Ken Clarke a fost ministru de Finante și de Justiție în mandatului premierilor Margaret Thatcher și John Major. Deși sunt considerați opozanți, conservatorul a făcut parte și din echipa actualului premier David Cameron, până la retragerea de pe scena politică în 2014. La 74 de ani, Clarke spune lucrurilor pe nume, într-un interviu acordat publicației germane Stern.
“Nu sunt adeptul referendumului. Cred că lezează stabilitatea unei țări, iar referendumul din Scoția a dovedit acest lucru. Dacă David Cameron va câștiga alegerile, atunci britanicii vor trebui să opteze pentru ieșirea sau rămânerea în UE. M-am săturat de argumentele bizare pe care le aud de doi ani încoace. Majoritatea va vota pentru rămânerea în UE. Eu am susținut că ieșirea din UE ar fi un dezastru pentru Marea Britanie. Dar aici nu vorbim doar de fapte, ar fi mult prea simplu. Presa britanică este puternic antieuropenizată. În anii 70, lucrurile stăteau invers. Ziarele sunt acum locomotive moderne de campanie. Jurnaliştii aleg frânturi de adevăr. Trebuie doar să ne aducem aminte de polemica creată anul trecut în jurul românilor și bulgarilor. Stiți câți români au venit anul trecut pe 1 ianuarie în Marea Britanie? Unul singur. Cu asta am crezut că polemica asta absurdă a luat sfârșit, dar nu, ea continuă. Când le spun oamenilor că britanicii din Germania o duc mai bine decât cei de aici, lumea se miră, dar așa ceva nu e publicat niciodată”, se plânge Clarke.
El critică lipsa de perspective și de opțiuni a alegătorilor, dar și ascensiunea partidelor eurosceptice. „Ce programe? UKIP nu are nici un program. Oamenii nu aleg programe. Nu contează de unde vin ideile, dacă sunt de dreapta sau de stânga. Toți spun acelasi lucru, doar platforma diferă. Toți politicienii sunt la fel. Este irelevant pentru cine votezi. Eu îmi fac griji pentru generația tânără. Ei și-au pierdut dorința de schimbare. Dar asta nu e doar o problemă britanică. Toate țările democratice din vest suferă de această stare de spirit. Și nu doar în Europa. A început cu Le Pen în Franța. A urmat Tea Party în SUA și extinderea continuă, precum o boală. Partidele populare nu mai sunt capabile să genereze entuziasm. De aceea avem proteste peste tot și apar aceste partide și formațiuni ciudate. Așa îi avem și pe cei din Germania, din Dresda, Pegida. Modelul e identic: mânie și nemulțumire. Oamenii s-au săturat de măsuri de austeritate, tăieri salariale și limitări. Nu mai au încredere în noi și încep să creadă în soluțiile simple și rapide de evadare”, explică politicianul.
„Încă din secolul 18, demagogii susțineau că străinii sunt de vină pentru tot. Presa s-a schimbat mult, iar politicienii odată cu ea. Ritmul este extrem de alert, agenda se schimbă zilnic, într-o manieră aproape isterică. Politicienii sunt doar luați de val. Și chiar se lasă duși de valul acesta. Margaret Thatcher nu a citit niciodată ziarul. Nu era deloc interesată de sondaje de opinie, iar noi nu eram niciodată primii în sondaje. A afectat-o în vreun fel? Nu. Era foarte lucidă și neafectată, iubea bătălia politică și era mereu productivă. Astăzi domnesc încăpățânarea și sondajele de opinie. Ce vor oamenii săptămâna viitoare, ca să știm ce să le oferim. Domnește o atmosferă de campanie electorală permanentă. Alegerile de acum sunt cele mai dificile din cariera mea politică. Deschise oricărui rezultat”, a încheiat Clarke. (I.D)