La Moscova o expoziție înfățișează „cruzimea” NATO

07 Mai 2022
La Moscova o expoziție înfățișează „cruzimea” NATO

„NATO – cronica cruzimii”. Acesta este titlul noii expoziții de la Muzeul de Stat de Istorie Contemporană din Moscova. Mesajul principal: NATO este un agresor, scrie AFP citata de Le Figaro

Pe pereți abundă fotografii cu demonstrații europene împotriva Alianței și multe fotografii cu copii, răniți sau zâmbitori, între dărâmăturile zonelor de conflict. Până pe 22 mai, expoziția se poate vizita se sub zumzetul asurzitor al avioanelor de război aruncate din difuzoare.

Spre deosebire de alte expoziții din acest muzeu situat pe Bulevardul Tverskaya din inima Moscovei, aceasta este gratuită. Pregătită „în mai puțin de câteva săptămâni”, a primit deja 14.000 de vizitatori.

„Vorbim aici, printre altele, despre faptul că, în conflictul actual, NATO joacă un rol foarte important și foarte activ”, a declarat Fiodor Kokine, în vârstă de 28 de ani, directorul științific al muzeului. „Ei furnizează arme, echipamente, muniție Ucrainei”.

Ghidul Polesterov le arată studenților un amestec de steaguri albastre și galbene și steaguri proaspăt sosite din Ucraina, așezate lângă o cască nazistă SS și un steag american, hărți care arată cât de departe în Rusia ar putea ajunge rachetele NATO. În sală se află un „lansator de rachete antitanc produs în Marea Britanie și folosit de forțele armate ucrainene”, potrivit managerului muzeului.

„O spun de fiecare dată: este greu să vorbim despre crimele comise de trupele NATO”, se plânge Yaroslav Polesterov, 46 de ani, ghid al expoziției. 

„Această lucrare s-a făcut în grabă”, suspină Alexandra, 40 de ani, profesor bibliotecar într-o instituție de stat. „M-am gândit că ar fi relevant să-mi aduc studenții, în legătură cu evenimente politice, dar regret timpul pierdut”.

„De ce vorbim despre „cruzime”? De ce să nu vorbim despre motivele creării acestui bloc, cum a evoluat de-a lungul timpului?”, se întreabă profesoara care poartă panglica Sfântului Gheorghe folosită în Rusia pentru a comemora al Doilea Război Mondial. Arătând segmentele dedicate războiului din Vietnam, ea notează că „de vină sunt Statele Unite, nu NATO”

Propagandă în stil sovietic

Pentru Moscova, caracterul beligerant al Alianței nu mai este de demonstrat, Kremlinul și Vladimir Putin nu au încetat niciodată să citeze exemplul bombardamentului de la Belgrad din 1999, în timpul războiului din Kosovo, sau chiar cel al Libiei. 2011, scrie și Nice Matin

Polesterov citează și atacurile împotriva Iugoslaviei: „La ONU, Rusia și China au fost împotriva (...) Decizia a fost luată de (Bill) Clinton, președintele Statelor Unite, și criminali ca el”.

El recunoaște că unii vizitatori, o minoritate după el, nu-i împărtășesc indignarea și indică o carte în care îți poți nota impresiile.

„Este necesar (...) ca copiii, adolescenții și chiar mulți adulți să vadă cât de putredă este lumea occidentală”, au scris două femei, semnându-și numele complet. 

Un alt mesaj de mulțumire expoziției pentru că a spus „adevărul” este semnat de „deputatul Dumei de Stat Maria Boutina”, despre care se știe că este închisă de mai bine de un an în Statele Unite pentru că a încercat să se infiltreze în cercurile politice.
Pe fundalul unei represiuni totale a detractorilor de la Kremlin, cei care nu sunt de acord vorbesc anonim: „Statul a încercat să hipnotizeze oamenii” sau „această expoziție este un rahat de propagandă în stil sovietic”.

"Nu lăsați propaganda să vă păcălească. Pace Ucrainei și întregii lumi, libertate și înțelepciune Rusiei!", a proclamat altul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră