La -15°C, Vladimir Putin aplaudat pe un stadion din Moscova în timpul „marelui concert patriotic”

23 Feb 2023
La -15°C, Vladimir Putin aplaudat pe un stadion din Moscova în timpul „marelui concert patriotic”

Două sute de mii de ruși s-au adunat miercuri pe stadionul Luzhniki din Moscova pentru un mare concert patriotic organizat de autorități în sprijinul ofensivei lor împotriva Ucrainei, scrie RTBF

La o temperatura de sub -15°C, publicul flutură sute de steaguri rusești, în timp ce pe scene se succed cântece patriotice și discursuri ale luptătorilor ruși de pe frontul ucrainean. Acest concert numit „Gloria apărătorilor patriei” vine în ajunul zilei cu același nume și cu două zile înainte de prima aniversare a ofensivei ruse împotriva vecinului său.

Copii din Donbasul ucrainean, în special din orașul martir Mariupol, au urcat pe scenă, îmbrățișând un soldat rus, proclamând mulțimii „Vom câștiga!”.

„Țara mamă”

Rusia este acuzată că a răpit mii de copii ucraineni din teritoriile pe care le ocupă. Moscova, care consideră aceste regiuni drept rusești, neagă și spune că a organizat adopții perfect legale.

Celebrul cântăreț Grigori Leps a deschis concertul cu o melodie care glorifica Rusia, cu imagini cu statuia „Apelul patriei” din Volgograd, fostul Stalingrad, cântând pe ecranele stadionului.

"Noi caștigăm !"

La - 15°C

Liderii autorităților de ocupație ruse din regiunile ucrainene au fost și ei pe stadion, oferind interviuri presei de stat ruse.

„Occidentul este complice la crimele de război ucrainene”, a acuzat astfel Denis Pușilin, șeful ocupației ruse din regiunea Donețk, a cărui anexare o pretinde Moscova, înainte de a denunța încă o dată „ideologia nazistă” a puterii ucrainene.

Vladimir Putin își justifică decizia de a declanșa cel mai grav conflict din Europa din 1945, acuzând Kievul că a orchestrat un „genocid” al vorbitorilor de limbă rusă în Ucraina. De asemenea, el consideră că occidentalii, care livrează arme aliatului lor ucrainean, sunt responsabili pentru escaladare, considerând că europenii și americanii duc un război prin procură pentru a încerca să anihileze Rusia.

Confruntat cu eșecuri majore pe teren, Kremlinul își prezintă acum ofensiva din Ucraina drept echivalentul „Marelui Război Patriotic” împotriva Germaniei naziste.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră