Joe Biden trebuie să spună dacă SUA sunt în spatele scurgerilor Nordstream, spune Rusia

28 Sep 2022
Joe Biden trebuie să spună dacă SUA sunt în spatele scurgerilor Nordstream, spune Rusia

Originea scurgerilor de gazoduct este încă necunoscută dar atât occidentalii cât și rușii indică un act de sabotaj, scrie Le Figaro.

Președintele american Joe Biden trebuie să spună dacă Statele Unite se află sau nu în spatele scurgerilor detectate pe gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, a cerut diplomația rusă miercuri, 28 septembrie.

 Dacă Rusia invadează Ucraina, atunci nu va mai exista Nord Stream 2, a spus Joe Biden pe 7 februarie, cu două săptămâni înainte de începerea ofensivei ruse.

Miercuri, Maria Zakharova a decis că președintele american „ar trebui să fie responsabil pentru cuvintele sale”. Europa trebuie să cunoască adevărul”, a adăugat ea, în timp ce cauzele scurgerilor detectate pe Nord Stream 1 și 2 sunt încă necunoscute.

La începutul zilei, Kremlinul a susținut că este „prost și absurd” să suspectezi Rusia că se află în spatele scurgerilor masive, după ce Kievul a denunțat „un atentat terorist planificat” al Rusiei împotriva țărilor europene.

Vedem reacția isterică a polonezilor (și) profiturile enorme realizate de furnizorii americani de gaze naturale lichefiate, care și-au înmulțit aprovizionarea pe continentul european”, a denunțat purtătorul de cuvânt al acesteia, Dmitri Peskov.

Potrivit institutului suedez de seismică, în apropierea scurgerilor au fost înregistrate două explozii subacvatice „foarte probabil din cauza detonațiilor” înainte de depistarea acestora, fără a stabili pentru moment originea acestora. Ambasada Rusiei în Danemarca a denunțat și miercuri într-un comunicat de presă „un sabotaj împotriva securității energetice a Rusiei și a Europei”.

Uniunea Europeană a promis cel mai puternic răspuns” la „orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene”. 

Rusia este acuzată în mod regulat de europeni că folosește gazul ca „armă” împotriva lor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră