Rusia respinge rezoluția ONU privind anexările din Ucraina, China si India se abțin

30 Sep 2022
Rusia respinge rezoluția ONU privind anexările din Ucraina, China si India se abțin

Consiliul de Securitate al ONU a supus la vot o rezoluție pregătită de Statele Unite și Albania prin care se condamnă „pseudo-anexările” regiunilor ucrainene ocupate de Moscova și se cere tuturor statelor și altor organizații să nu le recunoască”De asemenea, cere Moscovei să „înceteze imediat” invazia Ucrainei și să „își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare” din țară, scrie Le monde.

Rezoluția a fost respinsă din cauza dreptului de veto al Moscovei, în timp ce China s-a abținut alături de Brazilia, India și Gabon. Au fost zece voturi pentru moțiune, unul împotrivă si 4 abțineri.

„Este exact lucrul pentru care a fost creat Consiliul de Securitate.

"Apărarea suveranitații protejarea integrității teritoriale, promovarea păcii și securitații”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, la începutul întâlnirii, transmite Agence France-Presse.

„Organizația Națiunilor Unite a fost construită pe ideea că niciodată nu i se va mai permite unei țări să preia cu forța teritoriul alteia”, a spus ea.

Ambasadorul Rusiei, Vassily Nebenzia, a respins criticile, spunând:

„Vă așteptați serios ca Rusia să ia în considerare și să sprijine un astfel de proiect? Și dacă nu, atunci se dovedește că ne împingeți în mod intenționat să folosim dreptul de veto pentru a vorbi apoi despre faptul că Rusia abuzează de acest drept”, a spus Nebenzia.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră