Kievul critică cele 5 țări vecine pentru extinderea restricțiilor asupra importurilor de cereale din Ucraina

29 Aug 2023
Kievul critică cele 5 țări vecine pentru extinderea restricțiilor asupra importurilor de cereale din Ucraina

Din iunie și până pe 15 septembrie, comercializarea cerealelor ucrainene a fost blocată în cinci țări (Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria). Aceste state justifică această măsură deoarece comercializarea grâului, porumbului, floarea soarelui și rapiței din Ucraina provoacă, potrivit acestora, prăbușirea prețurilor pe piețele locale, și, prin urmare, pune în pericol fermierii locali. Cu toate acestea, aceste țări amenință că vor lua măsuri naționale dacă Uniunea Europeană (UE) nu extinde aceste restricții, scrie Le Monde.

„Dacă se comportă astfel, nu vom avea de ales decât să apărăm cu înverșunare drepturile noastre și ale fermierilor ucraineni”, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba în timpul unei vizite la Praga. Ne opunem categoric, pentru că această măsură ar încălca regulile pieței comune.

Kuleba a spus că țara sa este pregătită să colaboreze cu toți cei cinci membri ai UE pentru a găsi o soluție. El le-a cerut, de asemenea, „să nu ia ostatică problema exportului de cereale în procesele lor politice interne”, deoarece Polonia, în special, se pregătește pentru alegerile parlamentare.

Varșovia, deși un aliat al Kievului, s-a ciocnit cu Ucraina din cauza importurilor de cereale, ceea ce a declanșat o dispută diplomatică între cele două țări. În iulie, un consilier prezidențial polonez, Marcin Przydacz, a declarat că Polonia acordă prioritate „apărării intereselor fermierilor din UE, cerând extinderea restricțiilor la importurile de cereale din Ucraina”.

El a cerut Ucrainei să arate recunostință pentru „rolul pe care l-a jucat Polonia” în sprijinirea acesteia împotriva agresiunii ruse. Kiev a reacționat chemând ambasadorul polonez.

Alte stiri din Externe

Ultima oră