Jurnaliștii, victime ale propriei profesii

06 Mar 2018
Jurnaliștii, victime ale propriei profesii

Aflați în zone de război sau chiar în țări unde există pace, dar corupția se află la cote ridicate, reporteri de investigații, care dezvăluie corupția politicienilor, traficul de droguri, evaziunea fiscală, devin adesea victimele propriilor profesii.

Amenințați cu moartea, răpiți, uciși în atacuri cu bombe ori împușcați, ei nu încetează să lupte pentru aflarea adevărului, scrie cotidianul.ro.

Deși se crede că viața jurnaliștilor este periclitată mai ales în locuri unde există conflicte armate, statisticile arată că circa 88% din victime lucrează în propriile țări, iar 40% dintre ei primesc în prealabil amenințări cu moartea. Mai mult, doar în 3% dintre cazuri au fost trași la răspundere autorii asasinatelor. În state precum Siria, India sau Filipine, niciun omor comis împotriva unui ziarist nu a fost pedepsit în ultimii 25 de ani.

Ziariști uciși la datorie

Reportera suedeză Kim Wall, colaboratoare la The Guardian și New York Times, a fost omorâtă pe 10 august 2017, la bordul submarinului Nautilus. Suspect este proprietarul submersibilului, inventatorul danez Peter Madsen, care a fost acuzat de omor calificat, atingere la integritatea unui cadavru și agresiune sexuală.

Jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia a murit pe 17 octombrie 2017, ca urmare a exploziei unei bombe plasate sub mașina sa. Aceasta prezenta pe blogul personal cazuri de corupție, printre care celebrul caz Panama Papers, ceea ce îi aducea mai mulți cititori decât toate celelalte publicații din țară. Ultimele articole îl vizau pe premierul Joseph Muscat, cu doi apropiați de-ai săi care derulau afaceri prin companii offshore și vindeau pașapoarte malteze către guvernul din Azerbaijan. „Mama mea a fost asasinată pentru că a stat între statul de drept şi cei care au căutat să încalce legea, asemenea multor jurnalişti puternici. Dar ea a fost, de asemenea, vizată pentru că a fost singura persoană care a făcut acest lucru. Aşa se întâmplă atunci când instituţiile statului sunt incapabile: ultima persoană rămasă în picioare este adesea un jurnalist. Lucru care îl face să fie şi prima persoană ucisă“, scria fiul acesteia, Matthew Caruana Galizia, pe pagina sa de Facebook.

Fotoreporterul american David Gilkey, care lucra pentru radioul public, și translatorul său, Zabihullah Tamanna, au fost asasinați în 2016 de talibani lângă Marja, în Afganistan. Autoritățile nu au reținut niciun suspect. „Nu este vorba doar de a face un reportaj sau de a face nişte poze. Este vorba de a face un reportaj şi fotografii care să aibă capacitatea de a-i convinge pe oameni să acţioneze în legătură cu cele întâmplate“, spunea David Gilkey în 2010.

În redacția săptămânalului parizian de satiră Charlie Hebdo a avut loc, pe 7 ianuarie 2015, un atentat cu arme automate, comis de doi frați algerieni extremiști, membri ai organizației Al Qaeda. Au fost 11 răniți și 12 morți, printre aceștia din urmă fiind și caricaturiștii Wolinski, Charb, Cabu, Tignous și Honore, cronicarii Elsa Cayat și Bernard Maris și corectorul Mustapha Ourrad. Publicația era de mulți ani în vizorul fundamentaliștilor islamici din cauza caricaturilor sale care îl ironizau pe profetul Mohamed.

Ziaristul Socratis Guiolias a fost împușcat pe 19 iulie 2010 în fața locuinței sale din Atena. Asasinatul a fost revendicat de gruparea de extremă stânga Secta Revoluționarilor. Jurnalistul era director al postului de radio Thema FM și administrator al blogului troktiko.gr, specializat în anchete despre politicieni și oameni de afaceri.

În celebrul caz al uciderii ziaristului de la Wall Street Journal David Pearl, răpit și decapitat în 2002, în Pakistan, a fost condamnat Khalid Shaikh Mohammed, membru de seamă  Al Qaeda.

Jurnalistul slovac Jan Kuciak a fost găsit împușcat în piept, iar prietena sa în cap, duminică, 26 februarie 2018. Cei doi au fost găsiți morți de către o rudă în locuința ziaristului din orașul Velka Maca. Jan Kuciak avea 27 de ani și efectua o investigație despre o deturnare de fonduri europene și evaziune fiscală.

În 2017 au murit 65 de jurnaliști în toată lumea, din care 50 de reporteri, 7 bloggeri și opt colaboratori media, potrivit bilanțului „Reporteri fără frontiere“.  Cea mai periculoasă țară este în prezent Siria, urmată de Mexic. Dacă prima este măcinată de război civil, în Mexic problemele principale sunt conflictele dintre cartelurile drogurilor și colaborarea acestora cu poliția. Motiv pentru care mai mulți ziariști din această țară renunță la profesie sau iau calea exilului. „Mexicul este cea mai periculoasă ţară din lume pe timp de pace pentru reporteri“, arată RSF.

Articolul integral, AICI.

Alte stiri din Externe

Ultima oră