Kamala Harris si Donald Trump s-au înfruntat într-o dezbatere marcată de atacuri usturatoare

11 Sep 2024
Kamala Harris si Donald Trump s-au înfruntat într-o dezbatere marcată de atacuri usturatoare

În fața unui candidat republican care părea mai puțin confortabil decât de obicei, Harris nu s-a lăsat destabilizată, scrie Le Figaro

„Nu sunt Joe Biden!” , i-a spus Kamala Harris lui Donald Trump. Ea a arătat-o ​​pe parcursul dezbaterii lor de marți seara din Philadelphia . Pe parcursul a 90 de minute tensionate, candidatul democrat nu numai că si-a înfruntat adversarul, dar a reușit adesea să-l pună în defensivă.

De la imigrație la avort, de la inflație la războiul din Ucraina, au fost abordate aproape toate subiectele majore ale campaniei. Și aproape toate au dat naștere unor schimburi ostile între cei doi candidați, care se întâlneau pentru prima dată.

Atacurile au fost usturatoare. Pe formă, Harris a reușit să pară încrezător, ferm, zâmbitor și privind cu sinceritate la cameră. Trump părea mai puțin în largul lui decât de obicei, fața închisă, aerul de a-și stăpâni furia, chiar dacă reușea uneori să-și etaleze aerul batjocoritor.

Kamala Harris, cea care a avut cel mai mult de pierdut

Practic, cei doi adversari au încercat amândoi să se prezinte drept candidatul schimbării, fără să reușească întotdeauna. Trump a încercat să o asocieze pe Kamala Harris cu Joe Biden  și cu cele mai nepopulare politici ale sale, prezentând tandemul lor drept „cel mai prost președinte și cel mai prost vicepreședinte din istoria țării noastre”. Kamala Harris a invocat „haosul și diviziunea” pe care Donald Trump le seamănă, explicând că „poporul american este epuizat de același vechi joc” și că a sosit momentul să „întoarcă pagina”.

Mai puțin cunoscută publicului, Kamala Harris a avut cel mai mult de pierdut în această dezbatere. Întâlnirea lui cu Mike Pence în 2020 a fost neconvingătoare. 

Fostul procuror general al Californiei a arătat că își cunoaște dosarele și că știa să se descurce fără un teleprompter pentru a răspunde prompt. Ea nu numai că a alungat acuzațiile aduse de Trump, dar a și reușit să plaseze atacuri menite să-l facă să-și piardă calmul. Trump a apărut de câteva ori puțin surprins de întrebări dificile. El a schimbat regulat subiectul pentru a reveni ca implicit la tema sa preferată de imigratie ilegală. Reluând tema care i-a lansat cariera politică, în 2016, el a descris o invazie care amenință „țesătura societății noastre” , acuzând chiar migranții haitiani că mănâncă pisicile și câinii americanilor  .

Atât ca tactică, dar și ca și când încă nu ar fi digerat că democrații l-au privat de răzbunarae împotriva lui Joe Biden schimbând candidații în mijlocul campaniei, Trump a acuzat-o în mod regulat pe Harris că este responsabila pentru rezultatele cele mai nepopulare: pe lângă imigrația ilegală, a insistat asupra inflației care a marcat cei trei ani de președinție democrată și asupra crizelor internaționale care s-au înmulțit, din Ucraina până în Orientul Mijlociu.

„Nu avem idee ce se întâmplă: avem războaie în Orientul Mijlociu, avem un război între Rusia și Ucraina și ne vom afla într-un al treilea război mondial. Și va fi un război fără precedent din cauza armelor nucleare și a puterii armamentului... Ceea ce au făcut acești oameni țării noastre, și poate cel mai rău dintre toate, este să fi permis milioanelor de oameni să intre ilegal în țara noastră, dintre care mulți sunt criminali și ne distrug țara. Cel mai prost presedinte si cel mai prost vicepresedinte din istoria tarii noastre.

Harris acuzată de Trump că l-a „trădat” pe Biden

Trump a acuzat-o pe Harris că evită responsabilitatea. „Ea încearcă să scape de Biden, nu-l cunosc pe acest domn”, a spus ea, „dar este Biden! ” Harris a făcut o distincție între ea și președintele democrat: „Nu sunt Joe Biden ”, a spus ea, „și cu siguranță nu sunt Donald Trump”.

Alteori, Trump a insinuat că l-a trădat pe Biden. „A obținut 14 milioane de voturi” la primare „și l-au dat afară din funcție”, a spus Trump, „și știi ce? Vă spun un mic secret: Biden o urăște. Nu o suportă.”

Unul dintre cele mai răzbunătoare schimburi ale lor a fost pe tema avortului. Incomod pe un subiect care dezbină alegătorii republicani, Trump a rămas evaziv cu privire la poziția sa. El a explicat că a returnat decizia doar alegătorilor din state, care au fost responsabili de legiferarea pe acest subiect încă de la sfârșitul în 2022  a garanției constituționale Roe v Wade . „Toți avocații au vrut ca această problemă să fie trimisă înapoi în state, astfel încât cetățenii să poată vota, și asta s-a întâmplat”, a spus Trump, care i-a acuzat pe democrați că susțin această practică „până în luna a noua de sarcină și chiar și după.

„Astăzi, în peste 20 de state, avortul este interzis, ceea ce face ca un medic sau o asistentă să ofere asistență medicală o faptă penală”, a replicat Harris . „Dacă Donald Trump este reales, va introduce o interdicție națională a avortului”, a avertizat ea. „ Nu trebuie să vă abandonați credința sau convingerile profunde pentru a fi de acord că guvernul, și în special Donald Trump, nu ar trebui să spună unei femei ce să facă cu corpul ei.”

Pe tema imigrației ilegale, repetată de Trump ca o mantră, Kamala Harris a fost cea mai vulnerabilă, având în vedere cifrele record înregistrate în timpul președinției lui Biden. Ea a reușit să evite atacul, amintindu-și trecutul de procuror din California: „Sunt singura persoană de pe această scenă care a urmărit penal organizații criminale transnaționale pentru trafic de arme, droguri și ființe umane”. Și pentru a arunca o privire asupra lui Trump, amintindu-și cum a deraiat un proiect de lege bipartizan pe această problemă în urmă cu câteva luni, „pentru că preferă să profite de probleme decât să le rezolve”.

Retragere catastrofală din Afganistan

Pe un alt subiect preferat al atacului lui Trump, acela al retragerii catastrofale din Afganistan ordonată de Biden în vara lui 2021, Harris a reușit aceeași manevră. Ea a susținut decizia lui Biden, evitând să insiste asupra execuției sale și doar salutând faptul că nu mai sunt dislocați soldați americani „în acest război fără sfârșit” . Și ea și-a amintit, totuși, că această retragere a fost negociată de Trump. „A ocolit guvernul afgan și a negociat direct cu talibanii, care au obținut eliberarea a 5.000 de teroriști... și i-a invitat în Camp David”.

Trump a încercat să o înfățișeze și ca pe un dușman al Israelului, dar și „a arabilor”. De asemenea, Harris a oprit lovitura înainte de a întoarce focul. „ Asta nu este absolut adevărat. De-a lungul carierei și vieții mele, am sprijinit Israelul și poporul israelian. El o știe. Încearcă încă o dată să separe și să distragă atenția de la realitate: că este cunoscut faptul că Donald Trump este slab și rău la securitatea națională și la politica externă. Se știe că el îi admiră pe dictatori, că vrea să fie dictator încă din prima zi, după propriile sale cuvinte”, a continuat ea, „ și după cum este de notorietate că acești dictatori și acești autocrați visează, vezi că vei deveni președinte din nou pentru că te pot manipula, linguşindu-te şi acordându-ţi favoruri.

Harris a lansat împotriva lui Trump toate atacurile pe care Joe Biden le-a omis în timpul performanței sale dezastruoase din iunie anul trecut.  Ea l-a descris pe Donald Trump ca pe un clovn internațional  : „Liderii din întreaga lume își bat joc de Donald Trump. Am vorbit cu oficiali militari, dintre care unii au lucrat cu tine. Și ei spun că ești o rușine ”, i-a spus ea. „ Dacă vreți cu adevărat să știți cine este fostul președinte, întrebați-i pe cei care au lucrat cu el: fostul său șef de cabinet, un general de patru stele, a spus că disprețuiește Constituția Statelor Unite. Fostul său consilier pentru securitate națională a spus că este periculos și inapt. Fostul său secretar al apărării a spus că națiunea nu va supraviețui unui alt mandat al lui Trump. Și când ascultăm astfel de discursuri, când problemele care afectează poporul american nu sunt abordate, cred că alegerea este clară în aceste alegeri. 

În schimb, Trump a acuzat-o pe Harris că a fost, alături de Joe Biden, responsabil pentru haosul internațional.

De asemenea, Harris l-a acuzat pe Trump că a încălcat regulile democratice și că nu a acceptat rezultatul alegerilor atunci când au fost împotriva lui. „Donald Trump a fost concediat de 81 de milioane de oameni, să fim clari ”, a insistat Kamala Harris, „și este clar că are multe dificultăți în a accepta acest lucru. Dar nu ne putem permite să avem un președinte al Statelor Unite care încearcă, așa cum a făcut în trecut, să răstoarne voința alegătorilor într-o alegere liberă și corectă... Și faptul că vorbiți din nou despre asta”, ea. i-a spus lui Trump, „ este profund tulburător, iar poporul american merită mai bine”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră