Kiev: „Rusia va mobiliza încă 300-500 de mii de oameni”

07 Feb 2023
Kiev: „Rusia va mobiliza încă 300-500 de mii de oameni”

Ucraina se așteaptă ca Rusia să mobilizeze până la jumătate de milion de soldați suplimentari în lunile următoare, potrivit unui oficial înalt al serviciilor de informații, scrie CNN

Vadym Skibitskyi, șeful adjunct al Informațiilor de Apărare a Ucrainei, a afirmat într-un interviu că „Rusia va mobiliza între 300.000 și 500.000 de oameni pentru a desfășura operațiuni ofensive în sudul și estul Ucrainei în primăvara și vara anului 2023”.

„Acei 500.000 se adaugă celor 300.000 mobilizați în octombrie 2022”, a spus Skibitskyi." Acest lucru demonstrează că Rusia lui Putin nu are intenția de a pune capăt acestui război. Ofensiva rusă se poate întâmpla în regiunile Donețk și Lugansk și, eventual, în regiunea Zaporojie. Trupele ruse vor intra în defensivă în regiunea Herson și în Crimeea. Acest nou val de mobilizare va dura până la două luni.” 

Oficialii ruși au negat constant că este planificată o altă mobilizare. Însă, la o conferință din decembrie a șefilor militari ai Rusiei, ministrul Apărării Serghei Șoigu a propus creșterea forțelor armate la 1,5 milioane de personal de luptă, de la actualul 1,15 milioane pe o perioadă de trei ani.

Acest lucru a fost necesar „pentru a garanta rezolvarea problemelor legate de securitatea militară a Rusiei”, a spus Şoigu.

Skibytskyi a mai spus că la începutul anului 2022, Defense Intelligence știa că „o invazie la scară largă urma să înceapă la începutul lunii februarie sau puțin mai târziu... În ianuarie am văzut trupe din Districtul Militar de Est al Rusiei care au început să sosească în Belarus precum și pregătirile din Crimeea."

La acea vreme, Ucraina a minimizat public perspectiva unei invazii ruse.

În interviul acordat „Tehnologii și strategii ucrainene”, Skibytskyi a spus că „primele zile de război au fost nefavorabile pentru noi, inamicul avansase până la Mariupol. Dar rezistența de la Mariupol este cea care a ruinat planurile rusești în sudul țării."

El a spus că apărarea lui Mariupol a blocat între 10.000 și 12.000 de trupe inamice fuseseră fost alocate pentru o împingere spre nord pentru a încercui forțele ucrainene care apără regiunea Donbas. „Mariupol și-a jucat rolul 100%”, a spus Skibytskyi.

El a mai susținut că rușii acum „au probleme considerabile cu rachetele. Obișnuiau să producă nu mai mult de 200 de rachete pe an, în funcție de tip. Acum pot produce doar patru rachete Iskander pe lună. În ceea ce privește rachetele Kh-101, pot fi cam 20-30 în funcție de stocurile de componente importate”.

Iskander este o rachetă de croazieră puternică și relativ precisă. 

Analiștii occidentali au spus, de asemenea, că estimează că Rusia are un nivel scăzut de stocuri ale unor rachete.

Skibytskyi a oferit și o analiză ucraineană a programului ofensiv de drone al Rusiei. "Până astăzi au folosit aproximativ 660 de drone Shahed. Contractul prevede 1.750 de unități. Livrarea și pregătirea durează, de asemenea, ceva timp. Conform datelor noastre, sunt pe cale să mai aibă un lot pentru livrare."

Alte stiri din Externe

Ultima oră