Kremlinul anunță o întâlnire între Vladimir Putin și secretarul general al ONU

22 Oct 2024
Kremlinul anunță o întâlnire între Vladimir Putin și secretarul general al ONU

Kremlinul a anunțat luni o întâlnire joi între Vladimir Putin și secretarul general al ONU Antonio Guterres, în marja summit-ului BRICS, prima dintre cei doi în Rusia după cea din aprilie 2022, după izbucnirea ofensivei ruse în Ucraina, scrie Le Monde

La sfârșitul summitului BRICS de la Kazan,  „vor fi șapte întâlniri bilaterale” , inclusiv una  „cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres” , a declarat consilierul diplomatic al Kremlinului în cadrul unui briefing de presă la Moscova, Yuri Ushakov.

Problema Ucrainei ar trebui discutată în mod deosebit, a anunțat Kremlinul. „Pe lângă acțiunea ONU, se așteaptă ca aceștia să discute probleme actuale, în special criza din Orientul Mijlociu și situația din jurul Ucrainei ”, a spus Moscova într-un comunicat.

ONU nu a confirmat întâlnirea. Chestionat în timpul unui briefing la New York, purtătorul de cuvânt adjunct al lui Guterres, Farhan Haq, a declarat reporterilor:  „Detaliile despre viitoarele sale călătorii vor fi comunicate la o dată ulterioară. »

Ministerul de Externe ucrainean a declarat luni seară că Guterres a făcut „alegerea greșită”  refuzând invitația Ucrainei la Summitul pentru Pace și acceptând să meargă la Kazan.  „Acest lucru dăunează reputației ONU ”, a criticat ministerul pe X.

În timpul întâlnirii anterioare din Rusia, Vladimir Putin i-a spus lui Antonio Guterres că el crede într-un rezultat „pozitiv” al negocierilor cu Ucraina. De atunci, Moscova și Kievul au încetat toate negocierile oficiale, iar pozițiile lor par în prezent ireconciliabile.

Antonio Guterres, care s-a prezentat ca un mediator disponibil, a subliniat însă că anexarea teritoriilor ucrainene  „nu are loc în lumea modernă” . „Războiul din Ucraina rămâne o rană deschisă în inima Europei”, a spus el din nou în februarie.

Într-un moment în care este ținta unor sancțiuni internaționale grele, Rusia intenționează să demonstreze săptămâna aceasta la Kazan eșecul politicii de izolare și sancțiuni inițiate de țările occidentale ca răzbunare pentru asaltul rusesc împotriva Ucrainei.

În marginea acestui summit, Vladimir Putin trebuie să conducă aproximativ cincisprezece întâlniri bilaterale, inclusiv cele cu chinezul Xi Jinping, indianul Narendra Modi, sud-africanul Cyril Ramaphosa, turcul Recep Tayyip Erdogan, iranianul Massoud Pezeshkian și egipteanul Abdel Fattah. al-Sissi.

Președintele rus este limitat în călătoriile sale internaționale de un mandat de arestare al Curții Penale Internaționale emis în martie 2023 sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor ucraineni în Rusia, acuzații pe care Moscova le respinge ferm.

Președintele rus a sărit peste precedentul summit BRICS din Africa de Sud în august 2023, apoi summit-ul G20 din India în septembrie același an. Vineri, el a anunțat că nu va călători la Rio de Janeiro, în Brazilia, pe 18 și 19 noiembrie, pentru summitul G20.

Alte stiri din Externe

Ultima oră