Kiev: Armele occidentale cu rază lungă de acțiune nu vor fi folosite pentru a viza teritoriul Rusiei

05 Feb 2023
Kiev: Armele occidentale cu rază lungă de acțiune nu vor fi folosite pentru a viza teritoriul Rusiei

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiï Reznikov, a declarat presei că acestea vor fi folosite doar în zonele ocupate, scrie L'Obs.

Armele cu rază lungă de acțiune a căror livrare a fost promisă Ucrainei de către Occident nu vor fi folosite pentru a viza teritoriul Rusiei ci doar zonele ocupate, a declarat duminică, 5 februarie, ministrul ucrainean al Apărării.

„Declarăm partenerilor noștri că ne obligăm să nu folosim arme (furnizate de) parteneri străini împotriva teritoriului Rusiei, ci doar asupra unităților acestora din teritoriile ocupate temporar din Ucraina”, a declarat Oleksiï Reznikov în cadrul unei conferințe de presă în Kiev.

Statele Unite au promis că vor livra Kievului rachete care ar putea aproape dubla raza de acțiune a focului ucrainean și să vizeze liniile de aprovizionare rusești în profunzime. Occidentalii se tem, însă, că Ucraina le-ar putea folosi pentru a desfășura atacuri pe teritoriul Rusiei, ceea ce duce la o escaladare periculoasă a conflictului.

„Logistică dificilă”

Potrivit lui Oleksiï Reznikov, rușii „și-au mutat cartierul general, posturile de comandă, depozitele de muniție și combustibil la 100 de kilometri (de la linia frontului), astfel încât să nu putem ajunge la ei” .

„Acest lucru le face situația dificilă din punct de vedere logistic, dar le permite totuși să se pregătească pentru a merge mai departe”, a continuat Oleksiï Reznikov, care a spus încă o dată că se așteaptă la o ofensivă rusă majoră în februarie. „Toate armele occidentale nu vor avea timp să sosească înainte de asta” , dar „avem resursele și rezervele” pentru a rezista, a continuat el.

Trupele ruse au făcut progrese ușoare în ultimele săptămâni în est, unde au loc cele mai multe lupte, crescând presiunea în special asupra orașului Bakhmout, epicentrul conflictului.

Întrebat despre o posibilă retragere din Bakhmut în această duminică, Oleksiï Reznikov a asigurat că orașul este încă „o fortăreață, un simbol” , dar că decizia revine în cele din urmă statului major ucrainean.

Alte stiri din Externe

Ultima oră