Kremlinul și Musk neagă că Starlink este folosit de armata rusă

12 Feb 2024
Kremlinul și Musk neagă că Starlink este folosit de armata rusă

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin și Elon Musk neagă acuzațiile aduse de Kiev, potrivit cărora armata rusă folosește serviciul de acces la internet Starlink, scrie Le Figaro

Kremlinul și Elon Musk au negat oficial acuzațiile Kievului că forțele ruse folosesc serviciul de acces la internet prin satelit Starlink, deținut de miliardar, pe front. „Acesta este un sistem necertificat în țara noastră, care, prin urmare, nu poate fi furnizat oficial aici și care nu este furnizat oficial ”, a declarat luni pentru presă purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. „Prin urmare, nu poate fi folosit în niciun fel ”, a asigurat el. Elon Musk, proprietarul Starlink, a negat duminică orice livrare a sistemului său la Moscova.

„Acest lucru este complet fals. Din câte știm, niciun terminal Starlink nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei ”, a declarat el pe X (fostul Twitter), rețeaua de socializare pe care o deține. Totuși, Ucraina și-a reiterat luni acuzațiile făcute cu o zi înainte. „Prin țări terțe, Starlink este disponibil gratuit în Rusia. Comparativ cu anul trecut, utilizarea Starlink de către armata rusă în prima linie a devenit mai sistematică și mai bine reglementată ”, a declarat Andrii Yusov, purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații Militare Ucrainene, la televiziunea ucraineană. „Au fost înregistrate cazuri de utilizare a acestor dispozitive de către ocupanții ruși ”, a asigurat duminică el pentru ziarul RBC-Ucraina.

Relații complexe

Potrivit agenției de știri ucrainene UNIAN, interceptările radio au stabilit că unitățile ruse staționate lângă Bakhmut, în estul Ucrainei, „au început să folosească masiv Starlink pe front” . Starlink are o rețea de peste 2.000 de sateliți mici pe orbită joasă deasupra pământului, conectați la terminale terestre care pot genera wifi și, prin urmare, acces la internet.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina în urmă cu doi ani, compania lui Elon Musk, SpaceX, a livrat acolo câteva mii de terminale. Această rețea este esențială pentru comunicațiile armatei ucrainene. Ucraina și Elon Musk au relații complexe de câteva luni. Kievul îi mulțumise pentru desfășurarea sateliților, dar mai târziu a devenit revoltat când a propus ca țara să cedeze teritoriu pentru a obține pacea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră