Kievul se teme de o ofensivă rusă majoră „în termen de zece zile”

08 Feb 2023
Kievul se teme de o ofensivă rusă majoră „în termen de zece zile”

Serviciile de informații ucrainene au alertat încă o dată cu privire la iminența unei ofensive rusești pe scară largă în estul țării, scrie Le Figaro.

De la începutul iernii, Ucraina și aliații săi s-au temut de următoarea ofensivă rusă. Ar putea interveni în primăvară, a alertat în decembrie secretarul general al NATO.

Dar, în ultimele zile, Kievul a fost mult mai alarmist declarând că o ofensivă rusă pe scară largă este iminentă. Rusia ar putea ataca „în decurs de zece zile”, a declarat pentru Financial Times un consilier de pe lângă armata ucraineană, într-un articol publicat marți, adăugând că această informație va fi susținută de „informații foarte solide”.

Am observat că forțele de ocupație ruse redistribuie unități, arme și echipamente militare în Est”, a mai declarat Andriy Chernyak, ofițer al serviciilor de informații, citat de ziarul american. Informații coroborate de șeful administrației oblastului Lugansk, Serghei Haidai, după cum a menționat Institutul de Studii de Război , care a declarat că rușii desfășoară rezerve în regiune.

„Conform informațiilor militare ale Ucrainei, Putin a dat ordin de a pune mâna pe toate teritoriile regiunilor Donețk și Lugansk până în martie”.

Ministrul apărării al Ucrainei a declarat săptămâna trecută că temuta ofensivă rusă ar putea fi lansată până la sfârșitul lunii, în jurul datei de 24 februarie, dată care marchează prima aniversare a invaziei Ucrainei de către Rusia. Rușii iubesc simbolurile”, a justificat în special Oleksiy Reznikov. Ministrul a mai clarificat că serviciile sale de informații nu au observat nicio mișcare a trupelor ruse și belaruse către nord și spre Harkov.

„Săptămâna aceasta, forțele de ocupație ruse au depus toate eforturile pentru a sparge apărarea noastră și a încercui Bakhmut și au lansat o ofensivă puternică în sectorul Lyman”, a scris adjunctul ministrului apărării Anna Maliar sâmbătă pe Telegram. „Dar datorită rezistenței soldaților noștri, ei nu au reușit”.

Analiştii cred că un punct probabil pentru un nou atac rusesc este în vestul provinciei Luhansk, lângă Kreminna şi Lyman, un oraş reluat de trupele ucrainene în contraofensiva din toamna trecută. Rusia a adunat forțele acolo de săptămâni întregi, potrivit oficialilor locali și analiștilor occidentali.

Dar Moscova își construiește trupe și în sudul provinciei Donețk, forțe suplimentare fiind dislocate în satele din jurul Mariupolului ocupat, potrivit unui oficial local în exil.

„Dacă sunt deștepți, își vor concentra toate forțele într-un singur loc mic”, a spus consilierul militar.

Reznikov nu a exclus o nouă încercare a Rusiei de a captura Kievul, capitala Ucrainei, dar a minimizat șansele Rusiei de a reuși. El a spus că Ucraina nu vede în prezent Rusia formând grupuri mari de lovitură din Belarus, în nordul sau în nord-estul regiunii Harkiv.

Potrivit lui Kyrylo Budanov, șeful serviciilor secrete militare ucrainene, Rusia are 326.000 de soldați care luptă în Ucraina. Aproximativ jumătate din cei 300.000 de bărbați pe care i-a mobilizat Rusia în toamna trecută au primit luni de pregătire, făcându-i trupe potențial mai eficiente decât recruții care au fost imediat aruncați în luptă.

Consilierul militar ucrainean a spus că un nou atac rusesc va fi probabil condus de unități de elită.

„Trebuie să fim serioși”, a spus el. „Acestea sunt brigăzi mecanizate corecte, chiar dacă sunt mai puțin capabile decât erau la începutul războiului. Au întărit unitățile VDV [aeriene] și maritime. Aceștia nu sunt șoferi de autobuz și profesori.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră