„Jumătate din cuplurile din liceu sunt fete”

29 Noi 2024
„Jumătate din cuplurile din liceu sunt fete”

Potrivit unui amplu studiu științific al institutului Inserm pe 30.000 de persoane, 37,6% dintre femeile sub 30 de ani din Franta nu se mai declară strict heterosexuale, scrie Le Parisien

Jeanne ține evidenta sentimentală a liceului ei parizian numărând pe degete. Doi... patru... șase... „jumătate din cuplurile din liceu sunt fete”, estimează ea, fără a fi deloc surprinsă de relațiile homosexuale. O tendință confirmată de sondajul colosal realizat de Inserm pentru ANRS despre sexualitatea în Franța . Acesta din urmă constată că diversitatea orientărilor sexuale a progresat în mod deosebit în două decenii.

În 2023, 13,4% dintre femei și 7,6% dintre bărbații între 18 și 89 de ani au declarat că au fost atrași de persoane de același sex în timpul vieții. O pondere care crește în rândul tinerilor de 18-29 de ani la 13,8% pentru bărbați și până la 32,3% pentru femei.

Pentru prima dată, femeile din această grupă de vârstă raportează mai multe relații homosexuale decât bărbații. 14,8% dintre ele au avut cel puțin un partener (inclusiv 1,3% doar parteneri de sex feminin) față de 9,3% dintre bărbați tineri. Compilând practici, atracție și identificare, 37,6% dintre femeile adulte sub 30 de ani nu sunt strict heterosexuale.

„Simțim că atmosfera este mai puțin apasatoare”

Cifre care pot fi explicate prin mai mulți factori, potrivit Nathalie Bajos, co-director al sondajului. „Stigmatizarea homosexualității a scăzut, iar contextul legal s-a schimbat semnificativ”, subliniază sociologul de la Inserm. O mai mare autonomie economică a femeilor are și consecințe asupra sexualității lor. Acest context mai deschis face mai ușor să trăiești aceste experiențe."

Chloe își amintește ziua în care o prietena de liceu a sărutat-o ​​pentru prima dată. „A fost o explozie, ceva complet diferit de cei doi băieți cu care am avut relații înainte”, își amintește tânăra de 28 de ani, cu ochii strălucitori. Dar pe vremea aceea, în satul în care locuiam, mi se părea imposibil să fac față cu o fată."

Când ajunge la Marsilia pentru studii, Chloé descoperă locuri lesbiene care îi permit să-și trăiască deschis homosexualitatea. „Faptul că eram multe a fost liniștitor și anonimatul unui oraș mare ne permite să nu fim stigmatizați chiar dacă mai există uneori priviri neplăcute. Am simțit de câțiva ani că atmosfera este mai puțin apasatoare, că viziunea asupra homosexualilor s-a schimbat. Părinții mei, de exemplu, de a căror reacție mă temeam, doar mi-au spus că vor să fiu fericita. Nu sunt sigura că ar fi avut același discurs în urmă cu douăzeci de ani."

„Nu mă mai simt obligat să stau într-o cutie”

Vizibilitatea tot mai mare a altor forme de sexualitate explică parțial această schimbare de opinii. În filme sau seriale, personajele homosexuale se îndepărtează acum de caricaturi și figuri din cultură, sport sau politică își afișează deschis orientările. „Acest lucru are un efect pentru tinerii care se simt reprezentați și, prin urmare, le este mai ușor să se identifice și să vorbească”, explică Stéphanie Arc. Autoarea cărții Identitati lesbiene, sfarsitul ideilor preconcepute adaugă că în această progresie a homosexualității feminine putem observa și o respingere a normelor heterosexuale pe fundalul convingerilor feministe. „Când actrite cunoscute declară că părăsesc heterosexualitatea, aceasta depășește aspectul pur sexual. Este o modalitate de a contesta un sistem social care vă discriminează."

Într-o relație cu un bărbat de câțiva ani, Nina, în vârstă de 30 de ani, a experimentat primele relații cu femei. „Am fost mai întâi atrasă de o sexualitate diferită, de mângâieri diferite, de o atenție față de ceilalți pe care nu o găseam la băieți”, mărturisește ea. Există și o căutare mai puțin performativă a dorinței cu fetele. Intimitatea dintre noi a fost întotdeauna mai firească. Dormim împreună și ne atingem, ceea ce băieții nu o fac niciodată, de teamă să nu fim etichetați gay. Astăzi, îmi pot imagina o relație lungă cu o femeie dacă mă îndrăgostesc de ea. Nu mă mai simt obligata să stau într-o cutie.”

Homosexualitatea este mai greu de acceptat de către bărbați

O fluiditate pe care vremurile o permit mai degrabă decât să o încurajeze. „Aceste orientări sexuale au existat dintotdeauna, dar au fost mai mult tăcute, datorită caracterului deviant pe care le-a dat societatea”, crede Virginie Le Corre, doctor în sociologie. Fluxul de informații pe acest subiect, reprezentările care se îndepărtează de clișeele negative și existența unei posibile comunități de sprijin, inclusiv atunci când există izolare geografică, fac acum posibilă proiectarea către o viață homosexuală"

În fața unui liceu parizian, la ora prânzului, un grup de elevi proclamă că „nu-i pasă nimanui de sexualitatea altora”. Ei asigură că toată lumea își poate afirma orientarea fără dificultate. Cu toate acestea, se califică: „Este poate mai greu pentru băieți" Acest progres în acceptarea homosexualității este confirmat de sondajul Inserm chiar dacă rămâne mai scăzut în rândul bărbaților.

„Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a eliminat homosexualitatea de pe lista bolilor mintale în 1990”, își amintește Flora Bolter, co-director al observatorului LGBTI+ al Fundației Jean Jaurès. Dezbaterea despre locul homosexualității în societate a avut loc mai devreme, așa că oamenii s-au obișnuit cu ea. Astăzi, dezbaterea s-a mutat către problema persoanelor trans și observăm aceleași panici morale, în special cele din jurul copiilor. »

Alte stiri din Externe

Ultima oră