Josep Borrell: "Sfârșitul războiului e aproape imposibil după anexările rusești. Europenii au construit o grădină care este înconjurată de junglă"

01 Oct 2022
Josep Borrell: "Sfârșitul războiului e aproape imposibil după anexările rusești. Europenii au construit o grădină care este înconjurată de junglă"

Anexarea de către Moscova a patru noi teritorii ucrainene ocupate face „aproape” imposibilă încheierea războiului din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul european de externe Josep Borrell, scrie Le Monde.

Proclamată vineri de președintele rus Vladimir Putin, anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporizhia și Herson face „sfârșitul războiului mult mai dificil, imposibil, aproape", a declarat sâmbătă șeful diplomației europene Josep Borrella, la Canalul spaniol de televiziune RTVE.

„Rusia pierde” războiul, „l-a pierdut din punct de vedere moral și politic” , dar „Ucraina nu a câștigat încă” , a analizat el puțin mai târziu în cadrul unui forum la La Toja din Galiția (nord-estul Spaniei), unde a apărat sancțiunile europene impuse Moscovei și ajutorul militar pentru Kiev și a cerut perseverență în această direcție.

„Trebuie să facem mai bine decât atât” și „să facem lumea conștientă de motivele și consecințele acestui război”, a pledat el, amintind că Brazilia și India s-au abținut să condamne anexările Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU.

Potrivit lui Josep Borrell, europenii au construit „o grădină” care este „înconjurată de junglă” .

„Dacă nu vrem ca jungla să invadeze grădina (…) va trebui să ne implicăm”, a avertizat el, cerând Europei să-și consolideze în special arsenalul militar. 

„Nu este un capriciu (…) este necesar, esențial pentru supraviețuire” , a judecat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră