„Forța de reacție la crize” a Uniunii Europene este de acum „operațională” și pregătită pentru a fi desfășurată, după ce a obținut sprijinul politic al celor 27 de state membre ale blocului comunitar, a anunțat marți seara, 20 mai, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, scrie Euractiv
Unitatea formată din aproximativ 5.000 de soldați, denumită Capacitatea de Desfășurare Rapidă a UE, atinsese deja capacitatea operațională deplină la începutul acestui an. Totuși, lipsa unui acord politic privind modul de desfășurare a trupelor — prima forță de reacție rapidă a UE — a blocat procesul. Orice misiune necesită aprobarea politică unanimă a celor 27 de state membre.
În urma unei reuniuni cu miniștrii apărării și afacerilor externe ai Uniunii, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kallas, a anunțat că forța este „operațională”.
„Această capacitate va permite Europei să acționeze mai rapid în situații de criză”, a declarat Kallas presei.
Totuși, acest lucru nu înseamnă că trupele UE vor fi automat desfășurate în misiuni externe. Capitalele europene trebuie în continuare să ajungă la un consens pentru fiecare intervenție, în funcție de necesitatea concretă într-un anumit context de criză.
Planurile pentru această forță au fost prezentate în strategia militară a UE din 2022, denumită Busola Strategică, elaborată în contextul invaziei ruse în Ucraina.
Complementară forțelor armate naționale ale statelor membre și unităților NATO, forța europeană de 5.000 de militari ar putea fi desfășurată de UE pentru operațiuni de salvare și evacuare în zone de conflict din afara granițelor. De asemenea, ar putea fi folosită pentru misiuni umanitare sau intervenții în caz de dezastre.
Deși trimiterea acestei forțe în Ucraina pentru a garanta un eventual armistițiu pare pentru unii o opțiune logică, această idee rămâne extrem de controversată.
Mai multe state membre continuă să se opună ferm desfășurării de trupe europene în Ucraina.