La două luni după operațiunea de la Kursk, soldații ucraineni pun la îndoială această strategie

10 Oct 2024
La două luni după operațiunea de la Kursk, soldații ucraineni pun la îndoială această strategie

Când Ucraina și-a lansat ofensiva surpriză în regiunea de graniță rusă Kursk , armata sa a fost mândră, chiar euforică. Două luni mai târziu, ei pun la îndoială această strategie, în timp ce trupele Moscovei avansează pe teritoriul ucrainean. „Nu înțeleg care este următorul plan ”, recunoaște pentru AFP Serguiï, un soldat ucrainean care participă la operațiune, scrie Le Figaro

Atacul a fost lansat pe 6 august, o umilire pentru Kremlin care vede o parte din teritoriul său ocupată de o armată străină pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial. A luat Moscova prin surprindere, întărind moralul ucrainenilor, epuizați de aproape trei ani de invazie rusă. Kievul pretinde că controlează aproape o mie de kilometri pătrați din Rusia.

În ciuda pierderilor „foarte semnificative” , „armata rusă se află într-o ofensivă” care „se accelerează” și „nu putem spune că ofensiva de la Kursk și-a îndeplinit obiectivele” , estimează Yohann Michel, expert militar și cercetător la Institutul de Strategie și Studii de Apărare la Lyon (Franța). Doar că „a arătat că ceva este posibil cu forțele armate ucrainene și că este posibil să te întorci în Rusia fără a provoca apocalipsa ”, adaugă el.

Pentru Serguiï, soldatul ucrainean întors de la Kursk, câștigurile au meritat totuși, făcând posibilă crearea „unei imagini frumoase de propagandă care să arate că Ucraina poate cuceri și desfășura operațiuni ofensive” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră