Johnson și Zelensky s-au plimbat împreună prin Kiev

10 Apr 2022
Johnson și Zelensky s-au plimbat împreună prin Kiev

Premierul britanic Boris Johnson, aflat sâmbătă într-o vizită surpriză în Ucraina, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-au plimbat împreună pe străzile din Kiev unde mai multe cartiere au fost bombardate de Rusia, a anunțat serviciul de presă al președinției, scrie Le Figaro

Într-un videoclip difuzat de președinție, cei doi, aparent fără echipament de protecție, pot fi văzuți plimbându-se prin cartierul în care se află administrația prezidențială. Înconjurați de soldați ucraineni puternic înarmați, aceștia au mers și pe strada Khrechtchatyk, principala arteră a Kievului, salutându-i pe puținii privitori prezenți.

 

Un trecător, vizibil emoționat să-l vadă pe prim-ministrul britanic, i-a spus: „Iubesc atât de mult Marea Britanie. Ne-a salvat (...) Copiii și nepoții mei își vor aminti! Avem mare nevoie de tine. Toată lumea știe asta”, a spus el, probabil referindu-se la asistența militară britanică oferită Kievului.

„Vrem să susținem în continuare poporul ucrainean atâta timp cât este nevoie”, a răspuns premierul britanic care poarta un costum închis la culoare și cravată albastră, în timp ce gazda sa ucraineană era îmbrăcată în ținuta lui kaki în stil militar, ca în fiecare zi de la începutul invaziei ruse la 24 februarie.

Boris Johnson și Volodimir Zelensky au mers apoi în Piața Independenței, numită Maidan și care a fost scena masivelor demonstrații pro-europene care au început la sfârșitul anului 2013 și au culminat în februarie 2014 cu căderea președintelui pro-rus, sursă a conflictului ruso-ucrainean. Nu departe de acolo, s-au recules în fața unui memorial al manifestanților împușcați în timpul unei încercări a autorităților de a înăbuși această răscoală. „Kievul este încă puțin populat și cu tulburări pe cer. Dar e tot la fel de frumos și nu mai sunt lupte prin oraș”, a salutat pe Telegram șeful administrației prezidențiale Andriï Iermak.

Vizita lui Boris Johnson la Kiev sâmbătă nu fusese anunțată public de niciuna dintre părți. Este prima dată de la începutul invaziei ruse când un oficial G7 vizitează Ucraina. Cu o zi înainte, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și ministrul european de externe Josep Borrell s-au întâlnit la Kiev cu Volodymyr Zelensky.

Alte stiri din Externe

Ultima oră