meloni conducerea Conservatorilor europeni (ECR) inclusiv Mateusz Morawiecki, fostul premier polonez și lider al partidului Lege și Justiție (PiS), care a preluat de la Meloni conducerea grupului de la Bruxelles — același grup din care face parte și AUR, partidul lui Simion.
Candidatul român, dat favorit în fața primarului Bucureștiului, Nicușor Dan, și-a început turneul european chiar de la Varșovia, unde s-a întâlnit cu președintele Andrzej Duda — și el membru al PiS — și cu Karol Nawrocki, candidat la alegerile prezidențiale poloneze care vor avea loc duminică, în aceeași zi cu votul din România. Cele două țări est-europene își încrucișează astfel destinele, însă miza este diferită: în Polonia, președintele are puteri mult mai limitate decât cel român, care face parte din Consiliul European. Întâlnirea cu Duda și Nawrocki a provocat, totuși, indignarea premierului polonez Donald Tusk, membru al Partidului Popular European și adversar declarat al dreptei conduse de Morawiecki. Tusk consideră cele întâmplate la Varșovia o formă de ingerință reciprocă.
Pe acest fundal, Simion a aterizat apoi la Roma. El însuși anunță pe Facebook discuțiile purtate cu Meloni și cu Matteo Salvini. Și vicepremierul din partea Lega este un susținător al său, în ciuda faptului că, la Bruxelles, face parte din familia Patrioților. Însă, în acest moment, coagularea dreptei trece prin București: un vot la granița cu Ucraina aflată în război, care ar putea provoca un nou cutremur în Uniunea Europeană. Viziunea politică este explicată chiar de Simion: „Meloni și Salvini sunt prietenii noștri. Am construit împreună o mișcare suveranistă, patriotică, conservatoare, care va cuceri puterea în instituțiile europene”.
Proiectul urmărește să deplaseze Uniunea Europeană spre dreapta și să forțeze Partidul Popular European să se alieze cu Patrioții și Conservatorii, rupând alianța cu socialiștii. Modelul propus este cel al guvernului de centru-dreapta din Italia. Este vorba de raporturi de forțe care oferă un context mai clar inclusiv declarațiilor lui Antonio Tajani, liderul Forza Italia și figură de vârf în cadrul Popularilor europeni, îngrijorat de strategia Giorgiei Meloni și a aliaților săi cei mai eurosceptici. Pentru Meloni, miza candidaturii lui George Simion este una crucială: în caz de victorie, grupul ECR ar deveni, după PPE, a doua cea mai mare forță reprezentată în Consiliul European, unde se reunesc cei 27 de șefi de stat și de guvern ai Uniunii.
Dar „operațiunea România” a dreptei italiene nu se limitează la o simpatie declarativă. Se concretizează într-o veritabilă intervenție directă, un apel deschis la vot pentru AUR adresat celei mai mari comunități românești din Europa, de către Antonio Giordano, deputat FdI și secretar general al ECR: „Cetățenilor români care trăiesc în Italia – scrie el pe rețelele sociale – a sosit momentul schimbării.” Mesajul este urmat de indicații precise despre unde se votează și la ce oră. „Nu este doar un vot: este un mesaj clar pentru Europa. Eu sunt alături de George. Și voi?”. Chiar dacă nu poate fi calificat formal drept ingerință, un asemenea apel entuziast este neobișnuit pentru Meloni care a susținut mereu că nu dorește să se amestece în alegerile altor țări. Cu atât mai mult cu cât se adresează unor români stabiliți în Italia, care pot fi influențați de o percepție politică diferită de cea din țara de origine.
Cel care nu are nicio reținere în a se expune în favoarea lui Simion în fața românilor din Italia este Matteo Salvini, care s-a întâlnit ieri cu aliatul său într-un eveniment organizat de comunitate la Palazzo Brancaccio. Liderul Lega conduce o campanie împotriva regulilor UE și a deciziei Curții Supreme din România, care a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut, invocând presupuse ingerințe rusești în favoarea lui Călin Georgescu, ulterior exclus din cursa electorală. „A fost important să vă întâlnesc – a declarat Salvini – ceea ce s-a făcut împotriva poporului vostru este un act împotriva democrației, fără precedent în Europa. La Bruxelles controlează 90% din presă și eu nu-mi amintesc de alegeri anulate în timp ce oamenii votau.”
Georgescu și Simion au semnat un pact între suveraniști: primul și-a transferat susținerea către al doilea. În schimb, ar putea deveni prim-ministru.